Hoewel elektrische verwarmingen veel als bijverwarming worden gebruikt, is het ook goed mogelijk om ze als hoofdverwarming te gebruiken. Veel modellen zijn tegenwoordig zeer energiezuinig, zodat een volledige woning elektrisch verwarmen geen probleem meer hoeft te zijn.
Met stroom kunt u uw woning bovendien sneller verwarmen dan met gas! Het enige nadeel aan uw woning elektrisch verwarmen, is dat uw stroomverbruik stijgt. En een hoger stroomverbruik, betekent hogere stroomkosten.
Stroom is goedkoper dan gas, maar naar verhouding gebruik je meer stroom dan gas bij het verwarmen, waardoor het onderaan de streep niet zo heel veel verschil maakt. Wat wel verschil maakt is natuurlijk het energielabel dat van toepassing is, die duidt immers aan hoe zuinig een systeem is.
Wanneer je een elektrische kachel van 1000 watt een uur aanzet, kost dit met de huidige energieprijs €0,49 per uur aan verbruik. Een gemiddelde elektrische kachel heeft een verbruik van 2000 watt waarmee de kosten €0,98 per uur bedragen.
De beste manier om elektrisch te verwarmen is met een warmtepomp. Deze kan niet alleen je hele huis verwarmen, maar doet dit ook voor minder elektriciteit dan andere opties. Wat is de goedkoopste manier om elektrisch te verwarmen? De goedkoopste manier om elektrisch te verwarmen is met een warmtepomp.
Elektrisch verwarmen is duurzaam en minder schadelijk voor het milieu. Zeker als je je eigen groene stroom opwekt of aangesloten bent bij een groene elektriciteitsleverancier zoals Coolblue Energie. De toekomst ligt dus bij elektrisch verwarmen.
Voordelen van elektrisch verwarmen
Elektrische verwarmingstoestellen zijn relatief goedkoop. Je moet geen centrale verwarmingsketel of buizen voorzien: de radiatoren of toestellen worden gewoon op netstroom aangesloten. Dat spaart installatiekosten en breekwerk uit.
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
Let op: bij 100% elektrische verwarming heb je gemiddeld 5x meer zonnepanelen nodig dan bij een warmtepomp. Wanneer je het thermisch verbruik en het gemiddelde rendement van de warmtepomp weet, kun je het energieverbruik van de warmtepomp berekenen. Dit doe je door het thermisch verbruik te delen door het rendement.
Een pellet- of houtkachel.
De informatie uit de tabel hierboven vertelt ons dat de goedkoopste manier om te verwarmen, verwarmen met hout is. Het is bovendien ook de meest ecologische manier om te verwarmen. Er bestaan verschillende soorten houtkachels; zowel met pellets als met volledige houtblokken.
De toekomst is elektrisch
We gaan ook steeds meer hernieuwbare elektriciteit produceren met wind- en zonne-energie én onze woningen steeds beter isoleren. De warmtepomp past perfect in dit plaatje: het is dé duurzame verwarming van de toekomst.
Welke elektrische kachel is het zuinigst in gebruik? Infraroodverwarming is de zuinigste elektrische kachel. Doordat de warmte van een infraroodpaneel direct voelbaar is op de huid, is er minder wattage nodig om te verwarmen. Minder wattage is minder verbruik, dus is dit type elektrische kachel het zuinigst.
Het antwoord is dus eigenlijk heel erg simpel: gas is duurder. Gas betaal je per m3 aan Essent en stroom per kWh. En bij welke energieleverancier je zit, je betaalt altijd meer voor gas dan voor stroom. Bovendien is de energiebelasting vanuit de overheid ook hoger op gas dan op stroom.
Hoog rendement: de meeste warmtepompen hebben een gemiddeld rendement van COP 4. Dit wil zeggen dat een warmtepomp ongeveer 4 kWh aan warmte produceert per kWh elektriciteit dat het verbruikt. Laag energieverbruik: een warmtepomp verbruikt tot 5 keer minder dan een elektrische cv-ketel.
Elektrische kachel
Elektrische kachels worden geplaatst als bijverwarming. Vaak gebeurt de verwarming door middel van een keramisch verwarmingselement. Met elektrische kachels kan je een ruimte snel opwarmen indien deze niet te groot is.
Wil je je huis verwarmen op zonne-energie? Dat is met een zonneboilercombi of zonnepanelen goed mogelijk. Warmtepompen vormen een goed alternatief voor deze toestellen: ze werken dan wel niet op zonne-energie, maar je kan er je woning ook op een milieuvriendelijke manier mee verwarmen.
Welke soorten elektrische verwarming komen in aanmerking om je woonkamer te verwarmen? Convector verwarming en infrarood verwarming zijn de beste keuze. Beide soorten zijn verkrijgbaar in mooie en handige panelen, die je in je woonkamer aan de muur of het plafond hangt.
Wil je evenwel helemáál klaar zijn voor de toekomst en van je huis een BEN-woning (bijna-energieneutrale woning) maken? Dan kies je het best voor een warmtepomp. Zo'n systeem haalt gratis warmte-energie uit de lucht, het water of de aardbodem en gebruikt dit om je woning en je sanitair water te verwarmen.
De zuinigste manier van verwarmen is infrarood verwarming. Doordat infrarood verwarming personen en objecten direct verwarmd gaat er geen onnodige warmte verloren aan de ruimte. Daarbij houden objecten warmte langer vast dan lucht wat dit type verwarming heel efficiënt maakt.
Combinatie van zonnepanelen en elektrisch verwarmen
De elektrische verwarming in de vorm van infrarood verwarming met zonnepanelen is daarom de beste keuze voor huis verwarmen zonder gas. Het grote voordeel van een milieuvriendelijke infrarood verwarming is dat je ze kan voeden met groene stroom.
Een elektrische cv-ketel klinkt als een mooi alternatief, want u vermindert de CO2 uitstoot. Maar als we deze ketel vergelijken met de cv-ketel op gas, dan is verwarmen met elektriciteit momenteel niet goedkoper. Ook al is elektriciteit goedkoper dan gas, er is in verhouding meer stroom nodig dan gas.
De meeste duurzame alternatieven voor de CV-ketel gaan net als de warmtepomp uit van verwarmd water dat wordt getransporteerd door buizen. De pelletkachel bijvoorbeeld geeft directe warmte maar kan ook aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem en het tapwater. Zonneboilers verwarmen water met zonne-energie.
Een budgetvriendelijke en praktische keuze is je oude gas- of mazoutketel vervangen door een condensatieketel. Je kan zo'n condenserende ketel ook combineren met een warmtepomp. Met zo'n hybride warmtepomp koppel je het hoge rendement van een condenserende ketel aan de groene, duurzame energie van een warmtepomp.