Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Meestal geeft de houdbaarheidsdatum aan dat de olie niet meer op zijn best is, maar nog wel gebruikt kan worden. U kunt plantaardige olie over het algemeen tot drie maanden na de houdbaarheidsdatum gebruiken, mits u geen problemen hebt met een lichte kwaliteitsvermindering .
Motorolie is in principe onbeperkt houdbaar, mits de flacon ongeopend blijft.
Oud frituurvet
Wanneer het eten in de frituurpan heel snel goudbruin bakt, zonder dat het al goed gaar is, dan heeft u te maken met oud vet. Als u dat niet vaak genoeg vervangt, kunnen er schadelijk stoffen ontstaan zoals PAK's. Deze polycyclische aromatische koolwaterstoffen, kunnen kankerverwekkend zijn.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden.Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Frituurvet wordt dermate hoog verhit dat ziektekiemen met zekerheid het loodje leggen. Echter, oud frituurvet, zeker die op basis van onverzadigde plantaardige olie, bevat wel kankerverwekkende stoffen die je niet te vaak naar binnen moet krijgen. Als het spul ranzig geworden is ruik en proef je dat heus wel.
De algemene vuistregel is dat je gebruikte olie één tot drie maanden kunt bewaren, afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt en hoe goed je het hebt gefilterd en opgeslagen. Als je de olie slechts een paar keer hebt gebruikt, kan deze doorgaans langer mee.
Gebruik Olbas Oil niet na de vervaldatum die op het etiket en de doos staat . Niet bewaren boven 25ºC. Niet gebruiken als de dop verzegeld is of als de plastic druppelaar ontbreekt in de hals van de fles.
Gratis uw frituurolie deponeren
Gooi uw gebruikte frituurolie echter niet weg in het riool of bij het restafval, maar lever het gratis in in een OlioBox bij u in de buurt. Zo kan het worden gerecycleerd tot biodiesel.
⦁ Geur: Ruik aan de olie. Een ranzige, zure of vreemde geur betekent dat de olie bedorven is. ⦁ Smaak: Proef een beetje van de olie. Olie moet lekker van smaak zijn en geen vreemde of onaangename smaak hebben.
Lever het dan in bij de milieustraat van je gemeente. Mocht het echt niet anders kunnen, dan kan je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Een ongeopende fles olijfolie kan doorgaans tot 24 maanden na de oogstdatum worden bewaard. Een geopende fles kan 3 tot 6 maanden worden bewaard. Het consumeren van verlopen olijfolie zal u niet ziek maken . Maar verlopen olijfolie zal een beetje vreemd smaken en minder gezondheidsvoordelen bieden dan verse olijfolie.
Als je tijdens het frituren onder het rookpunt van de olie blijft, ontstaan er zo min mogelijk schadelijke stoffen. Extra vergine olijfolie, ongeraffineerde zonnebloemolie en lijnzaadolie hebben een laag rookpunt. Deze soorten zijn dus minder geschikt om in te frituren.
Vermijd blootstelling aan hitte, licht en zuurstof.
Hoe meer blootstelling aan deze drie factoren, hoe sneller ranzigheid kan optreden. Om de houdbaarheid van uw vetten en oliën te verlengen, koopt u ze in donkere, luchtdichte containers en bewaart u ze na opening in de koelkast . Bewaar ze, ongeacht de verpakking, op de koudste temperatuur die u kunt bieden.
Een ander voordeel van arachideolie is dat het niet ranzig wordt. Het kan dus ook in warme landen goed worden bewaard en krijgt bij lang bewaren zelf een bijzondere nootachtige smaak. De olie bevat 20-40% meervoudig onverzadigd vet.
Als de houdbaarheidsdatum van je olie verstreken is, maar het toch nog lekker ruikt en er goed uitziet, dan kan het weinig kwaad om het alsnog te gebruiken. Al zal het wel wat minder smaak hebben en minder helder zijn dan toen het nog vers was.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Verminderde effectiviteit: De therapeutische voordelen van essentiële oliën nemen af naarmate ze afbreken. Het gebruik van verlopen oliën biedt mogelijk niet de beoogde verlichting voor aandoeningen zoals stress, angst of huidproblemen, wat leidt tot teleurstelling of langdurige symptomen .
Het beste antwoord
De datum geeft bij deze olie aan tot wanneer de kwaliteit wordt gegarandeerd. Dat betekent niet dat het nadien niet goed meer zou zijn. Als de fles dicht is gebleven kan er niet bij voortduring zuurstof bij komen en is er dus weinig kans op oxydatie (ranzig worden).
"Hoe lang blijft olie in de frituurpan?" Olie verliest veel van zijn kwaliteiten als het ouder is dan zes maanden . De meeste oliën moeten na acht tot tien keer gebruik worden vervangen. U moet de olie na elk gebruik uit de frituurpan halen, zeven en op de juiste manier bewaren tot de volgende keer.
Als u van plan bent de olie te hergebruiken, zeef deze dan door een kaasdoek of zeef. Bewaar de gebruikte olie in een afgesloten en lichtdichte container gedurende maximaal 3 maanden . Voor de beste kwaliteit, bewaart u gebruikte frituurolie die u opnieuw wilt gebruiken in de koelkast.
Frituurolie die niet regelmatig wordt gefilterd, kan ranzig worden of besmet raken met schadelijke bacteriën, wat een veiligheidsrisico kan vormen voor uw klanten. Dit kan leiden tot uitbraken van door voedsel overgedragen ziekten , negatieve publiciteit en juridische aansprakelijkheden.
Hoewel kookolie die over de houdbaarheidsdatum is niet altijd onveilig is om te consumeren, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke gezondheidseffecten. Na verloop van tijd, als olie afbreekt, kunnen er schadelijke verbindingen ontstaan die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid als ze in overmatige hoeveelheden worden geconsumeerd .
Wanneer bij het verantwoord frituren gezondheid belangrijk is dan is ons advies om gebruik te maken van zonnebloemolie. Zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is daardoor net als vloeibaar frituurvet beter voor de gezondheid. Deze onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte.