Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid.
Een voedingsmiddel dat na ontdooien opnieuw wordt ingevroren bevat meer bacteriën dan daarvoor en deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel opnieuw wordt ontdooid. Hierbij komt opnieuw meer vocht vrij. De textuur en de smaak van het voedsel kan hierdoor veranderen.
“Ontdooid eten kan opnieuw ingevroren worden, maar enkel en alleen als je het in de koelkast hebt laten ontdooien en als het niet bedorven is.” Dat geldt voor niet alleen voor rauw vlees, gevogelte, vis en zeevruchten, maar ook voor fruit, groenten en brood.
Eens het vlees ontdooid is, kan je het niet eeuwig in de koelkast bewaren, natuurlijk. Bereid vlees blijft drie tot vier dagen goed in de koelkast. Open verpakkingen runds- en varkensvlees kan je slechts twee dagen bewaren, en rauw gemalen vlees (vb. gehakt, hamburgers,…) kan je maar één dag bewaren in de koelkast.
Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijg – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn.
"Groenten, brood, fruit, cake... Alles mag je invriezen en herinvriezen." Ze waarschuwt echter dat het proces de textuur, de kleur en de smaak van je product kan beïnvloeden. "Het zal er misschien niet meer zo appetijtelijk uitzien, en waarschijnlijk niet meer zo lekker smaken als toen het vers was."
Kok Mounir Toub heeft een dringend advies: “Je moet het product sowieso niet opnieuw invriezen als je het ontdooit buiten de koelkast, of nog erger: in de magnetron. Dan heeft het een bepaalde temperatuur behaald, zo rond de 20 graden, waarin bacteriën snel kunnen groeien. Dan wordt het gevaarlijk."
Gehakt invriezen, ontdooien en opnieuw invriezen
De kwaliteit van het gehakt kan wel iets achteruit gaan, doordat het gehakt minder vocht (sappen) zal hebben na de tweede invriesronde. Het Voedingscentrum raadt het echter af om eten opnieuw in te vriezen.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Gehakt kun je 2 maanden bewaren in de vriezer. Gehakt bewaar je na ontdooien, of als het vers gekocht is van de slager of supermarkt, het beste in de koelkast. Dan blijft het één tot twee dagen goed. Let bij gekocht gehakt ook vooral op de houdbaarheidsdatum.
Het is belangrijk dat producten, die worden ingevroren, goed zijn verpakt (met goede folie) om uitdroging tegen te gaan. Het hoeft niet perse vacuüm te zijn, maar vacuümfolie beschermt wel goed. vacuüm is dus prima, maar voegt niet iets toe.
Zachte kazen zoals camembert of brie veranderen ook van structuur als je ze invriest. Niet doen dus. Rauwe salades, komkommers, sla en tomaten kan je niet invriezen, dit wordt een kleffe bedoeling als je het weer gaat ontdooien. Niet geschikt om in te vriezen dus.
"Ontdooid eten kan opnieuw ingevroren worden, maar enkel en alleen als je het in de koelkast hebt laten ontdooien en als het niet bedorven is." Dat geldt niet alleen voor rauw vlees, gevogelte, vis en zeevruchten, maar ook voor fruit, groenten en brood.
Is de datum verstreken? Gooi het gehakt dan weg. Tips om veilig om te gaan met vlees. Door vers vlees en verse vis kort na aankoop in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.
Ruik aan het gehakt om stel vast of het misschien zurig ruikt. Vers gehakt verspreidt een lichte geur, terwijl gehakt dat bedorven begint te raken zurig of bedorven ruikt. Die geur wordt veroorzaakt door de gassen die gevormd worden door bepaalde bacteriën op het vlees.
Ontdooien van gehakt moet, in tegenstelling tot invriezen, juist langzaam. Leg het gehakt één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren.
Vlees dat in aanraking komt met lucht, kleurt namelijk mooi rood door oxymyoglobin. Een stof die in het vlees van warmbloedige dieren zit. Het kan dus zijn dat de binnenkant van het vlees grijsbruin is, omdat het niet in aanraking is geweest met zuurstof.
Ligt er nog gehakt in je koelkast dat morgen vervalt, bak het dan op: je kunt het daarna nog twee dagen in de koelkast bewaren – en in de diepvriezer wel 3 maanden. Opgebakken gehakt kun je later nog perfect gebruiken in spaghettisaus of in een ovenschotel.
Je kunt het gehakt al bakken als het nog bevroren of deels bevroren is. Als je het gehakt verkruimelt en gebruikt voor taco's, eenpansgerechten of ovenschotels, dan kun je het vlees tegelijkertijd in stukken breken, ontdooien en bakken. Onthoud wel dat het dan 1,5 keer zo lang kan duren voordat het gerecht klaar is.