De Hibiscus is een dorstige plant en heeft dan ook veel water nodig, zeker in de bloeiperiode van april tot oktober. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is en check dit ook regelmatig (eens in de twee dagen). Een Hibiscus zonder water verliest heel snel bloemen en gaat slap hangen.
De hibiscus houdt van zon maar staat het liefste niet in de volle zon. De bloemknoppen kunnen dan verdorren. Zet de tuinplant daarom op een plekje met halfschaduw. Hier krijgt de hibiscus struik de nodige zonnestralen maar niet te veel.
De hibiscus staat graag op een wat beschutte, zonnige plek, waar hij volop van de voorjaarszon kan profiteren. Hoe meer (ochtend)zon hij krijgt, hoe beter de knopontwikkeling later in het jaar zal zijn. In regenachtige, bewolkte zomers kan het gebeuren dar de bloemknoppen afvallen voordat ze open gaan.
Als de plant kaliumgebrek heeft, krijgt hij gele plekken op het blad, de bladranden verwelken en het blad valt sneller af. Verteerde kippenmest kan hier ook tegen helpen. Het snoeien van een Hibiscus is vrijwel overbodig omdat de natuurlijke vorm al mooi is.
De meest voor de hand liggende is dat de plant te droog staat. Maar het kan ook veroorzaakt worden door gebrek aan voedsel, of een verandering in omgevingstemperatuur of standplaats.
De hibiscus staat het liefst in niet te droge grond, al kunnen ze prima tegen wat droogte. Wel is aan te raden in droge periodes de struiken water te geven. Vooral het eerste jaar na het planten is het belangrijk dat de struiken bij droogte, dagelijks van voldoende water worden voorzien.
De beste tijd om hibiscus te snoeien is aan het einde van de winter of het vroege voorjaar, voordat de heester begint met het ontwikkelen van nieuwe groei. Dit geeft de planten voldoende tijd om te herstellen voordat ze weer gaan bloeien.
Sommige van de nieuwere hybriden hebben een levensduur van 5-10 jaar.
De oplossing: even iets minder water geven. De wortels hebben naast water en voeding ook zuurstof nodig. De gele bladeren zijn helaas niet meer te herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat de nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Geef de voeding ook elk jaar na het verpotten wanneer je de plant naar buiten verplaatst. De zachtwerkende organische meststof geeft de hibiscus voor minimaal 100 dagen continu voeding.
Momenteel denkt de plant niet aan nageslacht, maar na een tijd wordt ze volwassen en zal ze wel bloemen geven. Op volwassen leeftijd zal de hibiscus groeien én bloeien. Hij vindt dan een evenwicht. Je kan niet stimuleren door te snoeien, eerder verjongen zodat hij weer gaat groeien.
De Hibiscus struiken geven in de nazomer leuke bloemen. Deze verschijnen midden augustus tot aan eind oktober. Afhankelijk van het soort bloeit de Hibiscus twee tot drie maanden lang.
In de volle zon is ideaal, anders een zo licht mogelijke halfschaduw plaats. De Hibiscus verdraagt in de regel echter meer schaduw dan andere bloeiende struiken, zonder dat de bloei het af laat weten. De plant bloeit zelfs nog op het noorden goed.
In zonnige zomers kan de struik van augustus tot oktober bloeien, maar in regenachtige zomers kunnen de ongeopende bloemknoppen afvallen. Daarbij is de Hibiscus een bladverliezende plant wat wil zeggen dat hij zijn bladeren verliest.
Wanneer en hoe Hibiscus snoeien
U kunt Hibiscus syriacus elk voorjaar, rond maart, flink terug snoeien voor een rijke bloei en een compacte struik. De bloemen verschijnen op eenjarig hout, na de snoei zal de struik hetzelfde jaar dus alweer bloeien.
De Chinese roos is een hibiscus en bloeit in veel tuinen. Daarnaast zien we de planten ook vaak in de huiskamer. Als kamerplant is de Chinese roos erg mooi, maar wel lastig om te verzorgen. Met de juiste verzorging zal de hibiscus goed bloeien.
Om ervoor te zorgen dat je planten éxtra hard shinen, kan je een lauw sopje met melk en water maken. Melk verstevigt namelijk de bladeren van de plant en geeft ze meer glans.
Doffe bladeren met weinig kleur
Een van de eerste tekenen dat je kamerplanten niet genoeg licht krijgen, is verkleuring van de bladeren. De bladeren kunnen een gelige kleur krijgen of zelfs wit worden. Dit komt doordat de plant niet genoeg chlorofyl aanmaakt, wat zorgt voor de groene kleur in de bladeren.
Bruine vlekken: te veel / te weinig water
Bruine vlekken op het blad wijzen meestal op een tekort aan water. Zijn de bruine plekken erg donker? Dan heeft je plant juist te veel water gehad. Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem.
Hibiscus bemesten
Geef de plant in de lente bemesting met organische voeding. Strooi vroeg in de zomer eventueel kaliumrijke mest boven de wortels uit. Bescherm de wortels van jonge planten in het najaar en de winter met een flinke mulchlaag.
De behoefte aan voeding kan gestild worden door vanaf het voorjaar tot aan de zomer maandelijks met een volledige meststof te bemesten. Zachte takken kunnen, vooral bij de als kamerplanten gehouden hibiscus door verschillende luissoorten of door witte vliegen, worden aangetast.
Hibiscus wortelt oppervlakkig; schoffel niet te dicht bij de stam. Is juni heel droog, geef je hibiscus in de tuin dan extra water, op dat moment worden de bloemen gevormd. Panikeer niet wanneer je in de lente nog maar weinig beweging ziet in je hibiscus, ze komt gewoon traag op gang.
Snoei van de hibiscus
Wanneer de plant het naar zijn zin heeft kan een altheastruik wel drie meter hoog worden. Wil je de hibiscus liever compact houden dan kun je de heester in het voorjaar wat terugsnoeien: In maart en april is de beste tijd om de hibiscus te snoeien. Snoei altijd met schoon en scherp gereedschap.
Een Hibiscus kun het beste verplanten in het voorjaar.
De temperatuur is idealiter tussen 5 en 12°C, liefst zo laag mogelijk naargelang de planten aankunnen. Sommige planten zoals Hibiscus, Bougainvillea en Mandeville hebben tussen 12 à 16 °C nodig. Bladverliezende soorten hebben minder licht nodig en overwinteren tussen 5°C en 8°C.