In Nederland worden zulke stoffen sinds 1976 niet meer aan het kraanwater toegevoegd, dus ook hier hoef je niet bang voor te zijn. Heb je een keer gekookt water over, dan kan het zeker geen kwaad om dat aan je planten te geven. Wel eerst even af laten koelen natuurlijk.
Een gemakkelijke en goedkope manier om van onkruid af te komen is door kokendheet water over de planten te gooien. Heet water maakt de eiwitten in hardnekkige onkruiden kapot, waardoor deze zal sterven. Let wel op: de wortels roei je er niet mee uit.
Een van de makkelijke oplossingen die vaak worden aangeraden om water te ontkalken is het koken van water. Door water te koken blijven stoffen zoals kalk en magnesium op de bodem van de pan of waterkoker hangen waardoor het water zelf kalkvrij is.
Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier echter gevoelig voor, het is daarom beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Nog beter is regenwater, dit bevat namelijk minder kalk.
Een graad of 20 of nog warmer. Jouw planten willen hun water ook liefst geserveerd krijgen op kamertemperatuur. Te heet water tast de wortels aan, te koud water legt de plant tijdelijk lam. Dus zeker in de winter moet je opletten welke temperatuur water er in je gieter terecht komt.
Alleen bovengronds heet water sproeien zorgt ervoor dat alleen de bladeren en stengels doodgaan. De wortels blijven leven zolang de bodem niet significant wordt verhit (uit onderzoek is gebleken dat de wortels tot 60 °C à 70 °C verhit moeten worden).
Kraanwater is alleen niet de beste optie voor je kamerplanten, omdat hier kalk en magnesium in zit. Hoewel wij het prima kunnen drinken, kunnen deze stofjes er vooral bij grotere hoeveelheden voor zorgen dat je witte plekken in de bladeren en witte aanslag op de potgrond krijgt.
Kraanwater of regenwater
Deze zuur minnende planten kunnen echt niet tegen kraanwater: blauwe bessen, Hortensia, Rododendron, Camelia.
Regenbrenger is een waterbassin in het Bestuursgebouw waaruit medewerkers gemakkelijk en snel regenwater tappen voor de planten op hun kantoor. Regenwater is erg geschikt voor planten, omdat het minder mineralen en kalk bevat dan kraanwater.
Staat je plant in een plastic binnenpot, dan kun je hem gemakkelijk optillen en kijken of er water onderin de sierpot staat. Is dat het geval, dan heeft je plant te veel water gekregen. Staat je plant direct in een sierpot? Dan kun je met je vinger voelen hoe vochtig de potgrond is.
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde. Ons water is echt veilig, ook als je het vaker kookt.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zullen gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten…
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen.
Thee zorgt voor groei en glans
De losse blaadjes van het theezakje kan je op het oppervlak van de grond leggen. Zodra je de plant water geeft, trekken de voedingstoffen de grond in. Hartstikke simpel dus! Een andere manier is om een theezakje in het gietwater te doen en je plant hiermee water te geven.
Hard of zacht water voor mijn planten? Planten functioneren beter met hard water. Ze hebben namelijk magnesium en calcium nodig om gezond te blijven, en dit zijn precies de stoffen die gepaard gaan met een hoge waterhardheid.
De bypass is de meest voor de hand liggende oplossing.Je kan een waterontharder altijd handmatig op de 'bypass' stand switchen waarna je hard water hebt. Na het besproeien van je planten ga je weer over op onthard water.
Slootwater kent een uitgebreide flora en fauna. Dat komt bij watergeven vanuit de sloot allemaal mee in de moestuin. Een enkel waterdiertje of plantje kan geen kwaad.
Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!
Kalk. Kalk wordt in potgrond gebruikt om de zuurgraad te reguleren. Veen is van nature erg zuur (PH waarde tussen 4 – 4,5). De meeste kamerplanten verlangen een hoge zuurgraad om goed en snel te kunnen groeien.
Spa Rood of ander koolzuurhoudend water is wellicht nog het allerbeste voor je planten. Zelf heb ik zojuist een Soda Stream besteld, want ik kreeg tijdens het schrijven van dit artikel een geniale ingeving: regenwater tappen uit mijn regenton en dit vervolgens zelf voorzien van extra koolzuur.
Als je langer dan een (lang) weekend weggaat, overleven je planten het niet op één scheut water voor je vertrekt. Ze hebben dan wat vaker water nodig. Dit kun je makkelijk zelf regelen. Natuurlijk kun je een druppelsysteem kopen of een knutselwerkje maken, zoals een fles met gaten erin of met een panty over de opening.
De meest gebruikte moerasplanten in helofytenfilters zijn riet, biezen, zegge en lisdodde. Deze snelgroeiende planten zijn goed bestand tegen de afvalstoffen in het water. Helofytenfilters behoren tot de natuurlijke zuiveringssystemen die aan de strenge regels van waterzuivering kunnen voldoen.
Alkalisch kraanwater
In Nederland heeft kraanwater een pH-waarde van 7.9 of hoger en is dus per definitie te alkalisch voor thee. Bij verhitting wordt het zelfs nog alkalischer, omdat HCO2, het zuurcomponent in water, verdampt. Dan wordt water met een zuurgraad van bijvoorbeeld 8 opeens 8.5.
Je kunt je planten beter water geven op een koeler tijdstip op de dag. Op een moment dat de zon nog niet of niet meer (zo fel) schijnt. In de ochtend of avond is dus het devies. Tussen 06:00 en 09:00 uur en 18:00 tot 22:00 uur zijn de beste tijdstippen.