De wijnmost wordt vervolgens naar een distilleerderij zoals die van Vasilis gebracht. In een ketel wordt de pulp meerdere malen gekookt. Na de distillatie wordt alles gefilterd in een roestvrij apparaat met 30 filterplaten. Het resultaat is onze super drank raki.
Raki wordt meestal geproduceerd door het distilleren van gefermenteerde druiven of ander fruit, gevolgd door aromatisering met anijszaad. Het wordt vaak tweemaal gedistilleerd voordat het wordt gebotteld.
Je neemt de overgebleven druiven, wijnranken en bladeren nadat ze zijn uitgetrapt (om wijn te maken) en kookt het mengsel in de kamer en sluit het af aan de bovenkant van een Kazani . Een Kazani (Kah-Zaa-Knee) is een speciale brouwkamer die specifiek wordt gebruikt om Raki te maken. De Kazani kookt het druivenmengsel van een natuurlijk vuur eronder.
Raki wordt traditioneel geproduceerd uit rozijnen-/druivenspirit, suma genaamd, dat wordt gedistilleerd tot maximaal 94,55% abv . Deze spirit is geen sterk gerectificeerde spirit en in tegenstelling tot andere gearomatiseerde spirits zijn Raki-producenten van mening dat de suma een belangrijke rol speelt in de smaak van Raki zelf.
Ouzo is enkel in Griekenland te krijgen, is zoeter van smaak en daarom vergelijkbaarder met bijvoorbeeld de smaak van Italiaanse sambuca of Franse pastis of pernod. Raki is voornamelijk in Turkije te vinden, minder zoet en lijkt daarom wat meer op grappa.
Het belangrijkste verschil is dat Raki veel, veel sterker is dan Ouzo . Het is vaak 90% proof, bijna twee keer zoveel als Ouzo. En als je het niet kunt zien, kun je het verschil zeker proeven! Als je meer wilt weten over lokale sterke drank, bekijk dan onze blog over Griekse sterke drank.
Heeft Raki voordelen voor de gezondheid? Raki is in het algemeen een zeer heilzame drank. Hoewel het een alcoholische drank is die dienovereenkomstig moet worden geconsumeerd, schijnt Kretenzische raki gezondheidsvoordelen te hebben wanneer het met mate van 1 tot 2 glazen per dag wordt geconsumeerd.
Spijsvertering Hulp
Bovendien wordt gedacht dat de antibacteriële eigenschappen van raki bijdragen aan een gezond darmmicrobioom, wat de spijsvertering verder verbetert . Hoewel wetenschappelijke studies naar de spijsverteringsvoordelen van raki beperkt zijn, spreekt het wijdverbreide gebruik ervan als spijsverteringshulpmiddel op Kreta over de waargenomen werkzaamheid ervan onder de lokale bevolking.
De naam tsikoudia is afgeleid van het Griekse woord voor terebint, verwijzend naar het historische gebruik van de plant om sterke drank op smaak te brengen. In Oost-Kreta is het in de volksmond bekend als raki (Grieks: ρακή, geromaniseerd: rakí), een term die is geleend van het Turkse rakı en zelf van het Arabische arak (عرق), beide betekenend "gedestilleerd" .
Beylerbeyi Göbek raki wordt gedistilleerd uit de beste handgeplukte druiven uit de Egeïsche Zee en topkwaliteit anijs van Kalinkoz. Dankzij de complexe drievoudige distillatie en zonder toegevoegde suiker wordt deze drank door velen beschouwd als de beste raki, met een zoet aroma en een unieke smaakervaring.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
De resulterende Raki is meestal tussen de 40 en 50 procent alcohol . Dit 'verse-druiven'-proces is het populairst in heel Turkije, maar Raki kan ook worden geproduceerd van rozijnen of vijgen.
Raki is een soort fruitbrandewijn die bekend staat om zijn verschillende smaken en rijke alcoholpercentage. Met een alcoholpercentage (ABV) dat doorgaans varieert van 45% tot 50%, is raki net zo krachtig als wodka of whisky — soms zelfs krachtiger. Een intrigerend aspect van raki is dat het zelfgemaakt kan worden.
Als je een klassieke moonshine still hebt of weet waar je er een kunt krijgen, kun je ook zelf rakija maken . De ingrediënten die je nodig hebt zijn: Ongeveer 44 pond van het fruit van jouw keuze (pruimen, druiven, peren)
Het idee is niet om dronken te worden, maar om te ontspannen, van het gezelschap te genieten en een gloed te behouden. Om dit proces te ondersteunen, wordt men meestal met voedsel ingenomen en in het gezelschap dat leidt tot raki muhabbet (met aanhankelijk en vriendelijk gesprek).
In Albanië is moonshine (Raki) de belangrijkste dagelijkse alcoholische drank .
Raki heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd. De oorspronkelijk heldere raki wordt dan, indien er in de variant anijs zit, net als ouzo, troebelwit. Daarom wordt Raki in Turkije ook wel aslan sütü genoemd, dat leeuwenmelk betekent.
Net zo belangrijk als de start is de finish van een diner, vandaar dat in sommige landen en culturen men zweert bij een digestief. Zoals gezegd kan raki of limoncello een goede optie zijn, maar ook een fijne cognac of armagnac. De verschillende fruitlikeuren werken heerlijk als digestief.
De Kretenzische raki, oorspronkelijk tsikoudia genoemd op Kreta, is qua productie en smaak hetzelfde als tsipouro, de in Griekenland genoten brandewijn uit pulp. Raki wordt op Kreta bij bijna elke gelegenheid geserveerd. Deze drank is een symbool van vriendschap en adel, en dient als een gebaar van socialiseren.
Eén kopje Raki is ongeveer 238 gram en bevat ongeveer 595 calorieën , 0 gram eiwit, 0 gram vet en 0 gram koolhydraten. Raki is een traditionele anijssmaakdrank uit Turkije, bekend om zijn kenmerkende dropsmaak.
Het smaakt veel naar de Griekse drank ouzo, arak in de Balkan, of de Italiaanse drank sambuca. Het verschil is dat raki krachtiger is, met een alcoholpercentage van 40% tot 50% .
Beschrijving. Raki Tekirdag Tekel 35cl is volgens het Turkse volk de beste raki. De zuiverheid van het water waaruit deze raki vervaardigd wordt, geeft deze raki samen met de andere ingrediënten zijn. Een werkelijke topper met een fijne en duidelijke touch van anijs.
Raki is de traditionele drank van Turkije, geliefd om zijn intense anijssmaak.
De unieke smaak van Yeni Raki past goed bij verschillende gerechten uit het Middellandse Zeegebied en de Turkse keuken. Zet de tafel vol met meze, zoals bijvoorbeeld een kaasplankje met kazen als feta, halloumi en beyaz peynir en vul dit aan met druiven, olijven, noten en honing.