Schorsing basisschool Een geschorst kind mag tijdelijk geen lessen volgen en mag niet op school komen. Dit geldt ook voor leerlingen die zijn ingeschreven op scholen voor speciaal basisonderwijs. De school mag uw kind maximaal 1 week (5 schooldagen) schorsen.
Een middelbare school mag uw kind maximaal een week schorsen. Uw kind heeft dan tijdelijk geen toegang tot de school of tot bepaalde lessen. Een school mag uw kind ook van school sturen.
Duur schorsing
Een school voor voortgezet onderwijs mag leerlingen maximaal 1 aaneengesloten week schorsen. Duurt de schorsing langer dan 1 dag? Dan moet het schoolbestuur ons op de hoogte brengen. Dit gaat via het meldingsformulier schorsing en verwijdering in het Internet Schooldossier van de school.
Een geschorste leerling doet niet mee aan de lessen en andere onderwijsactiviteiten.Hij maakt het huiswerk op de gang of in een aparte ruimte binnen de school. Als blijkt dat de interne schorsing niet tot verbetering leidt, dan kan het schoolbestuur besluiten om over te gaan op een externe schorsing.
Een leerling mag voor maximaal één week worden geschorst, ook als u voornemens bent de leerling van school te verwijderen of als u een oplossing zoekt binnen de school. Dat gebeurt altijd door het bevoegd gezag, net als bij verwijderingen.
Redenen voor schorsing kunnen zijn: voortdurend storend, agressief gedrag, hevige conflicten of gedrag waardoor de veiligheid van andere leerlingen niet gewaarborgd kan worden. In het basisonderwijs mag een leerling voor maximaal één week worden geschorst.
De leerplichtambtenaar kan een officiële waarschuwing geven aan jou als ouder en aan het kind. Ook kan hij een proces-verbaal opmaken en deze naar Bureau Halt doorsturen in het geval van licht schoolverzuim, of naar het Openbaar Ministerie bij groter schoolverzuim.
Een school voor voortgezet onderwijs mag een leerling in bepaalde gevallen verwijderen. Dit gebeurt meestal alleen als een leerling zich ernstig heeft misdragen of als zijn resultaten onvoldoende zijn. Of een leerling van een school mag worden verwijderd, wordt per geval beoordeeld.
Een schorsing duurt minimaal een dag en maximaal vijf dagen, afhankelijk van hoe erg je kind zich misdragen heeft. Als het schoolbestuur overweegt om je kind van school te sturen, kan de schorsing langer duren. De schorsing duurt dan net zo lang tot het schoolbestuur hierover een beslissing heeft kunnen nemen.
Om elk kind een passende onderwijsplek te bieden hebben scholen een zorgplicht. Scholen werken daarbij samen in een regio.
Als u op non-actief wordt gesteld of u moet zich ziek melden dan kunt u er niet meer bij! Zorg dat u goed op de hoogte bent van de interne regels van uw bedrijf omtrent beoordelingen en functioneringsgesprekken.
Er zijn een aantal redenen waarbij een school een leerling mag verwijderen: bij wangedrag van de leerling; bij wangedrag van de ouders; wanneer de school handelingsverlegen is.
Een preventieve schorsing kan worden uitgesproken als een leerkracht tucht- of strafrechtelijk wordt vervolgd. De inrichtende macht van een school kan die schorsing, die maximaal een jaar kan duren, opleggen als het vindt dat die vervolging onverenigbaar is met het belang van de school.
Een docent mag iemand laten nablijven. In de onderwijswetten zijn hier geen regels over vastgelegd. Middelbare scholen mogen de regels zelf opstellen. Wel moeten ze de straffen in het leerlingenstatuut opnemen.
Non-actiefstelling (of schorsing) is een maatregel waarbij de werkgever de werknemer (tijdelijk) verbiedt om te werken. Bijvoorbeeld bij vermoeden van een ernstige misdraging of bij boventalligheid.
Urennorm basisonderwijs
Over 8 schooljaren is dit minimaal 7.520 uur. De overgebleven 240 uur mogen scholen zelf verdelen over de onderbouw en de bovenbouw. Er is geen wettelijk maximum aan het aantal uren onderwijs per dag.
Het kan zijn dat de omgeving zich ernstige zorgen maakt over een kind. Bijvoorbeeld de huisarts, een leraar van school of de buren. Zij kunnen Jeugdzorg inschakelen. Jeugdzorg kan dan een verzoek tot gedwongen hulp indienen bij de Voogdijraad.
Schoolverzuim boetes
Ben je buiten de schoolvakantie op vakantie gegaan, maar heb je je eerder altijd netjes aan de leerplichtwet gehouden? Dan kun je rekenen op een boete voor het schoolverzuim van ongeveer 100 Euro per dag dat je je kind van school houdt.
PO-scholen melden bij 16 klokuren ongeoorloofde afwezigheid. VO-scholen melden bij 16 lesuren ongeoorloofde afwezigheid (mits dit lesuur korter dan of gelijk aan 60 minuten is). Als een lesuur meer dan 60 minuten bedraagt, wordt omgerekend naar klokuren en bij 16 klokuren gemeld.
De exacte kosten van het schorsen hangen af van twee factoren: hoe lang je de auto schorst en hoe oud de auto is. Voor auto's die 15 jaar of jonger zijn betaal je het normale tarief. Dat is €75,65 voor één jaar tot €125,55 voor drie jaar.Voor auto's ouder dan 15 jaar betaal je het lagere tarief.
Het opheffen van een schorsing is gratis. Er is echter wel een minimale schorsingsperiode van 1 maand. Wanneer je de schorsing van jouw auto binnen 1 maand beëindigd na het begin van de schorsing, moet je alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst.
Hoewel de begrippen veel door elkaar heen worden gebruikt, is er wel degelijk een verschil. Een schorsing is een disciplinaire maatregel (een straf).Deze kan worden toegepast indien je je hebt misdragen.Een non-actiefstelling is een ordemaatregel.
De Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) kent geen schorsing en verwijdering. Wel kent de WHW het recht op inschrijving en de beëindiging van de inschrijving. De inschrijving kan door het college van bestuur eenzijdig worden beëindigd.
Het melden van verzuim bij langdurig verzuim
Basisscholen melden verzuim bij de leerplichtambtenaar. Middelbare scholen en mbo's melden dit bij het verzuimloket van DUO. Die deelt de gegevens direct met de leerplichtambtenaar. De meeste scholen hebben regelmatig contact met de leerplichtambtenaar van hun gemeente.