Al kun je een hert best aanhalen met een stukje brood en soms zelfs aaien, helemaal tam krijg je de dieren nooit. Je kunt herten zo tam mogelijk maken door veel tussen de dieren aanwezig te zijn.
Dit moet je wél doen als je wild hebt aangereden:
- Bel direct de politie: 0900-8844. - Bel ook de politie als het dier niet blijft liggen.
Herten laten hun jongen overdag en 's nachts voor lange periodes alleen. De jonge dieren kunnen hun moeders niet bijhouden als deze op zoek gaan naar voedsel en om te voorkomen dat ze uitgeput raken, blijven de kalfjes achter op een beschutte, rustige plek.
Als u de herten wil verwennen geef ze dan: appels, eikels, kastanjes, wortelen, bieten of vers groenteafval. Ze knagen ook graag aan takken. Doordat Damherten erg slim zijn zullen zij geen giftige planten eten zoals taxus, rododendron, enz..
Hij eet vooral bladeren, twijgen en scheuten van struiken en bomen. Ook vruchten (bramen, bessen), kruiden, grassen en landbouwgewassen (bieten, granen en krop gewassen) eet hij graag.
Enkele planten waar herten niet van lijken te houden zijn siergrassen, irissen, vingerhoedskruid, yucca, kruiden en planten met een sterke geur, zoals salie, bosui, citroenmelisse, etc. Ze houden ook niet van planten met doorns, zoals paarse echinacea, maar rozen schijnen ze dan juist weer heerlijk te vinden!
Een artikel in Advances in the Study of Behavior geeft aan dat herten communiceren via stemgeluiden. Een andere auteur, T.R. Michels expert in de jacht op Witstaartherten, bestudeert eerder de gedragingen en signalen in zijn boek Whitetails Addict's Manual.
Rendieren zijn de enige herten waarbij zowel de mannetjes als de vrouwtjes een gewei dragen. Het is geen toeval dat het mannetje zijn gewei nu al heeft afgeworpen, terwijl de vrouwtjes dit pas een tijdje later doen.
De grootste fout die je kunt maken in zo'n situatie is het diertje aanraken of zelfs gaan aaien (“troosten”). Je verhoogt dan alleen maar de stress en je brengt mensengeur over op de jonge ree waardoor deze het risico loopt te worden verstoten door zijn moeder.
Herten en zwijnen
Daarnaast krijgen de dieren ook een dikke wintervacht, die extra goed isoleert tegen kou. Als er een dik pakket sneeuw ligt kunnen herten niet meer bij het eronder aanwezige gras komen en moeten ze hun vetvoorraad aanspreken.
Al kun je een hert best aanhalen met een stukje brood en soms zelfs aaien, helemaal tam krijg je de dieren nooit. Je kunt herten zo tam mogelijk maken door veel tussen de dieren aanwezig te zijn. In het begin zijn brood of brokken hierbij onmisbaar.
De meeste kans om wild te zien, heb je in de vroege ochtend en late avond. Dan gaat het wild op zoek naar voedsel en grazen de dieren op open plekken (vaak aan de bosrand). Overdag houden de dieren zich juist verscholen om in de avond weer tevoorschijn te komen, op zoek naar hun avondmaal.
Na een aanrijding met een wild dier ben je verplicht de politie te bellen. Doorrijden is strafbaar. De politie regelt vervolgens dat een faunabeheerder het gewonde dier opspoort of het dode dier opruimt. Je mag het aangereden wild nooit meenemen naar huis of aan iemand anders geven.
Het kan ook gebeuren dat u schrikt, uitwijkt en tegen een boom aanrijdt. U kunt in beide gevallen ernstig gewond raken. Heeft u een hert of een ree aangereden? Dan is het belangrijk dat u direct 112 belt.
De ree verblijft overdag vaak in zijn “leger”, dit is de naam van de slaapplaats. Deze is vaak te herkennen aan een ovale plek onder de boom, alsof iemand hier de grond heeft staan harken. Soms heeft de ree zijn “leger” in een kuil of onder een omgevallen boom.
Edelherten kunnen wel een gevaar voor mensen vormen en andersom. De dieren zijn groot en zwaar en steken 's nachts wegen over. Een ongeluk kan grote gevolgen hebben, zeker wanneer een automobilist op het laatste moment probeert uit te wijken. Een ander probleem met edelherten is hun eetgedrag.
De bronsttijd of het paarseizoen (oestrus) is een periode waarin dieren een drang hebben om te paren. Dit wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam van het dier. De bronsttijd van een diersoort begint met het vruchtbaar worden van het wijfje. Het mannetje reageert hierop.
Een mannetjeshert wordt gewoon een hert genoemd. Alleen bij reeën noem je het mannetje een bok en een vrouwtje een geit. Het vrouwtje heet bij damherten en edelherten een hinde. De jonge hertjes noem je kalfjes, net als bij koeien.
Wanneer herten en reeën regelmatig terugkomen, kunnen ze uw geliefde tuinplanten of gewassen of jonge bosaanplant tot op de grond kaalvreten. De beste manier om deze dieren tegen te houden is het plaatsen van een afrastering met schrikdraad.
Leefwijze en voedsel
Het damhert kan goed zwemmen en springen en verplaatst zich met sprongen tot 2,5m ver en 2 meter hoog. Het reukvermogen, gezichtsvermogen en gehoor van het damhert zijn uitstekend. Een hert dat gevaar ruikt, licht zijn staart op om zo de andere te waarschuwen. Damherten leven in roedels.
Lokken. Alle reeën reageren op het fiepen. Door het geluid op een fluit na te bootsen is het mogelijk geiten en bokken te lokken. De geit komt op het geluid van het kalf af en de bok op het geluid van de geit.
In de natuur eten herten veel verschillende soorten fruit en groenten, waaronder appels, druiven, kersen, peren, wortels en suikererwten. Het is daarom veilig om je herten deze dingen te voeren. Eikels zijn ook een veilige voedselbron.
Vraagt de man: 'Waarom draag jij een zonnebril? ' Antwoordt het hert: 'Omdat ik een Ray-Ban!