Het is niet verwonderlijk dat Beieren, de grootste deelstaat van Duitsland, een enorm netwerk van fietsroutes heeft. Zo´n 9.000 km aan fietspaden liggen in de verschillende streken. Naast de meer dan 120 langeafstands-fietsroutes zijn er overal ook dagtochten uitgezet.
Waar kun je goed fietsen? Er zijn tal van mooie fietsgebieden in Duitsland waar je heerlijk kunt trappen en relaxen. Denk bijvoorbeeld aan de Eifel, ga fietsen in het Zwarte Woud, het Sauerland, Thüringerwald, het Beierse Woud, het Spreewald, de Moezel of de Lüneburger Heide.
De deelstaat Beieren ligt in het zuidoosten van Duitsland en is qua oppervlakte de grootste deelstaat. Het is een veelzijdige toeristische bestemming en wordt gezien als een van de mooiste gebieden in Duitsland. Natuurliefhebbers worden aangetrokken door het hooggebergte, de alpenweiden, de meren, rivieren en bossen.
Nationaal Park Sächsische Schweiz
Aan de Tsjechische grens en in het oostelijke deel van Dresden ligt Sächsische Schweiz. Door vele Duitsers wordt dit gebied omschreven als een van de mooiste stukjes Duitsland. Het landschap is hetgeen dat er zo opvalt.
Duitsland heeft geen knooppuntennetwerken of een landelijk netwerk van fietsknooppunten, maar er zijn wel ruim 150 fietsroutes uitgezet en goed bewegwijzerd. Verder is Duitsland natuurlijk lekker dichtbij Nederland.
Hoewel de fietshelm in Duitsland alleen voor racefietsers en mtb'ers verplicht is, is het inmiddels een ongeschreven wet dat kinderen op de fiets altijd een helm dragen. Daarnaast wordt ook mensen met een e-bike geadviseerd een helm te dragen.
In Duitsland ligt de BTW bovendien 2% lager dan in Nederland en België. Dit scheelt al gauw €100 op de luxere elektrische fietsen. Fietsen hoort ontzettend bij Nederland, daarom kom je niet gauw op het idee dat een e-bike in Duitsland goedkoper is.
In Europa is het dragen van een fietshelm op dit moment verplicht in Finland (iedereen overal), Spanje (buiten de bebouwde kom), Tsjechië (kinderen < 16 jaar), IJsland (kinderen < 15 jaar) en Zweden (kinderen < 15 jaar).
En als we dan echt een keuze moeten maken welk meer het mooiste is, dan staat de Millstätter See met stip op nummer 1. Het is het op twee naar grootste en diepste meer van Karinthië en het water kan in de zomer wel 26 graden worden!
Oostenrijk bestaat uiteraard behalve uit bergen, ook uit tussenliggende dalen en er zijn ook genoeg vlakke stukken in Oostenrijk waar het prachtig fietsen is. Een prachtige fietsroute in Oostenrijk is bijvoorbeeld een deel van de Donauradweg (zie ook de pagina Donauradweg).
In Duitsland is het niet verplicht om een fietshelm te dragen op de fiets.
Fietsen langs de Moezel is prachtig! De Moselradweg of Moezel fietsroute bestaat grotendeels uit fietspaden die vlak langs de rivier, of juist midden door de wijngaarden voeren. Het overgrote deel van de route bestaat uit geasfalteerde paden en is makkelijk te fietsen.
De Moezel-Fietspad behoort tot de populairste rivierfietsroutes in Duitsland en vergezelt de Moezel 248 kilometer lang, vanaf het drielandenpunt in Perl tot aan de uitmonding in de Rijn in Koblenz.
Nee. In Duitsland is een fietshelm niet verplicht. Niet voor volwassenen en ook niet voor kinderen. Wel raadt de Duitse overheid met name kinderen aan om een helm te dragen wanneer ze de weg op gaan.
Voor volwassenen is de fietshelm verplicht in Finland en Spanje, maar alleen buiten de bebouwde kom. In Zwitserland is een fietshelm plicht boven snelheden van 20 km / uur. Wel is in veel landen de fietshelm verplicht voor kinderen.
Goed nieuws voor fietsers die fan zijn van het netwerk met fietsknooppunten: het netwerk is uitgebreid naar Noord-Frankrijk. Sinds begin 2019 zijn de knooppuntenroutes doorgetrokken tot in het departement Nord en in maart 2020 zal dit nog verder uitgebreid worden. Een première in Frankrijk!
Wat zoek je? Ik heb in beide regio's gefietst. De regio rond Winterberg geeft wat meer lange klimmen en het wegdek is redelijk maar op sommige plaatsen vrij matig. De Eifel heeft over het Algemeen prachtig asfalt maar de klimmen zijn wat korter en pittiger alhoewel er ook wel wat langere lopers tussen zitten.
Aken. Aken ligt zó dicht bij Nederland, dat het weinig scheelt of de stad had bij ons land gehoord. Aken ligt vlakbij het drielandenpunt waar Nederland, Duitsland en België aan elkaar grenzen.
Beieren – dat betekent: talloze pittoreske dorpjes, middeleeuwse residentiesteden en natuurlijk München, deelstaathoofdstad en metropool van wereldformaat. Bovendien: prachtige kastelen en rijkversierde barokkerken, middeleeuwse kloosters en indrukwekkende burchten.