Elke school is zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van leerlingen en medewerkers. Aansprakelijkheid van de school is alleen van toepassing als er sprake is van nalatigheid. Schade wordt meestal verhaald op degene die de schade heeft veroorzaakt.
Een school is bijvoorbeeld aansprakelijk als zij niet alle inspanningen heeft verricht waardoor een kind letsel of andere schade oploopt. In dat geval is er sprake van een 'onrechtmatige daad' en is de school aansprakelijk. Zo ook met het voorbeeld van het klimrek.
Onder schooltijd is het plein in gebruik onder verantwoordelijkheid van het schoolbestuur. Daarna Na en voor schooltijd en daarvoor valt het plein feitelijk onder de openbare ruimte en draagt de gemeente (mede) verantwoordelijkheid.
Onder schooltijd is het schoolbestuur aansprakelijk, voor en naschooltijd ligt het eraan onder welke hoedanigheid het kind deelnam aan de activiteit.
Aansprakelijkheid. De school is niet aansprakelijk voor verlies, beschadiging of diefstal van bezittingen van leerlingen, ouders en medewerkers van de school. Dit geldt ook voor ontstane schade aan (brom)fietsen van leerlingen, ook al staan ze op slot en/of in de fietsenstalling.
Leerplicht wil niet zeggen dat je verplicht bent om naar school te gaan. Wie ingeschreven is in een school, heeft wél schoolplicht. Je bent dan verplicht om het schoolreglement te volgen en je mag niet afwezig zijn zonder geldige reden. Je kan dus niet zomaar even stoppen en overschakelen op huisonderwijs.
VERPLICHT OM AANGIFTE TE DOEN
Het gaat dan om bijvoorbeeld moord of doodslag, verkrachting en misdrijven tegen de staat. In de onderwijswetten is bepaald dat het schoolbestuur bij een mogelijk zedendelict melding moet maken bij de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs.
Ongevallenverzekering en aansprakelijkheid
De school is niet verzekerd tegen diefstal of vernieling van eigendommen van individuele leerlingen. Beschadigingen aan bril, fiets e.d. vallen daar buiten.
Staan leer- of kwalificatieplichtige jongeren niet ingeschreven op een school? Dan heet dat absoluut verzuim. Dit is strafbaar, want de Leerplichtwet wordt overtreden. Als ouders of verzorgers de jongere niet op een school of instelling willen inschrijven, maakt de leerplichtambtenaar een proces-verbaal op.
Ja, een basisschool mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld als de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.
Het schoolbestuur beslist of uw kind op de school wordt toegelaten. Weigering van kinderen op de basisschool is toegestaan maar hiervoor moeten wel goede redenen zijn. Leerlingen mogen niet willekeurig geweigerd worden. De school moet er voor zorgen dat het toelatingsbeleid bekend is en ze dit consequent toepast.
Als uw kind 5 jaar is, moet uw kind ingeschreven zijn op een school. Uw kind is dan leerplichtig. Soms kunt u vrijstelling aanvragen. Dit moet u vóór 1 juli doen, bij de leerplichtambtenaar.
Als je wegloopt zorg je er voor dat de juf of meester niet voor je kan zorgen. Ook verstoppen is een vorm van onttrekken aan toezicht. Daarnaast moet duidelijk worden gemaakt dat kinderen, als ze problemen hebben met andere kinderen, de leerkracht of anderszins, terecht kunnen bij de interne contactpersoon.
De Inspectie van het onderwijs (Onderwijsinspectie) houdt toezicht op de kwaliteit van scholen.
Bij mishandeling/bedreiging doe je altijd aangifte. Je kunt het beste telefonisch contact opnemen via het algemene telefoonnummer van de politie: 0900 – 8844 om te bespreken welke manier van aangifte doen het beste is.
Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken. Een leerplichtige die minder dan de wettelijke termijn – 16 uur in 4 weken – verzuimt, maar wel lesuren of dagdelen overslaat, begint te verzuimen.
Het melden van verzuim bij langdurig verzuim
Basisscholen melden verzuim bij de leerplichtambtenaar. Middelbare scholen en mbo's melden dit bij het verzuimloket van DUO. Die deelt de gegevens direct met de leerplichtambtenaar. De meeste scholen hebben regelmatig contact met de leerplichtambtenaar van hun gemeente.
Meldplicht vanaf zestien uren afwezigheid
In de volgende gevallen is de school verplicht om schoolverzuim te melden: Basisscholen melden bij zestien klokuren ongeoorloofde afwezigheid; Middelbare scholen melden bij zestien lesuren ongeoorloofde afwezigheid (mits dit lesuur korter dan of gelijk aan zestig minuten is).
Voortaan kan ieder kind mee op schoolreis. Want door een nieuwe wet is de ouderbijdrage helemaal vrijwillig. Elke leerling mag meedoen aan alles wat de school organiseert. Het zit zo.
Met een huisbezoek kun je ouders bereiken die je met je klassieke schoolcommunicatie moeilijker bereikt. Een huisbezoek is een manier om kennis te maken met de leefwereld van het kind. Je kunt op huisbezoek gaan om verschillende redenen, maar één doel is altijd hetzelfde: een goede band opbouwen met ouders en kind.
Afspraken en regels worden meestal in de schoolgids opgenomen en zijn voor ieder kind en iedere ouder na te lezen. Op de meeste scholen is de straf op diefstal: schorsing en in zeer ernstige gevallen zelfs verwijdering van de school. Maar het is niet altijd even makkelijk om aan te tonen wie de dader is.
Lijfelijke straffen zijn bij wet verboden. In de onderwijswetten zijn verder geen regels over straffen vastgelegd. De school mag deze dus zelf opstellen. Een middelbare school moet de regels opnemen in het leerlingenstatuut en een basisschool in het schoolreglement.
wisten jullie dat nablijven. per 1 oktober illegaal wordt. in 1 kinderrechtenverdrag is namelijk 1 tekst opgenomen. waarin staat dat kinderen niet meer mogen nablijven.
Meldplicht bij zedendelict op school
Als een medewerker seksueel misbruik of ontucht vermoedt, moet diegene dit onmiddellijk bekend maken bij het schoolbestuur. Het is niet voldoende om een tussenpersoon te informeren, zoals een lid van de schoolleiding.