Drinken in Zweden: Het water uit de kraan is in Zweden veilig te drinken. In Zweden is het in de meeste cafés en restaurants heel normaal dat als je 'normale' koffie bestelt, je dan gratis een tweede kopje mag nemen. Je kunt uit een koffiekan je kopje dan gewoon weer bijvullen.
In de meeste landen om ons heen kunt u gewoon kraanwater drinken. Net als in Nederland – tot grote verbazing van veel toeristen uit het buitenland. In België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kunt u zonder meer kraanwater drinken, net als in Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland.
Zweedse drinkwater is schoon, lekker en zo goed als gratis. Alles over veilig drinken in Zweden.
Wie denkt aan ongerepte natuur, ziet glasheldere beekjes voor zich, en meren waarin je de vissen tot op grote diepte kunt zien ravotten. In werkelijkheid is veel oppervlaktewater bruinig van kleur. Dat komt voornamelijk door de organische koolstofverbindingen die erin opgelost zitten, resten van weggerotte planten.
Kraanwater is zo zuiver dat het perfect drinkbaar is. Daar zorgt het waterbedrijf voor. Eerst wordt het water opgepompt uit de grond of uit een rivier, nadien wordt het gefilterd en gezuiverd. De waterbedrijven controleren het kraanwater dagelijks.
Nog niet eerder werd kraanwater uit zoveel Europese landen tegelijk geproefd. Het kraanwater werd onder andere beoordeeld op smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk. De jury, bestaande uit vier sommeliers, koos het Oostenrijkse kraanwater als winnaar. Vlak achter Oostenrijk volgde Nederland.
Wil je je water laten testen? Neem dan contact op met je waterbedrijf.Deze kan je kraanwater testen op bacteriën en op metalen. Wanneer er problemen zijn met je kraanwater en er sprake is van een afwijkende kleur of geur, dan zal je waterbedrijf het water kosteloos controleren.
In Zweden werd het algemeen gebruik om dit rode pigment in verf te verwerken, vandaar de benaming Zweeds rood. Toentertijd wilde men de huizen rood kleuren omdat dit het meest leek op de bakstenen huizen op "het continent", de rest van Europa dus.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel.
In Zweden is het niet gebruikelijk om een standaard fooi te geven. Uiteraard hebben de Zweden er geen bezwaar tegen als je besluit om wel fooi te geven. Enkel in restaurants en kroegen wordt af en toe fooi gegeven door het totaalbedrag naar boven af te ronden of het wisselgeld achter te laten.
Geen euro in Zweden
De Zweedse kroon is het officiële betaalmiddel in Zweden. Zweden is weliswaar lid van de Europese Unie, maar je kunt er officieel niet met de euro betalen. Bekijk voor je vertrek de wisselkoersen bij je bank.
Prijzen liggen in Zweden gemiddeld 6% hoger dan in Nederland en België. Enkele voorbeelden: restaurants zijn circa 5% goedkoper, levensmiddelen zijn 24% duurder en het openbaar vervoer is zo'n 5% goedkoper. Vooral voor alcohol betaal je in Zweden de hoofdprijs. Geïmporteerd bier in de horeca is wel 66% duurder.
Volgens een internationaal onderzoek uit 2022 (Engelstalig) heeft Finland het beste kraanwater. Nummers 2 en 3 zijn IJsland en… Nederland.
Een onafhankelijke jury van smaakexperts heeft leidingwater uit verschillende steden en provinciën samen met bekend flessenwater blind geproefd en beoordeeld. Utrecht was de winnaar! In Nederland hebben we een hoge kwaliteit van ons leidingwater.
Winnaar van De Gouden Kraan
Het Oostenrijkse water kwam met een 7,8 als winnaar uit de bus. Het Nederlandse kraanwater eindigde met een 7,1 op de tweede plaats. De deskundige jury beoordeelde het water op verschillende aspecten, zoals smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk.
Huidig reisadvies voor Zweden
Het land kent geen bijzondere veiligheidsrisico's en de veiligheidssituatie is vergelijkbaar met die in Nederland.
In Svealand vriest het 's nachts -12 tot -15 graden en in het noorden van Norrland plaatselijk -22 graden. In het zuiden van Zweden (Malmö, Göteborg en Stockholm) zijn temperaturen van -25 tot -29 graden mogelijk. In Sveg is -38 graden al eens bereikt en in Jokkmokk is de -40 realistisch.
Maandenlang 24 uur zon
Zonaanbidders gaan naar het zuiden, want daar schijnt de zon te zijn. In het noorden is er maandenlang 24 uur zon per dag. Alleen de aanbidders van de middernachtzon gaan de poolcirkel over. Op zoek naar de langste dagen.
De huizen in Zweden zijn goedkoper dan in Nederland. Dat komt omdat ze veelal van hout worden gemaakt (Nederlandse huizen zijn meestal van baksteen). Hoewel dit erg idyllisch kan zijn, kan het wel betekenen dat een Zweeds huis meer onderhoud nodig heeft dan een Nederlands huis.
Kan je zomaar naar Zweden emigreren? Nee, zoals eerder vermeld moet je een aantal belangrijke zaken goed op orde hebben. Je moet een verblijfsrecht regelen, hiervoor moet je aantonen dat je staat bent om jezelf te kunnen onderhouden. Naast het verblijfsrecht moet je ook jouw persoonsnummer aanvragen.
Zweden is een mysterieus land van noorderlicht, bergen en dichte bossen.Denk aan sneeuw, Lapland en het huis van de Kerstman.Maar Zweden staat ook voor z'n bekende merken - IKEA, Volvo - en de popgroep ABBA. Het land heeft een oppervlakte zo groot als Californië en heeft slechts 9 miljoen inwoners.
Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Bij Het Waterlaboratorium kunt u een test aanvragen op www.loodinwatertesten.nl. De website is ontwikkeld in samenwerking met drinkwaterbedrijven Waternet, Dunea en PWN. Water-lab (in samenwerking met laboratorium Eurofins) biedt loodtesten aan. Meer informatie op www.water-lab.nl.