Kroatië is een prachtig en uniek fietsland waar je echt onbegrensd kan fietsen. Er zijn bovendien ook veel mooie fietsroutes te vinden. Met name Istrië is heel populair bij fietsers, maar ook Dalmatië heeft verrassend veel moois te bieden.
Goede fietsgebieden in Dalmatië zijn: Nationaal Park Krka, de omgeving van Biograd en Pakoštane, vooral rondom het Vrana Meer (Vransko Jezero), Vodice, Primošten, Omiš, (bij de Cetina rivier), Makarska (over het Biokovo gebergte) en Dubrovnik.
Het dragen van een fietshelm is verplicht voor fietsers tot 16 jaar. Elektrische fietsen moeten waar mogelijk gebruikmaken van het fietspad.
De maximumsnelheden in Kroatië zijn: Binnen de bebouwde kom 50 km/h. Buiten de bebouwde kom 100 km/h. Snelwegen 130 km/h.
Fietsen. Het hele eiland Krk is voorzien van fietspaden die u uitnodigen om dit beboste eiland met een unieke fietstocht te verkennen. Verken de kust of het achterland met toeristische tochten door de groene natuur.
Slovenië is een top fietsland. De afwisselende natuur in het land is zeer geschikt om per fiets te ontdekken. In Slovenië zijn veertien fietsbestemmingen waar je goed bewegwijzerde routes vindt, fietskaarten, accommodatie toegerust op fietsende gasten, gidsen, fietsverhuur en fietsreparaties.
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je naar Kroatië gaat. Voor Kroatië heb je geen visum nodig, maar heb je wel een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs nodig. Voor het huren van een voertuig is een Nederlands rijbewijs voldoende, je hoeft dus geen internationaal rijbewijs aan te vragen.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Voor sommige gebieden in de binnenlanden en de bergen in Kroatië geldt een oranje reisadvies. Er liggen hier nog niet geruimde mijnen. Dit betekent dat het niet veilig is om naar deze gebieden met vakantie te gaan.
Kroatie is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Rijden in Kroatië is veilig, maar houd wel rekening met het rijgedrag van de Kroaten. Ze kunnen soms net wat fanatieker achter het stuur zitten en onverwachte inhaalmanoeuvres maken. Let op: alle autosnelwegen in Kroatië zijn tolwegen, behalve de snelweg bij Zagreb. Je kunt met cash of creditcard betalen.
Je kunt op twee manieren tol betalen: contant bij tolpoortjes of via een speciale elektronische tolbadge. Bij tolpoortjes kun je betalen in kuna's (de Kroatische muntsoort) of in euro's. Dit kan alleen bij bemande tolpoortjes, dus let op dat je in de goede rij gaat staan.
Kroatië is sinds 2013 lid van de EU, maar is nog geen onderdeel van de Schengenzone. Slovenië is sinds 2004 lid van de EU en hoort sinds 2007 tot de Schengenzone. De grens met Kroatië is zo een buitengrens die beter in de gaten zou moeten worden gehouden wegens de dreiging van terrorisme.
Voor een enkele reis met de auto naar Kroatië ben je ongeveer €250,- kwijt, het voordeel is wel dat je met 4 personen in de auto kan en de kosten dus door 4 kunnen. Om zo min mogelijk geld kwijt te zijn aan benzine tijdens deze reis kun je het beste tanken in Oostenrijk, de benzineprijs is daar €1,14.
Fooi geven wordt in Kroatië gewaardeerd maar het is geen verplichting. De fooi is, in tegenstelling tot in andere landen, echt een bonus. Er zijn geen regels voor het geven van fooi, afhankelijk van hoe goed de maaltijd en de service was geeft u fooi. De norm is ongeveer 10%.
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
Een van de mooiste plekken in Kroatië is de stad Dubrovnik, die ook wel de parel van de Adriatische zee wordt genoemd. Het oude stadsgedeelte wordt omsingeld door een grote stadsmuur. Vanaf deze muur heb je een prachtig uitzicht over het helderblauwe water en de schattige kleine straatjes.
Brood – 5 tot 10 kuna (0.66 tot 1.33 euro) Kaas – vanaf 50 kuna per kilo (6.64 euro) Ham (vleeswaren) – vanaf 6 kuna voor 100 gram (0.80 euro) Doosje eieren (10 stuks) – vanaf 7 kuna (0.93 euro)
Hoewel Kroatië lid is van de Europese Unie, is het land (op het moment dat we dit schrijven-2018) nog niet toegetreden tot de eurozone. Je betaalt er met de Kroatische kuna (HRK), die je ter plaatse kunt verkrijgen in een wisselkantoor, bank en meestal ook in je hotel. De kleinere munten heten geen kuna maar lipa.
Ook accepteren de meeste winkels en restaurants buitenlandse bankpassen en creditcards, en bij veel banken hoef je hier geen kosten voor te betalen (behalve de wisselkoers en een koersopslag).
Je moet 1.58 keer minder betalen om te winkelen in Kroatië dan in Nederland. Kosten van levensonderhoud in Krk is: 1.65 keer lager dan in Curaçao. 1.61 keer lager dan in Rotterdam.
Naast de mooie kustlijn van Krk is ook het binnenland de moeite waard. Blijf niet alleen op je camping of hotel, maar verken ook zeker het eiland. Krk heeft namelijk naast een mooie kustlijn ook nog een aantal leuke dorpjes om te bezoeken.