Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
Dagelijks een handjevol blauwe bessen per dag is in principe genoeg om van de gezondheidsvoordelen te profiteren. Aanbevolen door het voedingscentrum is om zo'n 200 gram fruit te eten per dag. Eventueel kun je dus ook meer dan een handje blauwe bessen eten.
De belangrijkste antioxidanten in blauwe bessen zijn flavonoïden, die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan. Een specifieke groep flavonoïden, anthocyaninen, zijn verantwoordelijk voor de blauwe kleur van de bes en hebben ook een goede invloed op de hart- en bloedvaten.
Blauwe bessen met yoghurt
Kortom: je hebt net een hele kom blauwe bessen gegeten en hebt nóg minder antioxidanten in je lichaam dan van tevoren, alleen maar omdat je ze met melk at. Dit betekent dat het mengen van bessen met yoghurt of melk de bloeddrukverlagende voordelen van de bessen kan doen verdwijnen.
Blauwe bessen (meestal bosbessen, ook braambessen) worden anderzijds wel aanbevolen voor hun hoog gehalte aan antioxidanten, vitamine C, vitamine K en vezels. Bovendien bevatten bessen weinig calorieën: 75 kcal per 100 gram (2).
Gezonde dosis blauwe bessen
Oké, het is wel duidelijk dat blauwe bessen enorm voedzaam en gezond zijn. Maar ze bevatten ook fructose of fruitsuiker. Eet er dus zeker niet teveel van want dat is niet goed voor de lijn.
Blauwe bessen: zó draagt een schaaltje per dag bij aan je gezondheid. In deze tijd van het jaar gaat er geen dag voorbij of ik eet blauwe bessen. Met een schaaltje van 150 gram krijg je namelijk niet alleen veel vezels, maar óók een flinke hoeveelheid vitamine C, vitamine K en mangaan binnen.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Niet gezonder
Daarnaast bevatten ze natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink. En zoals alle fruit voedingsvezels. Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit.
Om zo veel mogelijk aarde, stof en eventueel insecten van je blauwe bessen te wassen, kun je de bessen het beste een of twee keer omspoelen met water.
- leerrot | In blauwe bes komt de ziekte Monilinia laxa en Monilinia fructigena veel voor. Monilinia spp. veroorzaken aantasting van bloesem en twijgen, kankers op twijgen en rotting van vruchten.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Vooral aardbeien, frambozen, bramen, kruisbessen, witte en zwarte bessen zijn bijzonder rijk aan vitamine C. Per 100 g brengen ze 40 tot 82 % (zwarte bessen zelfs 250 %) aan van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C (60 mg per dag). Elke zomervrucht heeft zijn eigen smaak maar ook zijn unieke samenstelling.
Zoek op 'blauwe bessen gezond' en je wordt overspoeld met voordelen voor jouw gezondheid. Toch zijn er ook tegengeluiden. Volgens sommige mensen is de blauwe bes zelfs ongezond, kan je er buikpijn van krijgen en naar het schijnt is de bes niet veel gezonder zijn dan de banaan.
Blauwe bessen verlagen de bloeddruk, helpen bij voorkomen van hartziektes, ondersteunen het behoud van hersenfuncties en is effectief bij het bestrijden van urineweginfecties. Het is dus niet voor niets dat de blauwe bes ook wel 'superfood' wordt genoemd. Nog meer reden dus om vaak te genieten van dit stukje fruit.
Ook is het vitamine C gehalte in de bosbes groter dan in de blauwe bes. Het verschil tussen blauwe bes en bosbes zit dus vooral in het hogere gehalte aan vitamines.
Naast de groei van de eigen kweek nam ook de import toe, aldus het CBS. In 2017 werd 9,8 miljoen kilo aan verse blauwe bessen ingevoerd, bijna drie keer zoveel als in 2013. Die ruime beschikbaarheid zorgde ook voor een andere aantrekkelijk eigenschap: een mooie prijs. De prijs steeg tussen 2013 en nu nauwelijks.
Bevroren blauwe bessen bevatten meer vitamine C dan verse. Dit is onder andere goed voor je weerstand, tanden, botten en huid. Hoe kan het nou dat de diepvries variant soms zelfs gezonder is dan het verse fruit? Dat komt omdat vers fruit minder vers is dan bevroren fruit.
Mandarijn (9,2 gram) Peer (10,5 gram) Blauwe druiven (11 gram) Kersen (11,5 gram)
Daarnaast bevat het aardig wat vitaminen. Zeker als je behoefte hebt aan meer eiwitten ( topsporters bijvoorbeeld) is skyr beter dan bijvoorbeeld kwark of Griekse yoghurt. Het is ook fijn, dat het niet rijk is aan vetten.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
De geteelde blauwe bes wordt het meeste aangeboden. Deze bedauwde bes met wat groenig vruchtvlees heeft minder smaak, aroma en zuurtjes maar is doorgaans zoeter dan de bosbes en zwarte bes. Omdat handelaren vooral de blauwe bes aanbieden, verwerk ik ze in de jus.
Combineer geen koolhydraatrijke voeding samen met eiwitrijke voeding; dus geen aardappelen, pasta of brood samen met vlees of kaas of zuivel. Combineer geen eiwitten met fruit; dus geen fruit of zuivel na het eten van eiwitten maar ook geen sinaasappelsap of melk bij een omelet.