Boor je schuin, dan kan het hout gaan splinteren en dat zou zonde zijn. Een speedboor wordt vooral gebruikt om doorvoergaten voor leidingen of kabels te maken.
Wanneer in het product een doorlopend gat wordt geboord, dan zal wanneer de boor aan de andere kant naar buiten komt de kracht die het product op de boor uitoefent ineens vrijwel geheel wegvallen. De boor kan dan doorschieten.
Normaal gesproken kun je als vuistregel aanhouden dat wanneer je een gat moet boren dat groter is dan 8 millimeter, je voorboort met een boortje van 4 millimeter. Je plaatst daarom eerst het kleinere boortje in je boormachine en boort in het materiaal. Doe dit niet dieper dan de uiteindelijke schroef / plug lang is.
Een Forstnerboor of cilinderkopboor is een speciale houtboor waarmee zuiver ronde, ondiepe gaten met een vlakke bodem geboord kunnen worden. Benjamin Forstner is de uitvinder van deze boor en wilde ronde gaten maken in ondiep plaatmateriaal.
Wil je snel een diep gat boren? Overweeg dan een speedboor. Deze houtboor, ook wel vlinderboor genoemd, gebruik je om relatief grote gaten te boren in hout of plaatmateriaal. Gebruik een hoog toerental om het brede blad met de scherpe centreerpunt door het hout te sturen.
Slangenboor. Met een slangenboor kun je diepe gaten maken. Dit is het aangewezen type wanneer je bijvoorbeeld in dikke balken moet boren. De spiraalvorm – die als een slang rond de as kronkelt – zorgt ervoor dat het boorstof goed wordt afgevoerd en er een schoon, glad gat ontstaat.
De lengte van de standaard speedboor is 150mm, maar voor moeilijk bereikbare plaatsen of diepere gaten kunt u een verlengstuk van 300mm gebruiken om de boor te verlengen. Met de inbusstelschroefjes en bijgeleverd inbussleuteltje borgt u de speedboor aan het verlengstuk.
Door voor te boren beperk je de kans op scheuren aanzienlijk. Je maakt als het ware plaats voor de schroef of het grotere gat, waardoor het materiaal minder snel zal barsten. Voorboren gebeurt standaard met een kleinere diameter dan het uiteindelijke gat.
Veel mensen weten wel hoe ze moeten boren, maar vragen zich regelmatig af: wanneer moet ik voorboren? In principe geldt altijd dat wanneer u een gat moet boren dat een diameter heeft die groter is dan 8 mm, u altijd eerst moet voorboren met een boortje van 4 mm.
Een blind gat is een gat met een bodem. Bij het tappen in een blind gat kunnen de spanen er niet onderuit vallen. Wil je tot onder in het gat schroefdraad snijden dan moet je de tap er één of meerdere keren uitdraaien om de spanen er uit te halen. Dit is afhankelijk van de schroefdraaddiepte.
Tip 1: kies de juiste boor
Boren in metaal doe je met een metaalboor, boren in beton doe je met een betonboor en boren in hout - nee, hij gaat niet als verrassing komen - doe je met een houtboor.
De nagelplug (spijkerplug/slagplug) gebruik je voor een gemakkelijke en snelle montage van onderconstructies van hout en metaal, wandverbindingen of pleisterprofielen. Je boort het te bevestigen materiaal direct met de plug in de muur. Daarna gebruik je een hamer om de spijker te bevestigingen.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
De juiste maat plug is afhankelijk van de dikte van de schroef. Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
Waarom voorboren? Voorboren wordt vaak gedaan, zodat een schroef een zo optimaal mogelijke verzinking in het materiaal krijgt. Ook wordt het gedaan om scheuren te voorkomen, voornamelijk bij dunne latten en plinten.
Niet in elk soort beton of steen kan namelijk dezelfde boor gebruikt worden. Boor je in beton, gebruik dan niets anders dan een echte boorhamer. Voor boren in steen kun je zowel een klopboormachine als een boorhamer gebruiken.
Een stappenboor wordt gebruikt voor het stapsgewijs boren van mooie ronde gaten. Dit wordt ook wel eens trapsgewijs genoemd. De boor wordt niet alleen in metaal gebruikt, maar ook in kunststof. De spiraal zorgt voor een betere afvoer.
Voor metrische (M) en metrisch fijne schroefdraad (MF) is er een gemakkelijke vuistregel. Namelijk de nominale maat van de schroefdraad dient verminderd te worden met de spoed. Dus bij een M6 schroefdraad die een spoed heeft van 1 mm zal de voorboordiameter worden 6-1=5 mm.
Proppenboor boorset 4 delig voor hout. Voor proppen van 5, 8, 10 en 13mm. Voor het maken van houten proppen om schroefgaten af te dekken, zorg er bij het boren voor dat zowel boor als werkstuk niet kunnen bewegen.
De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. De boor is te herkennen aan de punt, waar een soort 'vleugels' aan zitten. In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt. Het loont daarom het eerste stuk zacht te boren en pas bij goede grip vol vermogen toe te passen.
Beste houtborenset – Kreator Houtborenset 8-delig 3-10 mm
Met deze set van Kreator zit je dan absoluut goed. Deze houtborenset heeft namelijk alles wat je nodig hebt, indien je in hout wilt gaan boren. De boortjes uit deze set zijn te herkennen aan de slangachtige vorm van het schroefdraad.