Kool kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor de familie Brassicaceae/Cruciferae. Leden van deze familie zijn onder andere broccoli, spruitjes, bloemkool, mierikswortel, mosterd, radijs en raap.
Bij een aantal personen met een mosterd-allergie bestaat er een kans op kruisallergie met andere voedingsmiddelen, onder meer bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, kool, koolraap, mierikswortel, raap, radijs, spruitjes, tuinkers, waterkers.
Hoewel het niet zo vaak voorkomt als pinda- of schelpdierallergieën, suggereren anekdotisch bewijs en casestudies dat spruitjes allergische reacties kunnen veroorzaken bij gesensibiliseerde personen . De allergische reactie op spruitjes komt voort uit het feit dat het immuunsysteem de groente ten onrechte als schadelijk identificeert.
Groenten zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en kool kunnen vaak een opgeblazen gevoel verzorgen. Het ongemak van een opgeblazen gevoel kan ertoe leiden dat mensen aannemen dat deze groentesoorten meer kwaad dan goed doen. Probeer ze anders klaar te maken in plaats de intake hiervan te verminderen.
Wat zijn symptomen van een voedselallergie of intolerantie? Het verschilt heel erg wat de symptomen zijn bij voedselovergevoeligheid. Vooral huid-, luchtweg- en maagdarmklachten komen vaak voor. Denk aan bultjes, hevige jeuk, benauwdheid, opgeven van slijm, hoesten, braken, diarree en krampen.
Een bloedonderzoek geeft duidelijkheid bij de symptomen van een voedselintolerantie. Je komt te weten of er bij jou sprake is van een voedselintolerantie. Er kan op 287 voedingsmiddelen worden gemeten. Zo kom je dus ook te weten voor welke voedingsmiddelen jij precies een overgevoeligheid hebt.
De meest voorkomende symptomen van histamine-intolerantie zijn: (migraineachtige) hoofdpijn, diarree, eczeem, neusloop, netelroos, rood aanlopen (blozen), geïrriteerde waterige rode ogen, kortademig, jeuk en zwellingen (vooral in het gezicht).
Net als andere kruisbloemige groenten bevatten spruitjes een soort koolhydraten die je lichaam niet makkelijk kan afbreken. Dit kan buikpijn, gasvorming en diarree of constipatie veroorzaken .
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Symptomen van voedselvergiftiging bij het eten van rauwe spruiten zijn diarree, maagkrampen en braken . De meeste mensen krijgen deze symptomen binnen 12-72 uur na het eten van de spruiten. Symptomen zijn over het algemeen zelfbeperkend of gemakkelijk te behandelen en veroorzaken zelden levensbedreigende complicaties.
Spruitjes
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
Peulvruchten zijn een familie van voedingsmiddelen, waaronder erwten, bonen, linzen en pinda's. Sommige mensen met een peulvruchtallergie zijn gevoelig voor al deze voedingsmiddelen, terwijl anderen er veel van kunnen eten en mogelijk alleen symptomen hebben van een of twee soorten peulvruchten. Sommige mensen kunnen huiduitslag krijgen bij contact met peulvruchten.
Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Allergiesymptomen kunnen zich ontwikkelen van een paar minuten tot een paar uur na inname. Veelvoorkomende voedselallergiesymptomen zijn huiduitslag, galbulten, jeuk, hoesten, piepende ademhaling, vernauwing van de keel, misselijkheid, braken, diarree, duizeligheid en licht in het hoofd.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Advies voor degenen die spruitjes willen eten
Kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en personen met een verzwakt immuunsysteem moeten het eten van rauwe spruiten van welke soort dan ook vermijden (inclusief alfalfa, klaver, radijs en mungboonspruiten). Kook spruiten grondig om het risico op ziekte te verminderen. Koken doodt de schadelijke bacteriën.
De vezels in spruiten kunnen ook zorgen voor wat extra winderigheid. En ja, daar kan een onaangenaam maar weliswaar ook 'gezond' geurtje aanhangen. Vezels hebben een gunstig effect op onze darmwerking en gezondheid. Heb je gevoelige darmen, hou hiermee dan rekening.
Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.
“Bovendien moeten mensen met een gevoelige darm ook uiterst voorzichtig zijn met het eten van spruitjes, omdat ze moeilijk af te breken en te verteren zijn voor het lichaam, wat op zijn beurt buikpijn, gasvorming en diarree of constipatie kan veroorzaken, afhankelijk van de toestand van uw darmen .
Naast vitamine C zijn er nog meer antioxidanten te vinden die hieraan bijdragen zoals vitamine E, mangaan, zink en carotenen. Ook voor spruitjes geldt dat wanneer de groente zo kort mogelijk wordt verwarmd (liefst stomen) de spruitjes het best hun werk doen in ons lichaam.
Wanneer spruitjes worden gekookt, kunnen ze wat voedingsveranderingen ondergaan. De niveaus van de antioxidante vitamines E en K nemen toe tijdens het koken, maar de niveaus van sommige in water oplosbare voedingsstoffen, zoals vitamine C, nemen af .
Voedingsmiddelen zoals gerijpte kazen, salami, worst, varkensvlees en sommige soorten vis, zoals tonijn en makreel, bevatten van nature hoge hoeveelheden histamine en moeten worden beperkt. Beperk daarbij ook voedingsmiddelen die histamine-vrijmakende stoffen bevatten, zoals tomaten, aubergines, en spinazie.
Als je teveel zwavel of sulfiet hebt, moet je voeding met zwavel en thiol en ook supplementen een tijd vermijden. De laatste stap om zwavel te verwijderen wordt uitgevoerd door het enzym sulfiet oxidase, dit enzym gebruikt molybdeen als cofactor. Meer molybdeen uit je voeding kan dan helpen.
Binnen 20 minuten nadat de voeding is genuttigd vertoont het lichaam een allergische reactie. Deze reactie treedt meestal op in het maag-darmkanaal (buikpijn, diarree, overgeven), maar kan ook optreden in de huid (eczeem bij baby's), en in de ademhalingswegen (hooikoortsverschijnselen).