Je vloer egaliseren doe je met een egaliseermiddel. Egaline bijvoorbeeld, een soort vloeibaar cement dat uit kunststoffen bestaat. Men gebruikt het bij zowel zandcement als anhydriet ondervloeren. Egaline is verkrijgbaar als een poeder, waar je water aan toevoegt.
Wat is het verschil tussen egaline en egalisatiemortel? Egaline is vloeibaar en egalisatiemortel kan zowel een vloeibaar als smeerbaar product zijn. Daarnaast is egaline doorgaans voor dunne lagen en heeft egaline een korte droogtijd.
De droogtijd van bijvoorbeeld een zandcementvloer is circa 1 centimeter per week. Dus wanneer de dikte van uw vloer 6 of 7 cm is, is de droogtijd doorgaans 6 tot 7 weken. Dit is echter niet altijd het geval omdat de juiste temperatuur en relatieve luchtvochtigheid ook van belang zijn.
Een cementdekvloer afwerken betekent dat je de ondergrond voorbereidt op bescherming en verfraaiing met een vloercoating, en daarna de coating aanbrengt. Hier leggen we uit wat er mogelijk is. Een cementdekvloer is geen dragende vloer, maar een mengsel van zandcementspecie dat over de ondervloer wordt uitgesmeerd.
Als je gaat voor traditionele, cementgebonden zandcement moet je dekvloer 6 cm dik zijn. Als je anhydriet vloeimortel gebruikt, is de dekvloer best 4 cm dik.
Als je voor een dikte van zes cm gaat, heb je 120 kg zandcement nodig per m². Ga je voor een dikte van zeven cm, dan moet je 140 kg per m² voorzien.
De prijs van een zandcementdekvloer is afhankelijk van de laagdikte (hoe dik de vloer is) en het aantal vierkante meter. Meestal is de vloer 6 a 7 centimeter. De prijs per m2 van het smeren van een cementdekvloer kost tussen de €25 en €55 per vierkante meter.
Om de vloer te kunnen verven, of er tegels, linoleum of bijvoorbeeld parket op te leggen, moet de vloer egaal glad zijn. Dat kan je bereiken met een zandcement dekvloer. De zandcementvloer is ook ideaal om leidingen -zoals waterleidingen of vloerverwarming- in weg te werken.
Afpappen doe je meestal de dag die volgt op het smeren van de vloer : met een water/cementpap trek je de toplaag dicht en zorg je dat die niet gaat stuiven/korrelig worden. Als je gaat egaliseren is dit overbodig.
De gemiddelde droogtijd van egaline voordat deze genoeg is uitgehard voor de afwerkvloer ligt tussen de 12 en 48 uur. De meeste vloeren zijn na ongeveer vier uur beloopbaar. De droogtijd hangt af van het soort egaline, de ondervloer, ventilatie en de dikte van de egaline vloer.
Een cementdekvloer móet goed droog zijn voordat je er de bovenvloer op legt. Al het vocht dat nog in de vloer zit, zal namelijk altijd een uitweg gaan zoeken. Ligt de bovenlaag er al op, dan zal die daar geheid onder lijden. Algemeen wordt wel eens gesteld dat een smeervloer 1 cm per week droogt.
Als stelregel qua droogtijd van een cementdekvloer wordt vaak gebruikt dat er een week droogtijd moet worden gerekend per cm dikte van de vloer. Het is nodig dat de nieuwe vloer volledig droog is voordat er verdere afwerking geplaatst kan worden.
Het extra egaliseren kan op twee manieren gebeuren. Namelijk in één keer een dubbele laag smeren. Of we komen twee keer langs om de vloer te egaliseren. We proberen altijd de eerste optie.
Egaliseren klinkt moeilijk en zal daarom vaak uitbesteed worden. Wanneer je dit uitbesteed zijn er kosten mee gemoeid, je moet immers mensen (of een bedrijf) inhuren om jouw ondervloer te egaliseren.
In principe kan je egaline op elk soort ondergrond aanbrengen, zolang deze maar voldoende stabiel en vloeistofdicht is. Denk bijvoorbeeld aan een tegelvloer of een betonvloer. Ook houten vloeren zijn geschikt maar de vloerdelen moeten wel goed vastzitten en er mogen zich geen naden tussen de plankdelen bevinden.
Zonder versneller moet je al snel meer dan een week droogtijd in acht nemen. Met versneller kan onder gunstige omstandigheden na 3 dagen de vloer al belast worden.
Zandcementvloer of beton? Een cementdekvloer of zandcementvloer is niet hetzelfde als een betonvloer. Het grootste verschil is dat een cementdekvloer een dekvloer is, en een betonvloer als afwerkvloer dient. Een betonvloer bestaat uit cement met eventueel kalk.
Er is geen beperking aan het aantal meters dat gelegd mag worden per locatie. een maximum van 50 m2 per persoon per dag dat handmatig mag worden gemaakt als het technisch niet mogelijk is een mechanische rei of robot te gebruiken. Er is geen beperking aan het aantal meters dat gelegd mag worden per locatie.
1 deel cement en 3 of 4 delen zand
De juiste verhouding hangt vooral af van de dikte van de dekvloer. In onderstaande tabel wordt alles nog eens extra aangegeven.
Er bestaan drie soorten dekvloermortels: vloeibare zandcement, lichtgewicht zandcement en zandcement supersterk. De Vloeibare gietdekvloermortel hoef je alleen aan te maken met water, uit te gieten en af te werken met een drijfrei of vloertrekker. Deze mortel is “easy-levelling” en dus deels zelfnivellerend.
Voor een traditionele gewapende zandcement zandcement van 8 cm dik met een minimum wapening, randisolatie en folie bedraagt de prijs gemiddeld 20 tot 22 euro per vierkante meter. Bij kleine oppervlaktes tot 40 à 60 m² worden vaak forfaitprijzen gerekend.
De prijs per zak van 25 kg is 8,95 euro, inclusief btw.