Een rechtspersoon is een bedrijf of instelling die dezelfde juridische rechten en plichten heeft als een natuurlijk persoon. Hiermee is het bedrijf handelingsbekwaam en aansprakelijk voor schulden, claims, overeenkomsten, kan het worden aangeklaagd, failliet gaan en eigenaar zijn van onroerend goed en bedrijfsmiddelen.
Als je onderneming een rechtspersoon is, betekent dit dat je onderneming zelf rechten en verplichtingen kan hebben. Je onderneming kan dan zelf besluiten nemen, overeenkomsten sluiten en schulden aangaan. Net als een echt persoon dus, maar toch niet helemaal.
De wet onderscheidt drie soorten: Publiekrechtelijke rechtspersonen, bijvoorbeeld de staat, de provincies en de gemeenten. Kerkgenootschappen en hun zelfstandige onderdelen en lichamen. Privaatrechtelijke rechtspersonen.
Als uw bedrijf een rechtspersoon is, is het handelingsbekwaam.Dat betekent dat uw bedrijf besluiten mag nemen, schulden kan hebben en overeenkomsten kan sluiten. Ook kan uw bedrijf eigenaar zijn van (on)roerende goederen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsmiddelen zoals computers, een bestelbusje en apparaten.
Zzp'er (zelfstandige zonder personeel) en freelancer zijn geen rechtsvormen.
De eenmanszaak is een ondernemingsvorm die geen rechtspersoonlijkheid bezit. Bij de eenmanszaak is er één eigenaar. Deze eigenaar is volledig (hoofdelijk) aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf.
Hoewel de termen 'zzp' en 'freelance' vaak worden gebruikt is het belangrijk om te weten dat dit geen rechtsvormen zijn. Freelancers en zzp'ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) vallen onder de vorm eenmanszaak, tenzij je iets anders regelt. Je legt je rechtsvormen vast bij de KvK tijdens je inschrijving.
Eenmanszaak en vof
Als eigenaar ben je met je hele privévermogen dus aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Dit is het grootste verschil met rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid, waarbij het bedrijf wél wordt gezien als rechtspersoon en waarbij je dus niet persoonlijk aansprakelijk bent.
Rechtspersonen zonder rechtspersoonlijkheid
U bent als ondernemer dan persoonlijk aansprakelijk. Bij een besloten vennootschap is het vermogen bijvoorbeeld wel afgescheiden. De meest voorkomende rechtspersonen zonder rechtspersoonlijkheid zijn de eenmanszaak, de vennootschap onder firma en de maatschap.
Het grote voordeel van een bedrijf dat een rechtspersoonlijkheid heeft, is dat de eigenaar van het bedrijf niet in privé aansprakelijk is. Gaat het bedrijf failliet, dan kunnen de schulden niet op het privé vermogen van de eigenaar van het bedrijf worden verhaald.
De volgende rechtsvormen komen het meest voor: eenmanszaak. maatschap. vennootschap onder firma (vof)
Een rechtspersoon is een drager van rechten en plichten. Een rechtspersoon kan bijvoorbeeld een overeenkomst sluiten of andere rechtshandelingen aangedaan. . In de artikel wordt bepaald dat als rechtspersoon worden aangemerkt: verenigingen, stichtingen, coöperaties, onderlinge waarborgmaatschappijen, de BV en de NV .
De vof is geen rechtspersoon. Elke vennoot is aansprakelijk voor alle schulden van de vof.
Een bv is een rechtspersoon. Dit betekent dat u als bestuurder in principe niet aansprakelijk bent voor de schulden. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel. Bestuurders zijn bijvoorbeeld wel aansprakelijk bij wanbestuur, of als de bv nog niet is ingeschreven in het Handelsregister.
De VoF wordt aangegaan in een samenwerkingsovereenkomst ook wel VoF contract genoemd. Hierdoor heeft de VoF geen rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat de VoF geen eigen bezittingen heeft en geen handelingen kan uitvoeren. De vennoten zijn daarom allemaal hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de VoF.
22, 7/1°. Deze nieuwe definitie van “onderneming” zoals opgenomen in boek I van het WER luidt: [onderneming: elk van volgende organisaties: (a) iedere natuurlijke persoon die zelfstandig een beroepsactiviteit uitoefent; (b) iedere rechtspersoon; (c) iedere andere organisatie zonder rechtspersoonlijkheid.
Rechtspersoon. Er zijn natuurlijke personen en rechtspersonen. Natuurlijke personen zijn mensen zoals jij en ik. Het verschil tussen een natuurlijk persoon en een rechtspersoon is dat het bij de rechtspersoon niet gaat om een mens van vlees en bloed, maar om een organisatie.
Algemeen. Of de eigenaar van een eenmanszaak als ondernemer in de zin van de inkomstenbelasting wordt gezien (IB-ondernemer), hangt van een aantal factoren af.
Pas bij een winst van meer dan 130.000 euro is de bv voor de belasting aantrekkelijker is. Dit is een belangrijke reden voor veel startende ondernemers om een eenmanszaak te kiezen. Bij een eenmanszaak is je omzet min inkopen en kosten je winst. Over je winst betaal je aan het einde van het jaar je inkomstenbelasting.
Wat is een rechtspersoon? Een rechtspersoon is hetzelfde als een natuurlijk persoon, maar het grote verschil zit 'm in de “persoon”. Met een natuurlijk persoon wordt een mens bedoeld, terwijl een rechtspersoon een organisatie is die rechten heeft en plichten aangaat.
Eenmanszaak of zzp: ze zijn niet hetzelfde. Een eenmanszaak is een rechtsvorm, zzp of freelance is dat niet. Je bent zzp'er of freelancer als je als eenpitter voor verschillende opdrachtgevers werkt zonder dat je in loondienst bent. Als zzp'er en freelancer moet je je inschrijven bij de KVK.
De reden dat veel zzp'ers kiezen voor een eenmanszaak is omdat deze rechtsvorm eenvoudig op te richten is. U hoeft zich hiervoor alleen maar in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.
Als zelfstandige zonder personeel (zzp) kunt u vrij makkelijk uw onderneming starten. U moet wel een aantal zaken regelen. Zo moet u uw bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een rechtsvorm kiezen. Zzp'ers worden ook vaak freelancers genoemd.