Bewaar een restje van de gezeefde tomaten in een afgedekt schaaltje in de koelkast. Of vries de gezeefde tomaten in, in een diepvriesbakje.
Tomaten invriezen is een eenvoudige manier om ze verschillende maanden te bewaren. In tegenstelling tot heel wat andere groenten moet je tomaten niet eens blancheren. Na het ontdooien kan je ze verwerken in een saus, soep of stoofschotel. Tomaten pureren en invriezen kan natuurlijk ook.
Je kan het meteen verder verwerken in ketchup bijvoorbeeld maar je kan het ook in invriezen of, als je niet over een grote vriezer beschikt, in gesteriliseerde potten bewaren. Op deze manier blijft het wel 12 maanden goed op een koele donkere plaats.
Tomaten goed wassen, en droog deppen met keukenpapier. De tomaten in partjes snijden. Zaad, zaadlijsten, en sap zoveel mogelijk verwijderen. De partjes of in een diepvrieszak doen, of in een diepvriesbak.
Tomaten invriezen doe je zo
Stop de tomaten in een afsluitbaar diepvrieszakje, laat zoveel mogelijk lucht uit het zakje en sluit het goed af. Leg het diepvrieszakje plat neer in de diepvriezer. Je kunt ze zo tot zes maanden bewaren.
Tomatensaus invriezen doe je door de saus iets wateriger te maken en vervolgens in te vriezen. Zo zal de ontdooide tomatensaus een goede textuur hebben. Als er verse ingrediënten zijn gebruikt, is de saus ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Doe de stukjes in een diepvriesbakje of zakje en plaats deze in de vriezer. Je kunt ze nu zeker voor 6 maanden bewaren. Heb je tomatenblokjes ingevroren, dan kan je deze vanuit de vriezer zo in de pan doen. Je hoeft deze niet eerst te laten ontdooien.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Snoeptomaatjes bereiden & bewaren
Bewaar snacktomaatjes op een koele plek. Bewaar snacktomaatjes niet in de koelkast, dat verstoort het narijpingsproces. Nog een reden om ze niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun smaak. Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar.
Je kan tomatenpuree ook in de vriezer bewaren. Schep het restant in kleine bakjes, zakjes of nog beter in een ijsblokjesvorm. Op die manier kan je het wel maanden bewaren. Vergeet niet om de datum erop te schrijven.
Tomaten in blik: passata
Misschien vraag je je af: is tomatenpassata hetzelfde als gezeefde tomaten? Het antwoord is ja! Passata is de Italiaanse naam, maar in Nederland gebruiken we hiervoor ook de naam gezeefde tomaten. Tomatenpassata is een goede basis voor soepen en sauzen zoals bolognese.
De tomaten in tomatenpuree zijn over het algemeen verwarmd en ontveld en moet je eerst ontzuren voordat het zijn uiteindelijke smaak vrijgeeft. Bij Passata zijn de tomaten (meestal) koud gepureerd en dus rauw. Passata kan ook dienen als vervanging van rijpe tomaten of tomaten uit blik of glas.
Tomatensoep kun je drie maanden in de vriezer bewaren. Tomatensoep uit blik of een pakje kun je in de koelkast nog een dag goed houden. En deze termijn is ook van toepassing op zelf gemaakte tomatensoep. Bewaar je het langer kan de soep wat zurig gaan ruiken, en gaan schiften.
Cherrytomaten eet je als ze op kamertemperatuur zijn, dan komt de smaak het beste tot zijn recht. Wil je tomaten invriezen? Blancheer ze dan ca. 1 minuut en bewaar ze in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C.
Bewaar tomaten op een koele plek. Bewaar tomaten niet in de koelkast, dat verstoort het narijpingsproces. Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar. Nog een reden om ze niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun smaak.
Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in. Blancheer de tomaten, 1 voor 1, 15 sec. in het kokende water. Als de velletjes van de tomaten sneller loslaten mogen ze er eerder uit.
Snacktomaatjes zijn lekker sappig en zoet van smaak. De tomaatjes zijn daarom het ideale gezonde tussendoortje, maar ook in salades doen ze het goed. Je kunt er ook eens een heerlijk borrelhapje van maken door de snoeptomaat samen met minimozzarella en een blaadje basilicum aan een prikker te doen.
De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken. Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid.
Snacktomaten kun je net als de meeste tomaten het beste op een koele plek bewaren (12 °C), maar niet in de koelkast. Zo kun je ongeveer een week van je tomaatjes genieten. Leg je ze toch in de koelkast dan verstoor je het narijpingsproces en verliezen ze hun smaak.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Bewaar vruchtgroenten, zoals paprika, niet in de koelkast want dan treedt er koudebederf op. Dat houdt in dat de cellen onder de vier graden kapot gaan, waardoor paprika's hun vocht verliezen en eerder gaan rotten. Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C).
Welke groente bewaar je in de koelkast? Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden.
Dit komt omdat ingeblikt voedsel praktisch elke tijd kan worden bewaard, maar ten koste van zijn beste kwaliteiten. Zodra u een blik tomaten hebt geopend, moet u het onmiddellijk opeten of ermee koken. Restjes kunt u bewaren in de koelkast (tot 5 dagen) of in de vriezer (tot 6 maanden).
Verse tomatenpuree kan je invriezen en bewaren voor 12 maanden bij -18 graden. Ook tomatenpuree uit blik kan je zo lang invriezen. Advies is om het in kleine hoeveelheden in te vriezen, dan hoef je niet alles te ontdooien. Zoals hierboven al gezegd is kan je veel met tomaten doen en veel van tomaten maken.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.