Het kapok is zelfreinigend en niet geschikt om te wassen; zo kan het natuurlijke laagje van de kapokvezel beschadigen. Schud je kussen dagelijks even op en laat het bij voorkeur regelmatig luchten. De tijk (hoes) is voorzien van een ritssluiting en wél geschikt voor een wasbeurt.
Een goed veren kussen moet ongeveer vijf tot zes jaar mee kunnen gaan en een latex of een donzen kussen meestal vier tot vijf jaar. Een synthetisch kussen gaat twee tot vier jaar mee en een kussen gevuld met kapok ongeveer anderhalf jaar.
Kapok heeft het vermogen om vocht snel en goed op te kunnen nemen.Het kussen wordt niet klam en blijft hierdoor heerlijk koel aanvoelen. Zeker in zomerse perioden of wanneer je snel last hebt van een warmtegevoel of veel transpireert is een kapok kussen een goede keuze.
Hoofdkussens met een synthetische, wollen of donzen vulling kun je gewoon in de wasmachine stoppen. Haal voor het wassen de kussensloop en kussenbeschermer van het kussen. Gebruik een zacht wolwasmiddel dat geschikt is voor de fijne was en zet de wasmachine aan op 60 graden.
Stop je kussen (zonder kussensloop) in de wasmachine en voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe dat geschikt is voor fijne was. Stel vervolgens de wasmachine in op 60 graden. Wanneer het wasprogramma is afgelopen kun je het beste nog een extra keer spoelen.
De gele plekken in hoofdkussens ontstaan omdat de mens 's nachts transpireert. Dat doet iedereen. een deel van dit vocht komt in het kussen terecht, wat voor de gele vlekken zorgt. Deze vlekken zijn – zoals al gezegd – niet zo hygiënisch en kunnen er ook voor zorgen dat uw kussen wat apart gaat ruiken.
Het wordt aangeraden om je kussens zo'n één keer per twee maanden mee te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet, dit heet nachtzweten, en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen. De combinatie van vocht en warmte zorgt voor een ideale broedplek voor allerlei bacteriën.
Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
Schone kussenslopen
Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen. Zo voorkom je dat je kussen vol komt te zitten met viezigheid waar je vervolgens natuurlijk met je gezicht tegen aan ligt. Slaap je in eentje en was je je haar elke dag? Dan kan je het ook uitstellen tot één keer per week.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Wat kost een kapok kussen? Kapok hoofdkussens kosten gemiddeld tussen de 25 en 45 euro per stuk.
Vroeger werd gedacht dat mensen allergisch konden zijn voor kapok. Naar huidige inzichten is het waarschijnlijker dat de betreffende allergie wordt opgewekt door de uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt, een beestje dat in de kapok leeft.
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.
Kapok is een zachte, wattige stof die 100 % plantaardig is. Kapok is afkomstig van de kapokboom: het zit als pluisachtig laagje om de zaden. Kapok is een uitermate geschikt vulmiddel voor kussens. Het is acht keer lichter dan katoen, goed vormend en steviger dan dons.
Kapok is de meest milieuvriendelijke vezel op de markt. Het laat geen menselijke voetafdruk achter. Dit gecombineerd met diverse eigenschappen als een zijdezacht en droog uiterlijk en antimot-, antimijt-, en isolatiekenmerken, maakt kapok tot een bruikbare, duurzame vezel.
Het beste kussen voor een zijslaper is het boxkussen, omdat een boxkussen een hoge opstaande rand heeft. Deze opstaande rand zorgt ervoor dat de ruimte tussen je hoofd en schouder optimaal opgevuld wordt, waardoor je pijn in je nek, schouders en rug voorkomt.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter.Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens.De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Glansspoelmiddel!Dit middeltje voor de vaatwasser laat niet alleen je glazen stralen, maar verwijdert ook de gele zweetvlekken uit je beddengoed. Geen glansspoelmiddel in huis? Dan werkt blanke azijn ook super goed.
Waarom wordt het beddengoed geel? Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden.Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
Bij een synthetisch dekbed is zelf wassen in de meeste gevallen geen enkel probleem. Kijk altijd eerst op het label op welke temperatuur het dekbed gewassen kan worden. Ook kun je hier lezen of het dekbed kan worden gedroogd in de droger. Ook voor een katoenen dekbed is zelf wassen vaak ook geen probleem.
Hou bij de keuze van je hoofdkussen rekening met de hardheid van je matras. Als je lekker wegzakt in je matras heb je ook een minder stevig hoofdkussen nodig. Bij een harder matras dus ook een steviger hoofdkussen. Bij een matras met een schouderzone, zakken je schouders iets verder in het matras.