Dat kan wel. In vliegen zitten voedingsstoffen die ook in hamburgers en slavinken zitten. Vetten, vitamines en eiwitten bijvoorbeeld. Het is alleen meestal niet zo fris om een vlieg op te eten.
Zodra de vlieg op vaste voeding landt, braakt hij een vloeistof uit, gemaakt van speeksel en spijsverteringssappen. Deze vloeistof zet de vaste voeding om tot vloeibare voeding, waardoor de vlieg het kan eten. Vliegen eten niet alleen wat wij mensen hebben gekookt, maar ook afval en uitwerpselen.
Een ordinaire huisvlieg kan wel 6 miljoen ziekteverwekkers bij zich dragen. Bah! Met al die bacteriën kunnen huisvliegen en bromvliegen meer dan 100 ziekten op mensen overdragen. Van relatief onschuldige infecties, tot ernstige ziektes als tuberculose, cholera en lepra en tyfus.
Vliegen zitten onder de bacteriën, omdat ze graag op uitwerpselen en andere viezigheden zitten. Ze worden daarom ook gezien als overdragers van ziektekiemen. De vliegen kunnen namelijk parasieten verspreiden, of ziekten als cholera, buikgriep en salmonella overbrengen.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Het achterlijf van de vlieg bevat alle inwendige organen, zoals het spijsverteringsstelsel en de bloedsomloop. Vliegen moeten voedingsstoffen naar de spieren voeren waarvoor het bloed als medium wordt gebruikt.
Bovendien verwerken vliegen visuele informatie veel sneller dan wij. Ze onderscheiden zo'n 300 beelden per seconde, tien keer meer dan het maximum dat wij mensen kunnen behappen. Vliegen merken bewegingen van bijvoorbeeld een naderende vliegenmepper daardoor ook tien keer eerder op dan wij zouden doen.
Eitjes. De vrouwtjesvlieg legt haar eitjes in de drol, zodat ze zeker weet dat mensen de eitjes met rust laten.
Huisvliegen zijn in een constante cirkel van braken en poepen. Met hun braaksel voorverteren vliegen het voedsel. Het voedsel gaat erin, wordt bijna onmiddellijk verteerd, en gaat er weer uit. Een huisvlieg poept ongeveer 300 keer op een dag, ongeveer eens in de 4-5 minuten.
De vlieg is een alleseter, maar heeft wel een voorkeur voor rottende dieren of planten. Vliegen hebben namelijk geen tanden waarmee ze in voedsel kunnen bijten of voedsel kunnen vermalen.
Ga na of je het vreemd voorwerp uit de mond of keel kan verwijderen. Nadien begin je met reanimeren, door de borstkas in te drukken op de juiste manier: 30 keer indrukken, 2 keer beademen.
Dat doen ze om zich schoon te poetsen want vliegen die zien de wereld niet alleen met hun ogen maar ook met hun pootjes, mmm. Op deze pootjes zitten piepkleine haartjes en dat zijn hun zintuigen en hier ruikt, proeft en ziet de vlieg mee. Het is dus eigenlijk een soort vingertopje neus, tong en ogen in één.
Een van hen is de huisvlieg welke wereldwijd het meest voorkomende insect is. Op het eerste zicht lijkt de huisvlieg heel onschuldig maar in werkelijkheid is deze drager van honderden ziekteverwekkers die schadelijk kunnen zijn voor de mens.
Omdat je je op grote hoogte bevindt, heeft alcohol een ander effect op je dan wanneer je letterlijk met beide benen op de grond staat. Dit heeft te maken met de luchtdruk. Als je vliegt is er minder luchtdruk en is het voor je lichaam moeilijker om zuurstof op te nemen. Een wat duizelig gevoel kan dan het gevolg zijn.
Een volwassen vlieg leeft ongeveer 2 tot 3 maanden. In de juiste omstandigheden kan een vlieg zelfs 4 maanden in leven blijven. Het grootste gevaar voor de vlieg is vaak de mens of de natuur.
De vlieg maakt spectaculaire vliegmanoeuvres, past zijn snelheid in een fractie van een seconde aan, weet obstakels te ontwijken, en gaat gevaar moeiteloos uit de weg. Niet zo boeiend, zou je denken… totdat je beseft dat de vlieg dat alles doet met een minuscuul brein van slechts honderdduizend neuronen.
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.
Vliegen hebben geen tanden, dus spuiten ze speeksel uit hun snuitachtige mond om hun voedsel vloeibaar te maken. Vervolgens zuigen ze dit op en slikken ze het door. Dat proces begint minuten of seconden nadat een vlieg ergens is geland.
Toch kunnen vliegen, vooral als het er veel zijn wel zorgen voor overlast en het verspreiden van bacteriën. Wilt u een simpel voorbeeld? Een vlieg die net ergens op de poep heeft gezeten en daarna op uw aanrecht, kan via zijn pootjes bacteriën verspreiden. Deze bacteriën kunnen zorgen voor voedselvergiftiging.
Dikke, zware insecten zoals vlieg, bijen, kevers en hommels, gaan met hun opvallende gebrom niet ongezien aan ons voorbij. Ze bewegen hun vleugels heel snel wanneer ze vliegen. Deze bewegingen veroorzaken trillingen in de lucht die wij horen als een gezoem.
Het antwoord is kinderlijk eenvoudig: slurpen. De reukzin van een vlieg is fenomenaal. Vanop 250 meter ruiken ze lekkers. Dat kan dat biefstukje zijn, maar evengoed een verse drol of wat mest.
Volgens de Caltech-onderzoekers kun je het best niet op, maar iets naast de vlieg mikken, in de richting van zijn vluchtsprong. Mep je van achteren, sla dan een beetje vóór de vlieg. En kom je met de mepper van voren, mik dan vlak achter het beestje. '
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
Hartspiertjes. En het antwoord is… *tromgeroffel*: jazeker! Alle insecten hebben een hart.