Kun je bloemkool weer opwarmen? Op zich kan je deze groenten gerust opnieuw opwarmen, maar doe het niet systematisch. Als je het toch doet, zorg dat de restjes eerst goed zijn afgekoeld. En was de groente aanvankelijk zo goed mogelijk, zodat zoveel mogelijk bacteriën weg zijn.
Gekookte bloemkool bederft snel. Een dag of twee in de koelkast is de maximale houdbaarheid. Verse bloemkool bewaren in de diepvries is ook een optie. Tot 12 maanden blijven de bloemkoolroosjes goed.
Groenten die erg geschikt zijn voor in de magnetron zijn: doperwtjes. worteltjes. bloemkool.
Als je je buik voorlopig vol hebt van bloemkool, snijd je alles in roosjes die je ongeveer 4 minuten kookt. Even laten afkoelen en daarna kun je de bloemkool invriezen. Handig voor als je een keer minder tijd hebt.
Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Is bloemkool gezond? Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Kun je bloemkool van te voren snijden? Houdbaarheid bloemkool Snij je deze van de kool, dan is de bewaartijd ineens nog maar drie dagen in de koelkast. Buiten de koelast kun je de hele verse bloemkool één tot twee dagen bewaren.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Je eet ze dan als ze nog lekker knapperig zijn en alle goede voedingsstoffen blijven bewaard. Je kunt bloemkool werkelijk met alle soorten andere groenten combineren want het is een echt allemansvriendje. Rauw vormt bloemkool een lekker tussendoortje.
Hoe kun je de bloemkool het beste ontdooien? Bloemkool die diepgevroren is kan direct worden opgewarmd in de oven of de hete pan. Zo kun je hem ook ontdooien.
Welke kruiden bij bloemkool passen? Dat zijn bijvoorbeeld kerrie, uienpoeder, tijm, dragon, peterselie, nootmuskaat, Italiaanse kruidenmix en chilipepervlokken en knoflook. Veel plezier met uitproberen!
Bloemkool koken: zo doe je dat
Breng een pan met water aan de kook en voeg wat zout plus de bloemkoolroosjes toe. Laat de bloemkool 8 tot 10 minuten koken tot deze beetgaar is. Dit kun je controleren door met een vork of mes in het steeltje te prikken.
Kook op hoog gedurende 8-10 minuten en controleer je bloemkoolroosjes. Gebruik een vork om te zien hoe mals de bloemkool is. Verwarm in extra stappen van 1 minuut tot de bloemkool de gewenste malsheid heeft. Zijn heel voorzichtig met stoom wanneer je de bloemkool uit de magnetron haalt, of je gerecht opent!
Je kunt het beste vaststellen of Bloemkool niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Bloemkool rotte plekken heeft, beschadigd, slap, of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.
Kun je doorgeschoten bloemkool eten? Je kunt ze net zo verwerken als gewone bloemkool. Lekker in de wok, gekookt, gestoomd, gestoofd, of gebakken. Je kunt alles eten, dus je hoeft niets weg te gooien.
Hoe ruikt bedorven bloemkool? Voorgesneden bloemkool wordt slap, beschimmelt, of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Sommige mensen hebben er al last van als ze spruitjes gekookt eten, en rauw is het nog veel erger: van rauwe kool zoals boerenkool, broccoli, bloemkool en spruitjes ga je enorm scheten laten. Dat komt door specifieke suikers in de kool, die je darmen maar moeilijk kunnen verteren. Wees gewaarschuwd!
Wanneer je rauwe peulvruchten eet, kan lectine binnen enkele uren klachten zoals buikpijn, misselijkheid en diarree veroorzaken. Bij een ernstige lectine-vergiftiging kunnen je darmen of nieren zelfs blijvend beschadigd raken. Het beste moet je oppassen met rauwe kidneybonen die hoge concentraties lectine bevatten.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
Kliekjes kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt niet alle restjes invriezen, maar wel veel. Denk eens aan: brood (o.a. afbakbroodjes), soep, pastasaus, nasi, restjes ovenschotel, lasagne, punten hartige taart of quiche en stamppotten.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Bloemkool wordt geel door de zon. Door de bloem met haar eigen bladeren te bedekken vangt de bloem geen zon. Zo blijft de bloemkool wit én blijven wij haar kopen.
Zo kun je bijvoorbeeld groenten op voorhand snijden of groenten grillen in de oven en die zo makkelijk meegeven. Hetzelfde geldt voor heel wat fruitsoorten. Sowieso blijven de meeste groenten wel tot drie dagen fris en knapperig in de koelkast, maar niet elke groente bewaar je best op dezelfde manier.
Je kunt de bloemkool ook eerst even in een bak water laten weken. Daarna kun je de bloemkoolroosjes van de stronk afsnijden. De stronk hoef je trouwens niet weg te gooien, deze is prima te gebruiken in een bloemkoolsoep bijvoorbeeld.