Als één of meerdere tanden of kiezen zijn verkleurd, je vlekken op je tanden hebt of je tanden geel zijn, kan dat zeer storend zijn. Gelukkig kan je zelf op verschillende manieren wittere tanden krijgen.Maar ook je tandarts kan je tanden en kiezen weer wit maken.
Tip 1: Poetsen, poetsen, poetsen. Een belangrijke manier om te voorkomen dat je tanden geler worden is door twee keer per dag goed te poetsen. Om wittere tanden te krijgen is het niet alleen belangrijk dat je twee keer per dag twee minuten poetst, maar het is ook belangrijk dat je op de juiste manier poetst.
Witte tanden en kiezen
Als één of meerdere tanden of kiezen zijn verkleurd, kan dat zeer storend zijn. Gelukkig kunt u daar vaak zelf wat aan doen. Maar ook uw tandarts kan tanden en kiezen weer wit maken.
Tanden laten bleken bij de tandarts is de meest effectieve methode om de tanden witter te maken. Alleen bij tandartsen (zoals bij ons) mag u uw tanden laten bleken met 6% waterstofperoxide. Bleken met waterstofperoxide is de enige effectieve methode om uw tanden echt witter te maken.
Zoals gezegd zijn er aan het bleken van je tanden risico's verbonden. Door je tanden te bleachen maak je het tandglazuur en tandbeen poreuzer. Hierdoor worden je tanden gevoeliger voor nieuwe verkleuringen. Het effect van het bleken is dus meestal maar tijdelijk.
Gele of lichtgele tanden bevatten meer glazuur; de beschermlaag die je gebit niet kan missen. Glazuur voorkomt namelijk tanderosie, waardoor je tanden minder snel afbreken. Tandglazuur is het hardste deel van je lichaam.
Ja. De zuren in (light-) frisdranken kunnen zorgen voor tanderosie. Tanderosie wil zeggen dat het tandglazuur oplost door de zuren uit dranken. Als dat te vaak gebeurt kan het glazuur zelfs geheel verdwijnen.
Er is wel 1 product dat uitblinkt: Aquafresh Whitening intense white. 6 van de 30 proefpersonen kregen wittere tanden, en dat is een stuk beter dan de rest. Daarnaast is deze tandpasta ook nog eens niet duur. Aan de meeste whitening tandpasta's wordt een optische witmaker toegevoegd.
Het zout haalt tandsteen en andere vervelende vlekken weg, en het citroensap zal de tanden witter maken. Een extra tip van tandartsen: wacht na het eten minimaal een half uur met tandenpoetsen.
Als je charcoal goed en veilig gebruikt, is het niet slecht voor je tanden. Charcoal heeft een absorberende werking en de korreltjes werken als een soort scrub voor je tanden. Het is belangrijk om dus niet te hard te poetsen. Daarnaast moet de houtskool tandpasta een schuurwaarde (RDA) van onder de 250 hebben.
Op haar instagram deelt Farah het trucje, en je hebt ervoor alleen maar een theelepel kokosolie en een snufje kurkuma (geelwortel) nodig. Dit meng je door elkaar, om het vervolgens met een tandenborstel op je tanden aan te brengen. Laat het goedje vijf minuten inwerken, en spoel je mond daarna grondig met water.
In de Verenigde Staten is de jacht op witte tanden een hype. Amerikanen laten hun gebit door de tandarts bleken, of doen het zelf met een 'home bleaching kit', een mondstuk met peroxide-gel. Maar ook steeds meer Nederlanders willen wittere tanden.
Tanden wit maken met behulp van bleekbehandelingen kan in veel gevallen, maar niet altijd. Onveilige bleekprocessen kunnen schade aanbrengen aan uw gebit en mond. Overweegt u een bleekbehandeling? Kies dan voor een veilige en verantwoorde manier.
Ja, je kunt je tanden te vaak én te lang poetsen. Te hard poetsen kan uiteindelijk je tandvlees en tandglazuur aantasten, vooral als je een harde tandenborstel gebruikt. Zoek dus naar een zachte kop, poets zachtjes en met cirkelvormige bewegingen - heen en weer 'zagen' is not done.
"Bruiswater kan je tanden flink beschadigen omdat het koolzuur en de vaak toegevoegde smaakjes erin de zuurtegraad van het water de hoogte injagen, wat slecht is voor je tandglazuur en op termijn kan leiden tot overgevoelige tanden en een gaatje meer", aldus The Washington Post .
Wist je dat met een rietje drinken goed voor je tanden is. Ieder zoet, zurig, koolzuurhoudend drankje (bijvoorbeeld limonade, sinaasappelsap of cola) pleegt een aanval op je glazuur. Door een rietje wordt de vloeistof net langs je tanden geleid, dat is dus minder schadelijk.
Elke keer als je iets eet of een suikerhoudende of zure drank drinkt, vallen zuren je gebit aan. Zuren tasten je tandglazuur aan en zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van gaatjes. Als je daarna een uur lang niets meer eet of drinkt, kan je glazuur weer herstellen.
De kleur en de dikte van het tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig, maar geeft een witte gloed aan de tanden. Hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden en zijn daarom vaak geler. Je tanden worden donkerder naarmate je ouder wordt.
De kleur van de tanden kan namelijk van nature al wat geel zijn. Niet alle tanden zijn helder wit en de natuurlijke tandkleur van de meeste mensen neigt meer naar geel dan naar wit. Als alle tanden dezelfde kleur hebben is dat de natuurlijke tandkleur.
Bijna iedereen die graag wittere tanden wil hebben kan deze behandeling ondergaan met name diegenen die een zeer sterke aanslag van voedsel en/of nicotine hebben.
Kunnen alle tanden en kiezen worden gebleekt? Tijdens een bleekbehandeling kleuren vullingen, facings (een schildje van porselein of composiet), kronen en bruggen niet mee. Een bleekbehandeling voor die tanden of kiezen heeft dus geen zin.
Wanneer de behandeling goed wordt uitgevoerd dan blijven de tanden na het bleken gedurende 2 tot 2,5 jaar mooi wit. Dit is ook een beetje afhankelijk van de eet- en drinkgewoonten. Rook je? Dan blijft het effect veel minder lang aanhouden.
Wanneer je alleen de oppervlakkige glazuurlaag bleekt, zoals thuis of in een bleeksalon, dan blijft het resultaat maximaal enkele weken zichtbaar. Dat betekent dat je 5 tot 8 keer per jaar je tanden moet bleken om de witte kleur te behouden.