Bewaar noten op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Bewaar noten in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
Hazelnoten zijn tenminste twee jaar houdbaar, mits je ze op een droge en goed geventileerde plaats bewaart. Je kunt hazelnoten het beste in de dop bewaren.
Laat de hazelnoten op een droge en goed geventileerde plek enkele dagen drogen om schimmelvorming te voorkomen.
Eerst de naad, dan op de bolle kant, daarna open wrikken. Bij hazelnoten maakt het niet uit, als je maar op de bolle kant slaat. Eerst even 'voelen'. En dan één tikje.
In de keuken kun je met hazelnoten heel veel kanten op. Gehakt door of over salades, in gebak, brood, door ragout, in hazelnotenschuim, muesli, crunch, hazelnotenburgers, in likeur, door de pasta, rijstschotels, gemalen als meel voor gebak en brood en dan ook nog als olie.
Verse hazelnoten zijn goed eetbaar, maar over het algemeen een beetje flauw van smaak. Bewaar ze op een droge plaats nog in de dop. Het vliesje dat om de hazelnoot zit vindt niet iedereen lekker. Het is gemakkelijk te verwijderen door de hazelnoten eerst even te roosteren of te bakken in de oven.
Onrijpe hazelnoten zijn eetbaar maar zijn neutraal van smaak. Bij droging worden deze donkerbruin en de noot wordt zoals de `gewone` droge hazelnoten. De hazelnoten uit Frankrijk zijn groter dan onze inheemse hazelnoten.
De herfst staat weer voor de deur. Dat betekent dat het oogstseizoen van de hazelnoot is begonnen. Dat duurt normaal gesproken van eind augustus tot oktober. De eerste hazelnoten vallen momenteel dan ook al van de bomen.
Verspreid de hazelnoten over een bakplaat en schuif ze 10-12 minuten in de oven op 180 graden. Stort ze daarna op een schone theedoek. Wrijf de hazelnoten tussen de doek heen en weer zodat de vliesjes loslaten. Haal de hazelnoten tussen de vliesjes vandaan en gebruik ze in je recept.
Wanneer je hazelnoten opneemt binnen je voedingspatroon kunnen deze een flinke bijdrage hebben aan uw gezondheid. Zo bevatten hazelnoten enkelvoudige onverzadigde vetzuren die een bijdrage leveren aan het gezond houden van het hart en de bloedvaten. Daarnaast zitten hazelnoten boordevol foliumzuur (vitamine B11).
250 gram Gebrande hazelnoten, voor € 4,75. 500 gram Gebrande hazelnoten, voor € 8,99. 750 gram Gebrande hazelnoten, voor € 12,75. 1000 gram/1 kg Gebrande hazelnoten, voor € 15,99.
Koop goede noten
Koop ze niet als het vet er niet helder uitziet. Zelfs als het vet maar een beetje ranzig is, dan is de noot al wat minder gezond. Dit komt doordat het vet van structuur verandert. Ruik ook even als je twijfelt.
Geblancheerde noten worden ook wel ontvliesde noten genoemd. Hierbij wordt het (eetbare) buitenste dunne, bruine schilletje van de noten verwijderd. Hazelnoten zitten boordevol antioxidanten, die het lichaam tegen oxidatieve stress beschermen.
Hazelnoten oogsten is eigenlijk heel eenvoudig! Eigenlijk moet je hazelnoten niet plukken, je moet schudden aan de takken. De rijpe noten vallen dan vanzelf. De beste tijd om hazelnoten te oogsten is aan het einde van de zomer, van augustus t/m oktober.
Gekraakte walnoten bewaren
Bij gekraakte walnoten is de temperatuur het meest belangrijk. Je kunt ze in de koelkast of diepvries bewaren. Walnoten bewaren in de diepvries heeft de voorkeur, ze blijven een jaar goed. In de koelkast blijven de walnoten ongeveer 6 maanden goed.
Helaas legt de hazelnootboorder zijn eitjes in de noot (als de schil nog zacht is). Uit die eitjes komen larven, die eten de hazelnoot op en maken een gaatje in de bast en verlaten de hazelnoot. Zo tref jij de hazelnoot totaal leeg aan.
Er zijn twee verschillende soorten hazelnoten, hazelnoten van hazelaars en hazelnoten van de hazelnotenboom. De hazelnoot boom is een echte (hoge) boom die veelal in bossen te vinden is en de hazelaar is een (grote) struik, welke te herkennen is aan het feit dat hij meerstammig is.
Het is belangrijk om de plant van te voren goed te bekijken; snoei de takken gelijkmatig terug en doe dit bij 1/3 van de takken. Snoei ze tot ongeveer 40 centimeter van de grond. Heeft de tak een naar buiten gerichte knop? Probeer dan tot boven deze knop te snoeien.
Hazelaar, hazelnoot struik
De hazelaar (Latijnse naam: Corylus avellana) is een inheemse plant en komt dus van nature voor in ons land. In de volksmond spreken we ook wel van de hazelnoot boom, maar officieel is de hazelaar geen boom, maar een struik.
Alle hazelaars hebben weinig onderhoud nodig en groeien eetbare hazelnoten. Een hazelnoot boom bloeit wanneer er nog geen bladeren aan de takken zitten. Hierdoor is de bomen echte naaktbloeier. De boom groeit langwerpige gele katjes die in de zomer al aanwezig zullen zijn in de oksels van de bladeren.
Hazelaars staan liefst in een humeuze en voedselrijke grond. Verder floreert hij het beste op een lichte standplaats. Zorg dus dat je hazelaar op een lichte en zonnige plek staat. De beste plek is wel afhankelijk van het ras, dit kan namelijk zijn in de volle zon of in halfschaduw.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Door hazelnoten te roosteren drogen ze uit en worden ze knapperiger. De natuurlijke vetten uit de noten zorgen er bovendien voor dat ze een mooi bruin kleurtje krijgen. Geroosterde hazelnoten hebben een sterkere smaak, maar als je ze te lang roostert, kunnen ze bitter worden of verbranden.