Epoxy is een kunststof die tijdens de verwerking vloeibaar is. Na uitharding is epoxy sterk en weer- en waterbestendig.
Verwerking van epoxy bij lage en hoge temperaturen
De uitharding stopt als de temperatuur onder nul is. Gaat de temperatuur weer omhoog dan gaat de epoxy weer uitharden. Als de temperatuur boven de 25 graden stijgt zal de verwerkingstijd van de epoxy een stuk korter zijn.
Een epoxyvloer kan niet alleen binnen worden toegepast, want buiten heeft de vloer minstens zoveel charme en uitstraling. Wat dacht u bijvoorbeeld van een stijlvolle loungehoek of speels terras met ronde vormen, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over gladheid?
Epoxyhars is uitermate geschikt voor het binden van beton, omdat het vaak bestand is tegen water, vet, oplosmiddelen, en hitte en kou.
Ook wanneer er regen op het oppervlak valt, kan er een witte aanslag ontstaan. Dat komt omdat de verharder (aan het natte oppervlak) reageert met vocht in plaats van de moleculen in de epoxy.
De hechting van epoxy, waar hecht epoxy niet op? Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE).
Bij Coatingvloer.nl krijgen we steeds vaker de vraag of een gietvloer ook buiten gelegd kan worden. Dat snappen we heel goed, een gietvloer is een prachtige vloer die je het liefst ook in de tuin of op het balkon zou willen hebben. Helaas is ons antwoord: 'Nee, een gietvloer is niet geschikt voor buiten'.
Dit sneldrogende en zelfnivellerende egalisatiemortel is geschikt voor het egaliseren van draagkrachtige ondergronden, zoals beton, cement en steen, wel binnen als buiten.
Steentapijt evenals marmertapijt kan buiten geplaatst worden op een stabiele ondergrond zoals tegels, beton en split. Buiten wordt steentapijt aangebracht op basis van UV-bestendige PU harsen. Daar het bestand moet zijn tegen temperatuurschommelingen, wordt steentapijt buiten niet dichtgezet of geseald.
Hoe lang gaat een gietvloer mee? Een gietvloer gaat, mits je 'm goed onderhoudt, zo'n 15 tot 20 jaar mee.
Het grootste verschil is de hardheid. Epoxy is harder, polyurethaan is flexibeler. Verf op basis van epoxy wordt daarom vaak industrieel toegepast. Epoxy kan beter tegen stoten, polyurethaan beter tegen krassen.
Het ontbreken van oplosmiddelen betekent echter ook dat de epoxy niet te verdunnen is. Epoxy heeft echter ook nadelen. Zo is het vrij duur (ongeveer 20 euro per kilo)en breekt het af onder invloed van UV. Dat betekent dat je het in toepassingen die veel UV licht krijgen af moet lakken met een UV bestendige lak.
Het korte antwoord is; ja, een epoxy buiten tafel kan zeker. Mits je het goed doet. De epoxy zelf is goed bestand tegen water-, en weersinvloeden. Zelfs temperaturen zijn niet direct een probleem.
Epoxyhars / lamineerhars:
Meer viskeus dan giethars. Aanzienlijk kortere uithardingstijd en dus ook vrij korte verwerkingstijd. Alleen relatief dunne lagen tot maximaal 2 cm mogen in één keer worden gegoten.
Daarnaast heeft dit type hars tijdens het uitharden een zeer lage warmteontwikkeling. Gelharsen zijn elektrisch isoleren en uitermate geschikt voor toepassingen tegen vocht.
In principe kan je egaline op elk soort ondergrond aanbrengen, zolang deze maar voldoende stabiel en vloeistofdicht is. Denk bijvoorbeeld aan een tegelvloer of een betonvloer. Ook houten vloeren zijn geschikt maar de vloerdelen moeten wel goed vastzitten en er mogen zich geen naden tussen de plankdelen bevinden.
Toch mag je niet vergeten dat zo'n vloer in de eerste plaats bedoeld is om je ondergrond te egaliseren. Aan egalisatie als eindlaag zijn dan ook enkele risico's verbonden: Scheurvorming: door de samenstelling en het drogingsproces van egaline op cementbasis vallen scheurtjes niet uit te sluiten.
Bij een grindvloer wordt er vaak gedacht aan binnen, maar ook buiten is een grindvloer zeer geschikt. Een grindvloer kan rondom een woning worden gelegd, op het balkon en op het terras! Een grindvloer terras geeft een mooie uitstraling en is zeer praktisch!
Gemiddeld genomen kost een steentapijt €30 – €55 per vierkante meter. Dit is inclusief plaatsing. In vergelijking met andere gietvloeren en tegels scoort steentapijt dus bijzonder goed qua prijs. Ook de geringe dikte is een absolute meevaller wanneer je een vloer met beperkte hoogte moet plaatsen.
Je kan eerst enkele blaadjes in de vorm leggen voor je er epoxyhars op giet, maar je kan ook eerst hars gieten waaraan je de blaadjes of bloemetjes toevoegt. De bloemen komen nog wat omhoog of verplaatsen zich een beetje, afhankelijk van het gewicht. Epoxyhars koop je in speciaalzaken of in grotere hobbywinkels.
Bij een omgevingstemperatuur van 20 graden moet de tussenlaag minimaal 16 en maximaal 36 uur drogen voordat u de toplaag aanbrengt. Controleer of de tussenlaag voldoende droog is door op een klein stukje van de vloer een nieuwe laag coating aan te brengen met de roller.
Epoxy hecht op vrijwel alles. Denk aan staal, aluminium, beton, steensoorten, hout, polyester, vinylester en de meeste kunststoffen.