Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Aan de andere kant, als het ongeopend in de achterkant van je kaaslade heeft gehangen, voorbij de houdbaarheidsdatum, zolang het geen tekenen van schimmel vertoont, is het waarschijnlijk nog steeds goed om te eten . Kaas wordt meestal onaangenaam voor je voordat het onveilig wordt.
Feta bewaren
Gebruik vervolgens een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels. De kaas is niet meer goed wanneer het is verzuurd, beschimmeld of vreemd ruikt. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kazen die niet echt hard zijn maar ook niet extreem zacht - zoals Gouda en gruyère - blijven na opening makkelijk drie weken goed. Ongeopend kan je ze twee maanden bewaren in de vriezer. Hetzelfde geldt niet voor zachte en uiterst smeuïge kazen zoals feta, camembert en brie.
Zachte, ongepasteuriseerde kazen zoals feta kunnen Listeria monocytogenes bevatten, een type bacterie dat milde griepachtige symptomen kan veroorzaken bij volwassenen. Listeria kan schadelijk zijn voor een foetus, dus zwangere vrouwen wordt geadviseerd om ongepasteuriseerde kazen te vermijden . Feta bevat ook tyramine, een natuurlijk voorkomende stof in gerijpte en gefermenteerde voedingsmiddelen.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Hoe bewaar je fetakaas. Vanwege de kruimelige textuur van fetakaas kan het heel snel droog worden, zelfs als het in de koelkast wordt bewaard. Als je feta langer dan een week wilt bewaren, kun je het het beste in pekel (een oplossing van water en zout) of gezouten melk bewaren , om te voorkomen dat het uitdroogt.
Vooral harde kazen kunnen lang meegaan. Algemeen geld dat jonge en jong belegen kaas 1 week houdbaar is en belegen en oude kaas 2 weken. Aangezien deze producten meestal een THT datum hebben, kan je waarschijnlijk de kaas nog prima na deze datum eten. Ruik, kijk en proef wel goed!
Feta kaas bewaren
Verse feta kun je ondergedompeld in de zoutoplossing van de verpakking in een afgesloten bakje zeker een week in de koelkast bewaren.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Feta is heerlijk in salades en heeft een unieke smaak. Het bevat minder vet en calorieën dan harde kazen, en is rijk aan B-vitamines en calcium.
Nooit gedacht, maar kan wel in de vriezer:
Harde kazen (Parmezaan) en kruimelige kazen (Gorgonzola, feta)
De voedselveiligheidsregels rond houdbaarheidsdata
Zachte kaas zoals mozzarella draagt een "te gebruiken tot"-vervaldatum, of een uiterste consumptiedatum. Dat wil zeggen dat je mozzarella liever niet meer na deze datum eet. Gemiddeld kan mozzarella tot een drietal weken na productie worden gegeten.
Het is verstandig om altijd alle kazen, inclusief feta, te inspecteren voordat u ze eet, ongeacht hoe lang ze in uw koelkast hebben gelegen. Per ongeluk schimmel eten is voor de meeste gezonde mensen niet gevaarlijk, maar het kan onaangename symptomen veroorzaken zoals diarree en braken .
Na opening kunt u de meeste zachte kazen veilig in de koelkast bewaren gedurende ten minste 7 dagen en de meeste harde kazen gedurende 3-4 weken . Controleer harde kazen zorgvuldig op schimmel en snijd eventuele plekken weg, maar gooi zachte kazen en verkruimelde, geraspte of gesneden kazen (zowel hard als zacht) weg als u schimmel ziet.
Om te beginnen, let op elke geur. Ricotta heeft niet echt een geur, dus als het op welke manier dan ook vies of vreemd ruikt , dan is het tijd om het weg te gooien. Let daarnaast op veranderingen in het uiterlijk van de ricotta. Als er schimmel op groeit, moet je het hele ding weggooien.
Een van de meest gewaardeerde producenten van fetakaas in Griekenland is het bedrijf Epiros van de familie Panteliadis, dat zijn productie heeft in het schilderachtige gebied van Epirus. Een andere populaire en zeer smakelijke fetakaas is Avramoulis uit de regio Larissa in Midden-Griekenland.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Zodra de verpakking is geopend, gebruikt u voorgesneden kazen binnen 5-7 dagen . Als u vers gesneden delikaas koopt, gebruikt u deze binnen 5-7 dagen na aankoop voor de beste kwaliteit.
Het eerste dat u moet weten, is dat de 'ten minste houdbaar tot'- of 'verkoopdatum' op kaas een richtlijn is voor kwaliteit, niet voor veiligheid. Kaas blijft vaak veilig om te eten na deze datum als het op de juiste manier wordt bewaard . De houdbaarheid varieert afhankelijk van het type kaas.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De meeste zachte kazen, blauwe kazen en gewassen korstkazen blijven echter in goede conditie lang nadat hun houdbaarheidsdatum is verstreken en rijpen gewoon verder . Om deze reden zijn ze op hun hoogtepunt vlak voor hun houdbaarheidsdatum.
Als je merkt dat je feta een vreemde smaak heeft gekregen, bijvoorbeeld als het te zuur is of plotseling bittere tonen heeft , betekent dit dat er iets niet klopt. Bovendien zijn zichtbare tekenen van schimmelgroei, zoals donkere of groene verkleuring op de kaas, aanwijzingen dat er iets mis is.
Goed bewaard, blijft een verpakte wig fetakaas ongeveer 1 tot 2 weken goed in de koelkast. Als een wig fetakaas beschimmeld is, is het dan nog veilig om te eten? Als er schimmel op de fetakaas verschijnt die niet normaal is tijdens het productieproces, gooi deze dan helemaal weg .
Hoe lang is feta houdbaar? Volgens Sommer kan feta verpakt in vloeibare pekel wel 6 maanden houdbaar zijn als het goed wordt bewaard: U kunt de kaas in de originele verpakking bewaren, maar zorg ervoor dat het blok volledig ondergedompeld is in de pekel en dat er voorzichtig te werk is gegaan om besmetting te voorkomen.