Een vraag die ik vaak krijg over stoofvlees is of het kan worden ingevroren. Het korte en bondige antwoordt daarop is “Ja dat kan, maar niet invriezen is beter”. Bij het invriezen en ook voor het ontdooien zijn een paar belangrijke punten om rekening mee te houden.
Kan ik stoofgerechten invriezen en hoelang kan ik het bewaren in de koelkast? Uiteraard is een stoofpot invriezen geen enkel probleem. Verpak alles in potjes met een deksel of in diepvrieszakjes in handige porties. Schrijf er voor de zekerheid de datum van het invriezen op, alsook wat de inhoud is.
Rood vlees, zoals rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees en lamsvlees kan goed worden ingevroren. Gevogelte, zoals kip en kalkoen, is gevoeliger voor bederf en moet daarom binnen een dag of twee ingevroren worden.
Ja, boeuf bourguignon kan ingevroren worden, maar het kan de textuur van het vlees beïnvloeden wanneer het ontdooid wordt.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Een vraag die ik vaak krijg over stoofvlees is of het kan worden ingevroren. Het korte en bondige antwoordt daarop is “Ja dat kan, maar niet invriezen is beter”.
Ja, u kunt ontdooide biefstuk en andere stukken rundvlees opnieuw invriezen als: Het koelkastkoud is bewaard — op 40 graden of kouder — voor minder dan de hierboven vermelde koeltijden en. Het niet warmer is geweest dan 40 graden gedurende meer dan 2 uur (1 uur bij temperaturen van 32 graden of meer)
Kan het goed worden ingevroren? Boeuf bourguignon is een geweldige vriezervuller omdat het goed opwarmt, en net als veel langzaam gegaarde ovenschotels en stoofschotels, denken velen dat het opwarmen van deze gerechten de smaak verbetert omdat de ingrediënten langer de tijd hebben gehad om te smelten en te marineren.
Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
Tip: maak je stoofvlees een dag van te voren en verwarm hem de volgende weer langzaam op. Dit is niet alleen lekkerder voor de smaak maar je vlees in dan ook echt botermals. -Vlees stoven is geen haastklus, hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Kwaliteitsverlies Meerdere keren ontdooien en invriezen kan leiden tot aanzienlijk kwaliteitsverlies. De textuur van het vlees kan veranderen en vocht kan verloren gaan, wat resulteert in droger en minder smakelijk vlees.
Gestoofd rundvlees invriezen: U kunt heel gemakkelijk gestoofd rundvlees met rode wijn invriezen ! Laat het rundvlees en de vloeistof afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar het vervolgens in een diepvriesbestendige ziplockzak. Probeer zoveel mogelijk lucht uit de zak te drukken tijdens het afsluiten, dit helpt vriesbrand te voorkomen. Etiketteer en vries het maximaal 3 maanden in.
Een ragout of stoofpot op voorhand bereiden en daarna weer opwarmen is zeker en vast geen probleem. Warm het gerecht weer op in de oven op de dag zelf. Je zet je oven best niet te hoog, 160°C is meer dan warm genoeg.
Invriezen stoofpot
Stoofpot kan tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden . Stoofschotels die met bloem of maizena zijn ingedikt, kunnen na het invriezen uit elkaar vallen. Als u van plan bent om een stoofpot in te vriezen, wacht dan met indikken totdat u deze weer opwarmt. Door invriezen worden aardappelen zacht en korrelig.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!
Hachee kun je, na maximaal 2 uur afkoelen, 2 dagen bewaren in de koelkast. Liever invriezen? Verdeel het stoofvlees eventueel in porties en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer. Lekker om later weer op te warmen bij een stamppotje of aardappelen met rodekool!
Opwarminstructies: Voor het beste resultaat, kook bevroren. Opwarmen in de oven: Ovenventilator 170'C *Elektrisch 190'C *Gas 5 gedurende 40 minuten . Verwarm de oven voor op 170'C. Kook in het midden van de oven gedurende 40 minuten.
Bewaar het vlees niet té lang in je diepvries.
Vlees dat al gebraden of gebakken is blijft zo'n 2 tot 3 maanden goed.
Doe de bœuf bourguignon in een middelgrote koekenpan en verwarm al roerende ca.5min op middelhoog vuur, tot het helemaal opgewarmd is. Je kunt de bœuf bourguignon ook opwarmen in de magnetron.
Het antwoord is ja. Maar let op de manier waarop u ontdooit en omgekeerd, de manier waarop u invriest. De meeste voedingsmiddelen die eerder zijn ingevroren, ontdooid en vervolgens gekookt, kunnen opnieuw worden ingevroren, zolang ze niet langer dan twee uur op kamertemperatuur hebben gestaan .
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid.
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) adviseert: Zodra voedsel in de koelkast is ontdooid, is het veilig om het opnieuw in te vriezen zonder het te koken, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien. Na het koken van rauw voedsel dat eerder was ingevroren, is het veilig om het gekookte voedsel in te vriezen .