Voor telefoons en tablets worden 5W, 10W en 15W USB-C opladers gebruikt. Het mooie aan USB-C opladers is dat deze universeel zijn. U kunt dus altijd een zwaardere USB-C oplader gebruiken voor uw telefoon of tablet.
“Nee, dat zal niet zo gauw gebeuren. In principe 'communiceren' de oplader en het apparaat met elkaar. De oplader past de hoeveelheid stroom die hij het apparaat voert aan op het type apparaat. Een laptop krijgt dus meer stroom dan een telefoon.
De oplader is geschikt voor telefoons, laptops en tablets met een spanning van 5 tot 20V en een capaciteit van maximaal 45W. Deze USB-C oplader is universeel en daarmee geschikt om alle USB-C opladers tot 45W te vervangen. Hiermee kunt u dus zowel uw tablet, telefoon als sommige lichte laptops opladen.
Een smartphone opladen kost tussen de 5 en 10 watt. Dat verbruik bij geen gebruik komt doordat de adapter wisselstroom uit ons stopcontact omzet in gelijkstroom, dat onze apparaten gebruiken. Een oplader gaat gewoon door met dat omzetten als hij wel aan het stopcontact zit maar niets laadt.
Iedere laptop adapter heeft andere eigenschappen, zoals voltage, ampère en plug. Daardoor is het meestal niet mogelijk om zomaar een andere adapter te gebruiken, tenzij deze dezelfde eigenschappen heeft. Vaak is het verstandig een nieuwe adapter te kopen.
In Nederland gaat het normaliter altijd om 220-230 volt. Het voltage (uitgangsstroom): dit betreft de gelijkstroom (DC). Bij een laptop zal dit meestal 19V betreffen. Dit kan ook iets afwijken; zoals een lager voltage bij een kleiner ultrabook.
In feite is het beter om je telefoon op te laden voordat hij volledig leeg is. Het is niet nodig om je telefoon constant op 100% opgeladen te houden, vooral als je hem lang aan de lader laat zitten. Als je je telefoonbatterij in een optimaal bereik wilt houden, probeer dan het laadniveau tussen 20% en 80% te houden.
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Als je batterij heet wordt tijdens het laden (dus niet een heel klein beetje warmer, maar echt heet), is het slecht. Als hij een normale temperatuur houdt, is er niks aan de hand. Snel laden is dus niet per definitie slecht voor je batterij.
Een volledige laadbeurt (als de batterij helemaal leeg is) kost aan stroom 12,41 Wh. Per jaar gebruikt het apparaat dan maximaal 12,41x365= 4,5 kWh. Doe dat maal de stroomprijs van 0,894 euro (prijspeil 25 oktober 2022), dan komen de kosten op 4,05 euro per jaar.
Maar welke oplader is voor Samsung of een andere Android telefoon geschikt? Sinds een aantal jaar zijn zo goed als alle Android telefoons voorzien van een USB-C aansluiting. Daarvoor was Micro USB de norm, daarvoor Mini USB en daarvoor verschilde de aansluiting zelfs per telefoon.
Via de Batterybox app (Android en iPhone) kun je zien waar het dichtstbijzijnde oplaadstation is en hoeveel powerbanks er beschikbaar zijn. Heb je een powerbank gehuurd via de app of sms, dan wordt 'ie vrijgegeven in de box. Je kunt je telefoon nu opladen via de Android- of Apple-kabel.
Met een USB-C-lichtnetadapter vanaf 20 W (zoals de lichtnetadapter die bij je Mac-laptop zit) kun je je iPhone sneller opladen. Je kunt je iPhone ook opladen door deze aan te sluiten op de USB-C-poort op je computer.
Hoe werkt snelladen? Een snellader levert een hoger vermogen dan een normale oplader. Hierdoor zit je batterij sneller vol. Waar je met een 12 watt oplader bijvoorbeeld 2 uur nodig hebt om je toestel op te laden, heb je met een 18 watt snellader maar 1,5 uur nodig.
Bijna alle opladers werken met een ingangsspanning tussen de 100 en 240 volt. De uitgangsspanning is de spanning die de laptop ontvangt van de oplader.
Hoe kan ik mijn iPhone opladen met een andere iPhone
Het is helaas niet mogelijk om je iPhone op te laden met een andere iPhone. Apple heeft wel een vorm van 'Reverse Wireless Powershare', maar het is zeer gelimiteerd je kan niet je Airpods, Apple Watch of een ander toestel opladen.
Stroomverbruik tv kosten
Als u gemiddeld vier uur per dag tv kijkt, komt dit neer op 96,36 kWh per jaar. Als we uitgaan van een stroomtarief van € 0,25 per kWh, bent u € 24,09 per jaar kwijt aan het stroomverbruik van uw tv.
Een waterkoker verbruikt in korte tijd veel stroom. Een gemiddelde waterkoker heeft een vermogen van 2200 Watt, omgerekend 2,2 kWh. Maar een waterkoker kookt gemiddeld drie minuten en geen heel uur. Reken je verder, dan kom je uit op nog geen 3 cent per keer dat je de waterkoker aanslingert om water te koken.
Het kan de levensduur verkorten
Dit komt omdat snelladen de accu blootstelt aan hogere temperaturen en stromen dan bij normaal laden. Zo bleek uit Canadees onderzoek dat auto's die enkel thuis waren opgeladen na 4 jaar ongeveer 10 procent beter scoorden dan accu's die voornamelijk aan een snellader zijn opgeladen.
Laad jouw toestel, tablet of iPod op tijd op.
Er gaan veel geruchten rond dat het beter is om de accu pas op te laden wanneer deze bijna helemaal leeg is. Dit is niet juist! Je kan de accu het beste opladen als de accu rond de 30% á 40% is.
Blijf zoveel mogelijk tussen 30% en 70% Met oude batterijen was het zo dat je het beste van 0 naar 100 kon opladen, maar moderne smartphone batterijen slijten op deze manier erg snel. Je telefoon volledig opladen naar 100% brengt 10 keer zo veel slijtage toe aan de batterij dan opladen naar 70%.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar. De fabrikanten hebben een korte periode om de smartphone te produceren. Er zit veel stress achter de productie omdat je zo snel mogelijk met de nieuwste technologieën op de markt moet komen.
Met een 10.000 mAh powerbank (werkelijke capaciteit: 6.660 mAh) laad je de meeste nieuwe smartphones ongeveer 1,5 keer op.