Schil twee rijpe kaki's, snij ze in stukjes en vries deze in. Mochten de kaki's al zo snot-zacht zijn dat schillen onmogelijk lijkt, kun je ze ook geheel invriezen en pas schillen en snijden als ze bevroren zijn.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
De Kaki bevat zoveel vitamine A dat je met het eten van 1 tot 2 stuks per dag al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zit. Met ons fruit op het werk, kom je dus een heel eind als je je vitamine doel wilt halen voor vandaag. Eet twee kaki's en je bent er!
Je kunt kaki's die nog niet rijp zijn het beste bewaren op een fruitschaal. Door er een appel of een banaan bij te leggen rijpen kaki's sneller. Een rijpe kaki kun je het beste in de koelkast bewaren, zodat hij niet verder rijpt.
De kaki is een uitstekende bron van vitamine C. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant. Ook is vitamine C betrokken bij de goede werking van je immuunsysteem en kan het vermoeidheid helpen verminderen. Kaki's kun je met schil eten.
Om te beginnen gaat de kleur kaki goed met andere aardetinten. Denk bijvoorbeeld aan bruine tinten, beige of licht grijs. Daarnaast is voor de modebewuste mannen onder ons de combinatie met felle kleuren ook goed mogelijk. Trek bijvoorbeeld een rood, oranje of limoengroen t-shirt aan op een kaki broek.
Algemeen geldt, zowel voor de Fuyu als de Hachiya, dat je ze rauw kan opeten en mét schil op voorwaarde dat je ze vooraf goed afspoelt. Wil je ze liever zonder de schil dan kan je hiervoor best de dunschiller gebruiken. Kaki's met bruine vlekjes zijn geen teken van verderf en zijn nog perfect eetbaar.
Sharonfruit (kaki) bereiden & bewaren
Je kunt rijp sharonfruit tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vruchten rijpen goed na bij kamertemperatuur.
De kaki's rijpen sneller als je ze op de verwarming legt. Ik draai de verwarming in de winter meestal naar een temperatuur tussen de 20-22 graden. Dat is de perfecte temperatuur om het fruit rijp te krijgen. Leg ze een dagje op de verwarming en daarna weer terug in de fruitschaal.
Wanneer de kaki rijp is, is de schil in te drukken en glazig.De bladeren krijgen een zwarte kleur en de vrucht zelf is vrij zacht van textuur. De varianten, Sharon en Bouquet Persimon, zijn iets steviger van vruchtvlees maar ook bij deze vruchten wordt aangeraden te wachten tot ze voldoende rijp zijn.
Dit zijn de fruitsoorten met de meeste en minste suiker
Top 5 soorten fruit met meeste suiker per portie: Gedroogde cranberries (schaaltje van 100 gram): 64,6 gram suiker - 335 kcal. Gedroogde vijgen (5 stuks / 100 gram): 48 gram suiker - 260 kcal. Kaki (één stuk / 150 g): 27,9 gram suiker - 116 kcal.
Rijpe kaki is zoet en aromatisch van smaak
Je eet een kaki net zoals een appel. Maar dan wel zonder schil omdat die voor heel wat mensen hard kan zijn. Een heel rijpe kaki barst van het sap. Die eet je best zoals een kiwi: opensnijden en uitlepelen.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
ZACHT FRUIT INVRIEZEN
Zacht fruit zoals aardbeien, frambozen, bramen, bessen en druiven zijn in z'n geheel in te vriezen. Vries ze eerst in kleine porties in om te voorkomen dat je één grote brok fruit krijgt. Zodra ze eenmaal zijn bevroren, kan je ze in een passende diepvriesbak bij elkaar bewaren.
Kaki fruit zit namelijk vol met de vitamines A, B6, C en E. Vitamine A zorgt ervoor dat het immuunsysteem goed functioneert. Hoewel kaki fruit van meerdere soorten vitamine B's wat bevat, zit er voornamelijk vitamine B6 in de vrucht. Deze vitamine is belangrijk voor je spijsvertering en weerstand.
De sharon is een veredelde fruitsoort en mist de nadelen van de meeste kaki's. Zo bevat de sharon geen pitten en tannine (looizuur). Daarom hoeft hij niet overrijp gegeten te worden en smaak hij ook goed als het vruchtvlees nog een stevige structuur heeft.
Stevige, taaie schil
Ook de schil kan gewoon gegeten worden. Deze kan wat stevig en soms zelfs wat taai aanvoelen, maar het is niet nodig om kaki fruit te schillen. Wel is het belangrijk om eventueel vuil van de kaki te wassen, zoals dat ook voor andere fruit- en groentesoorten geldt.
bevroren fruit kun je ongeveer 3-4 maanden in de diepvries bewaren. vries fruit dat je hebt laten ontdooien, niet weer in maar gebruik het meteen. plak een etiketje met de datum op het zakje/bakje met fruit. gebruik ziplock zakjes of plastic bakjes om het fruit in in te vriezen in plaats van boterhamzakjes.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit.
Snijd het fruit in stukjes, plakjes of schijfjes. Fruitstukjes met keukenpapier droogdeppen.Gebruik plastic luchtdichte diepvrieszakjes. Label de verpakking met datum fruitsoort.
Kaki is, net als appel of peer, een verzamelnaam voor de kakivrucht. Er bestaan namelijk verschillende kakisoorten zoals Sharon, Persimon of Bouquet Persimon. De botanische benaming van kaki is Diospyros, wat godenvrucht betekent.
kaki {het}
khaki {znw.}
Diospyros kaki - Kaki - 10 zaden - Onszaden. De oranjerode kaki's rijpen in het najaar en groeien van oorsprong in de Himalaya. De soort is volledig winterhard en wordt al eeuwenlang gekweekt. De heerlijk zoete kaki groeit aan een winterharde boom, waardoor u ook in Nederland uw eigen kaki's kunt kweken.