Vlees zoals gehakt of kip uit de vriezer kun je prima gebruiken om een maaltijd mee te bereiden. Door het verhitten gaan eventueel aanwezige schadelijke bacteriën dood.
Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Aan de slag
Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren gehakt dan in een pan met kraanwater, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten (!) is het dan ontdooid.
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
U kunt rundergehakt op verschillende manieren ontdooien; een zak plat bevroren rundergehakt ontdooit in de koelkast in minder dan twee uur of in de magnetron in minder dan vijf minuten . Na grondige tests ontdekten we dat de beste methode voor het ontdooien van rundergehakt is om het meerdere uren in de koelkast te laten ontdooien.
Verwarm de oven voor op de laagste stand (meestal rond de 60-70 graden Celsius). Plaats het bevroren ingrediënt op een bakplaat en zet het in de oven. Houd het goed in de gaten en draai het regelmatig om gelijkmatig te ontdooien.
Eigenlijk kan gehakt worden gekookt vanuit de diepvries en het is vrijwel hetzelfde als het koken vanuit verse toestand! Doe je bevroren gehakt gewoon in een pan en blijf het op een lage temperatuur roeren terwijl het begint te ontdooien en uit elkaar te vallen. Zodra je gehakt uit elkaar is gevallen, kun je het vuur hoger zetten en het gehakt blijven roeren totdat het gelijkmatig is gekookt.
Ovengebakken gehakt uit diepvries
Gehakt bakken vanuit bevroren toestand kan een heel langzaam proces zijn omdat je moet beginnen met lagere temperaturen, herhaaldelijk de ovendeur moet openen, het gehaktoppervlak moet schrapen en herhalen . Dit kan gemakkelijk 50% toevoegen aan de normale kooktijd die nodig is om vers gehakt in de oven te bakken.
Sterker nog, het Voedingscentrum raadt af om je diepvriesgroenten te ontdooien - tenzij je dit op de goede manier doet om schadelijke bacteriën minder kans te geven. Veilig ontdooien doe je door de groenten of restjes de avond van tevoren afgedekt in de koelkast te leggen.
Ja, absoluut. Je legt het gewoon in de pan en bakt het. Je moet het wel breken en een paar keer omdraaien, maar ik heb het vrijwel altijd bevroren gebakken.
Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid.Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Het kan de buitenkant van het vlees te snel opwarmen terwijl de binnenkant nog bevroren is, wat leidt tot ongelijkmatige garing en mogelijke bacteriegroei. Niet opnieuw invriezen na de koud water methode: Als je vlees hebt ontdooid met de koude water methode, gebruik het dan direct.
Sommige mensen beweren dat het vlees ontdooit als je het kookt, maar als alleen de buitenkant ontdooid is, duurt het langer om de binnenkant te koken . Dus de binnenkant van je vlees is misschien niet goed gaar, ook al is de buitenkant dat wel. De binnenkant zal dan schadelijke bacteriën bevatten.
Je kunt ze prima vanuit bevroren toestand bakken. Let op de hitte. Gebruik een middelmatig/laag vuur, anders verbrandt de buitenkant terwijl de binnenkant nog rauw/gedeeltelijk bevroren is. Het kost wat geduld, ze zullen niet zo snel gaar zijn als een burger die niet bevroren is.
Hoewel het ovenbakproces eenvoudig is, zijn er een paar deskundige tips die uw burgerervaring nog gedenkwaardiger kunnen maken. Niet ontdooien: bak de burgers direct vanuit de diepvries . Dit helpt de sappen vast te houden, wat resulteert in een sappige en smaakvolle burger.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe.Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen.Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
"Je kunt bevroren vlees koken in een Crock-Pot Slow Cooker, maar de voorgestelde kooktijd moet mogelijk worden verlengd." Ze raden aan om een vleesthermometer te gebruiken om ervoor te zorgen dat het vlees ruim boven de 165 graden Fahrenheit is. Wat ze niet vermelden, is de tijd die nodig is om die temperatuur te bereiken.
Wanneer u voedsel rechtstreeks uit de vriezer kookt, moet u verwachten dat het ongeveer 50% langer duurt dan wanneer het vers of ontdooid is. Dat is de algemene vuistregel. Zoals u in onze kookinstructies hieronder zult vinden, kan het koken van bevroren rundergehakt nog steeds relatief snel gaan .
Want wist je dat? ð±Vlees ontdooit veel sneller als je het tussen twee roestvrijstalen (RVS) pannen legt. Roestvrij staal is een goede geleider van warmte, wat betekent dat het snel de temperatuur van de omgeving overneemt en warmte overdraagt aan het bevroren vlees.
Na het ontdooien, gebruik gehakt vlees, gevogelte en vis binnen een of twee extra dagen , en gebruik rundvlees, varkensvlees, lam of kalfsvlees (gebraad, biefstuk of koteletten) binnen drie tot vijf dagen. Voor meer informatie over ontdooien, zie The Big Thaw.
Kan vlees en gevogelte ontdooid worden in de conventionele oven? Nee, vlees en gevogelte mogen nooit ontdooid worden in de conventionele oven of op kamertemperatuur . Er is een groter gevaar voor bacteriegroei en voedselbederf bij voedsel dat ontdooid is op kamertemperatuur. Ontdooi vlees en gevogelte in de koelkast in de originele verpakking.
Ontdooien van gehakt moet, in tegenstelling tot invriezen, juist langzaam. Leg het gehakt één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren.
Om te beginnen gebruikt u de linker draaiknop om de juiste functie te selecteren . Op de meeste modellen is de ontdooimodus duidelijk gemarkeerd met een sneeuwvlokpictogram. Zodra u de juiste modus hebt geselecteerd, plaatst u uw eten op de middelste plank van uw oven, zonder deksel. Vraagt u zich af op welke temperatuur u moet ontdooien?