Heb je een eenmanszaak of vennootschap onder firma en wil je het bedrijf verkopen, dan zul je met de fiscus moeten afrekenen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om belastingheffing te beperken of te voorkomen. Je moet belasting betalen over de verkoopprijs, met een vermindering van de boekwaarde.
De overdracht van een eenmanszaak, VOF of maatschap is relatief eenvoudig. Alle activa en eventuele passiva met de werknemers worden overgedragen. De oude eigenaar moet afrekenen met de Belastingdienst en de koper kan zelf bepalen of hij/zij het bedrijf via een eenmanszaak, VOF of bijvoorbeeld in een B.V.
Bij de verkoop van een eenmanszaak, een maatschap, een vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap ben je inkomstenbelasting verschuldigd tegen het tarief van box 1 (maximaal 52 procent). Bij een besloten vennootschap betaalt u inkomstenbelasting tegen het tarief van box 2 (26,25 procent).
Bij de overdracht van een vof of maatschap moeten alle activa en passiva die bij het bedrijfsvermogen horen, afzonderlijk aan jou worden overgedragen. De overname van de vof wordt opgenomen in een vennootschapscontract. De vof kan ook doorgaan als eenmanszaak.
Vof omzetten in eenmanszaak
Dan kunt u de vof omzetten in een eenmanszaak. Dit kan alleen als in het vennootschapscontract een zogeheten verblijvensbeding of overnamebeding staat. Dat betekent dat de vennoten die blijven de inbreng van de vertrokken of overleden vennoot overnemen.
Op grond van de wet is het niet mogelijk een vennoot uit de vof te zetten. In het vof contract kan echter wel een dergelijke bepaling zijn opgenomen waardoor dit wel mogelijk is. U bent in dat geval gerechtigd de vof voort te zetten, zonder die ene vennoot.
Het eigen vermogen van een onderneming is gelijk aan alle bezittingen minus de schulden. Bij de oprichting van een eenmanszaak of vof bestaat het eigen vermogen van de onderneming uit het vermogen dat de eigenaren zelf hebben ingebracht. Het eigen vermogen neemt toe of af doordat er winst of verlies gemaakt wordt.
VOF omzetten in BV
De omzetting is mogelijk, maar dan moet er een BV worden opgericht bij de notaris. In deze BV hebben de leden van de VOF dan aandelen. De vennoten worden vervolgens bestuurders in de nieuwe BV. Je brengt de VOF dan in de BV.
De nieuwe rechtsvorm van uw onderneming moet u doorgeven aan KVK . U moet de wijziging ook doorgeven aan de Belastingdienst en mogelijk stakingswinst berekenen . Sommige bedrijfsvormen moet u in een akte laten vastleggen bij een notaris. Bijvoorbeeld als u uw eenmanszaak verandert in een bv.
Bedrijfswaarde berekenen op basis van vuistregels
In de praktijk van het midden- en kleinbedrijf wordt het gebruik van vuistregels (ook wel multiples genoemd) veel toegepast om de waarde van een onderneming te bepalen. Het gaat daarbij om formules als: 5 x de nettowinst. 0,75-1,5 x de jaaromzet.
Bij bedrijfsbeëindiging betaal je inkomstenbelasting over het verschil tussen de werkelijke waarde en de boekwaarde van deze bezittingen. Fiscale reserves zijn als het ware tegemoetkomingen om fiscaalvriendelijk geld opzij te zetten voor bepaalde toekomstige uitgaven.
Als u stopt met uw eenmanszaak schrijft u uw bedrijf uit bij KVK. U rekent daarna fiscaal af met de Belastingdienst. Betaal ook uw openstaande facturen voordat u stopt. En check wat er verandert voor uw aansprakelijkheid.
Het duurt ongeveer 2 tot 3 jaar om een bedrijf voor te bereiden op een verkoop. Het daadwerkelijke verkoopproces kan 6 tot 8 maanden duren, maar varieert aanzienlijk per deal. Het verkopen van een onderneming is een lange termijn doelstelling.
U kunt een handelsnaam alleen verkopen door overdracht van het bedrijf dat de handelsnaam voert. Strikt genomen hoeft de overdracht niet schriftelijk te gebeuren. Dat is echter wel aan te raden. Hetzelfde geldt voor de toestemming om een handelsnaam te gebruiken (een licentie).
Belastingen. Ieder van de vennoten betaalt inkomstenbelasting over zijn eigen deel van de winst. Elke vennoot is een zelfstandig ondernemer en De vennoten betalen inkomstenbelasting over hun eigen deel van de winst. De winst wordt belast in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning).
Wat is het verschil tussen de vof en bv? Een vennootschap onder firma (vof) is een samenwerkingsverband tussen vennoten. Bij een vof zijn alle vennoten hoofdelijk aansprakelijk. Bij een bv zijn de vennoten, mits er geen sprake is van wanbeleid, niet hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de bv.
Een bv heeft gemiddeld een lagere belastingdruk bij hogere winsten dan een eenmanszaak. Maar wel hogere kosten. Onder meer door jaarrekeningverplichtingen en accountantskosten. Een eigenaar van een eenmanszaak heeft onder voorwaarden recht op ondernemersaftrek waaronder de zelfstandigenaftrek.
Licht dan je personeel, klanten, leveranciers en andere partners in. Goede communicatie binnen en buiten de organisatie is belangrijk bij het verkopen van je bedrijf, voor de betrokkenheid en de toekomst van de onderneming.
Om uw vof op te heffen moet u deze laten ontbinden. Alle vennoten moeten dan opzeggen. Er geldt geen opzegtermijn. Wel is het verstandig om de voorwaarden van de opheffing vast te leggen in een brief, en deze door alle vennoten te laten ondertekenen.
Uittreden uit de vof betekent dat een van de vennoten de samenwerking opzegt. De vof wordt dan ontbonden. Juridisch betekent dit dat de vof niet meer bestaat. En dat de vennoten het vermogen (bezittingen en schulden) onderling moeten vereffenen (=verdelen).