Chiazaad kan rauw worden gegeten, een manier waarmee je proteïne, vetten en vezels binnen krijgt. Gemalen chiazaad wordt soms toegevoegd aan een ruw meel gemaakt van geroosterde maïskorrels. In Mexico consumeert men chiazaadjes toegevoegd aan water of vers vruchtensap, dit staat bekend als chia fresca.
Chiazaad bevat vitamines, mineralen, vezels en gezonde vetten. Dagelijks gebruik van deze zaadjes brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Voor de meeste voordelen is 12 gram per dag al voldoende.
Teveel chiazaad eten kan leiden tot winderigheid, diarree of een opgeblazen gevoel. Eet daarom dagelijks niet meer dan 1 tot 3 eetlepels chiazaad.
Gebruik en dosering. Gebruik dagelijks 1 tot 3 eetlepels (5 tot 15 gram) chiazaad. Om de optimale hoeveelheid aan voedingsstoffen uit chia zaden te halen, kun je ze beter eerst vermalen of door je smoothie blenden. Dit product is geen vervanging voor gezonde en gevarieerde voeding.
Omdat chiazaad relatief weinig smaak heeft, kun je het gemakkelijk in je dagelijkse voedingspatroon verwerken. Denk eens aan een salade of een smoothie met chiazaad. Je kunt het ook over yoghurt, brood of soep heen strooien. Gebruik niet meer dan één à twee eetlepels per dag.
Als allereerst: chiazaad heeft een hele neutrale smaak, je kunt er daardoor met van alles combineren. Je kunt chiazaad door een fruitsapje of een smoothie mengen, over een salade strooien, mengen door de pindakaas, toevoegen aan je ontbijtje met muesli of ontbijgranen of door je saus of je soep roeren.
Voor de meeste mensen is chiazaad veilig, maar te veel ervan kan winderigheid of diarree veroorzaken. Dit komt omdat het zo veel vezels bevat. Gezondheidswebsites raden een maximum van één tot drie eetlepels (5 tot 15 gram) chiazaad per dag aan. Zorg dat je daarbij ook genoeg drinkt.
Rauw. Een snelle en makkelijke manier is om rauwe chiazaden aan je kwark, yoghurt of smoothie toe te voegen.
Het zaad heeft een bloedverdunnende werking en mensen die bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicijnen gebruiken, moeten het zeker niet nemen. Ook mensen met een te lage bloeddruk kunnen beter geen chiazaad nemen. Andere bijwerkingen van chiazaad zijn een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Door de hoge hoeveelheid kalium in chiazaad, heeft het een bloeddrukverlagend effect. Het wordt daarom ook afgeraden aan mensen die bloedverdunners of vocht afdrijvende medicatie gebruiken of die van zichzelf al een lage bloeddruk hebben.
Het is goed om te weten dat er in chiazaad ook diverse stimulerende stoffen zitten die verslavend kunnen werken. Hierin schuilt nu juist ook het gevaar van de hype om veel te eten van deze zaadjes en bessen.
In chiazaad zit vooral het antioxidant Vitamine B.Om te beginnen, Vitamine B2, werkt op de huid door ontstekingen en irritaties tegen te gaan. Daarom is Vitamine B2 voor mensen die snel last hebben van acne een absolute must. Sterker nog, door een tekort aan dit antioxidant kan deze huidaandoening zelfs ontstaan!
Chia zaden zitten bomvol vitamines, mineralen, vezels, en gezonde vetten. Ook zijn de zaden een goede bron van plantaardige eiwitten. Chia zaad behoort tot een van de weinige plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren. In plantaardige producten komt hoofdzakelijk het omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) voor.
Een eetlepel weegt gemiddeld 10 gram en levert 50 kcal. De zaden zijn een uitstekende bron van onverzadigde vetzuren en vele andere voedingsstoffen die waardevol zijn voor ons lichaam, zoals vitamines en mineralen.
Chiazaadjes kunnen meer dan 12 keer hun gewicht in water opnemen. Als je ze 10 minuten in water (maar dat kan ook thee, een smoothie of yoghurt zijn) vormt zich een geleilaagje om elk zaadje heen. Hoe langer je het laat weken, bijvoorbeeld 30-45 minuten, hoe papperiger het wordt.
Lijnzaad bevat cyanogene glycosiden. Het menselijk lichaam kan cyanogene glycosiden omzetten in de gifstof cyanide (blauwzuur). Een grote inname van cyanogene glycosiden kan leiden tot gezondheidsproblemen door cyanidevergiftiging, zoals ademhalingsproblemen, hartstilstand en vergroting van de schildklier.
Noten en zaden, zoals amandelen, walnoten, lijnzaad en chiazaad, zijn een goede bron van vezels, proteïnen en gezonde vetten. Deze voedingsstoffen helpen om de opname van suiker in het bloed te vertragen, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
Chiazaad kan prima rauw worden gegeten om voldoende vezels en vetten binnen te krijgen. Wanneer je veel sport is chiazaad ook een gezonde manier om extra proteïne binnen te krijgen. Schep 2-3 eetlepels chiazaad door een shake of glas water, laat het even staan en vervolgens drink je het zo op.
Chiazaad wordt vaak aangeraden aan mensen die willen afvallen. Juist doordat de zaadjes uitzetten bij aanraking met water, zorgen ze voor een vullend gevoel.
De zaadjes hebben een neutrale smaak en zijn licht verteerbaar. Je kunt ze dus gemakkelijk aan dranken en maaltijden toevoegen. Eet ze rauw, maal of kook ze. Hoe je ze ook verwerkt, het is aan te raden om chiazaad eerst even te weken in lauw water.
Biologische Chia Zaden van Puhdistamo zijn de populairste Chia van Scandinavië zijn hier te vinden ! Chiazaad bevat omega-3 vetzuren, eiwitten, antioxidanten, vezels, kalium, ijzer, foliumzuur magnesium* en calcium. Chia Zaden bevatten de meeste omega 3 vetzuren op de wereld in vergelijking tot andere voedingsmiddelen!
Door het chiazaad eerst te weken wordt het beter verteert en worden de voedingsstoffen beter opgenomen in de darmen. Hierdoor zal je minder snel last van je darmen krijgen als je het chiazaad eerst laat weken. Er wordt ook wel gezegd dat je de voedingswaarde van chiazaad kan verhogen door het eerst te vermalen.
Dankzij de neutrale smaak en geur, verwerk je chiazaad makkelijk in je dieet. Laat de zaadjes minstens 20 minuten weken in water voor een soort gel dat je kan gebruiken als basis voor talloze (glutenvrije) recepten. Let bij het kopen van chiazaad op de kwaliteit.
Chiazaad is een rijke bron van vezels en eiwitten. Vezels dragen bij aan een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel. Eiwitten ondersteunen de botten en dragen bij tot de instandhouding en groei van de spiermassa. Gebruik maximaal 15 g chia zaad per dag.