Grijs haar is een natuurlijk onderdeel van het gevanceerde verouderingsproces van het lichaam, en als een haarzakje eenmaal zijn kleur kwijt is, is er geen weg terug.
“Dit komt dan door een specifieke vorm van haaruitval, waarbij je gekleurde haren uitvallen en de grijze haren die je al had niet. Hierdoor is het mogelijk om er bijna ineens grijs uitzien.” Deze haarziekte wordt alopecia areata genoemd.
Snel grijs worden noem je canities subita
Maar niet in een nacht. En ook niet omdat de aanwezige haren op je hoofd zouden verkleuren. Want haren kunnen niet van kleur veranderen, behalve bij de kapper. Wel kun je van stevige stress haaruitval krijgen.
Er zijn mensen die rond hun 20ste levensjaar al de eerste grijze haren krijgen, terwijl andere mensen pas rond hun 50ste wat grijs beginnen te worden. De gemiddelde leeftijd dat de mensen grijs beginnen te worden is tussen de 30 en 35 jaar.
Voeding. Een gebrek of beperkte hoeveelheid aan mineralen en vitaminen kan er voor zorgen dat er pigmentverlies ontstaat in het haar. Zorg voor een gevarieerd dieet met veel eiwitten, Vitamine B12 en D3 en ijzer. Producten die deze voedingsstoffen bevatten zijn onder andere eieren, vis en melk.
Eerste grijze haren
Vaak begint het grijzen bij je slapen. Daarna verspreidt het zich over de rest van het hoofdhaar en ook het lichaamshaar. Bij mannen komen de eerste grijze haren vaak voor in hun baard. Wat is grijs haar eigenlijk?
'Als je blond haar hebt, word je makkelijker grijs dan mensen die van nature donkerder haar hebben', legt Van Steekelenburg uit. Die eerste grijze haren in lichtblond haar vallen minder op dan een paar grijze haren in donkerbruin of zwart haar, door het grotere contrast.
Hoe uitgroei bijwerken met spray
Een uitgroeispray zorgt ervoor dat jij je uitgroei in enkele seconden kan bijwerken. De spray droogt erg snel en is volledig dekkend – zelfs voor grijs haar. Omdat de spray zich mengt met je huidige haarkleur ziet de spray er erg natuurlijk uit.
Je haarzakjes produceren minder pigment naarmate je ouder wordt. Als er in de haarzakjes geen melanine meer wordt aangemaakt, wordt het haar pigmentloos. Pigmentloos haar is altijd wit (kleurloos). Grijs haar bestaat dus eigenlijk niet!
Je kunt snel grijs worden van spanningen en stress, zegt hoogleraar dermatologie Henry de Vries (AMC), maar niet in één nacht. Haren kunnen niet van kleur veranderen, legt hij uit, tenzij je ze verft. Ze worden in het haarzakje van pigment voorzien en dat behouden ze.
Bij het ouder worden neemt de productie van melaninepigment af en ontstaan grijze haren. Wanneer alle melanine volledig verdwijnt, wordt het haar wit (kleurloos). Echt grijze haren bestaan niet, het is altijd een mix van ontkleurde (witte) haren en de nog bestaande zwarte haren die samen de grijze kleur veroorzaken.
Toch is dat bij sommige mensen niet het geval, hun haarkleur kan in de loop der tijd veranderen. Het is melanine, pigmenten die de natuurlijke kleuring van uw haar, huid en ogen regelen, die daarvoor zorgt.
Uit elk haarzakje kan maar één haar groeien, dus meerdere haren terugkrijgen wanneer je er één uittrekt, is simpelweg onmogelijk. Daarbij is het uittreken van een grijze haar eigenlijk ook nutteloos, aangezien de haar die teruggroeit niet ineens weer pigment heeft, deze blijft grijs.
Met een uitwasbare haarkleuring kan je tot de helft van de grijze haren bedekken. Houd er rekening mee dat de grijze haren meer kunstmatige pigmenten absorberen. Om middelbruin haar te verkrijgen kan je dus best eerst een test doen met een donkerblonde haarkleuring.
Grijs haar is meestal dikker en minder glanzend dan wit/zilver kleurig haar. Dat betekent echter niet dat u niet nog steeds een prachtige haardos kunt hebben en/of minder trots kunt zijn op grijs haar dan zilverkleurig haar.
Uitgroei laten bijwerken
Uitgroei werk je namelijk elke twee of drie maanden bij, zoals hierboven al eerder gezegd is. Hiernaast laat je het om de zes maanden helemaal verven voor optimaal kleurbehoud. Wanneer ook de onderkant van je haar snel terugloopt, is het verstandiger dit elke drie maanden helemaal te verven.
Blond haar wordt over het algemeen het snelst grijs, dit omdat je als blondine veel minder pigment in je haar hebt dan de andere haarkleuren.
Hoe vaak verf je grijs haar? Daarop is geen simpel antwoord te geven. Dat ligt namelijk compleet aan hoe snel jouw haar groeit en wanneer jij je uitgroei niet meer mooi vindt. De één verft de grijze uitgroei om de zes weken, de ander laat er wellicht veel meer tijd tussen zitten.
Met je leeftijd krijgt je huid vaak ook een meer koele tint. Dat betekent dat koele haarkleuren, dus zonder geel-, goud-, of oranje tinten, je beter staan.
Grijs haar is dunner en droger dan haar dat zijn natuurlijke kleur nog heeft. Je gaat er daarom ook anders mee om. Lees onze tips voor mooi grijs haar voor vrouwen en ontdek hoe je grijs haar het beste kunt opleuken en verzorgen.
Een andere voedingsstof die helpt om grijs haar tegen te gaan, is koper. Deze stof bevordert de productie van melanine en zit onder andere in chocolade, linzen en champignons. Ook de vitamines C, A en E helpen je bij het bestrijden van grijze haren.
Valt grijs worden dan helemaal te voorkomen? Nee helaas is dit (nu nog) niet mogelijk, maar je kunt dus wel invloed hebben op hoe snel je grijs wordt. Door goed voor jezelf te zorgen met de juiste voeding, door stress zo veel mogelijk te beperken en door je haar te verzorgen met natuurlijke producten.