Vissen worden in Nederland in de regel zonder verdoving gedood. Zij stikken langzaam op het droge, of worden bij bewustzijn opengesneden om te worden ontdaan van hun ingewanden. Deze pijnlijke doodsstrijd kan tot wel vier uur duren.
De meeste vissen worden levend verwerkt tot visfilet. Vaak worden ze 'gekaakt', waarbij de organen via de mond naar buiten worden getrokken of gezogen. Vissen reageren daarna nog 25 tot 65 minuten op pijnprikkels. Ook worden ze levend op ijs gelegd.
Dit vermindert de stress voor de vissen. Zalm kan verdoofd worden in een bad met CO2-rijk water, met een automatische slag op de kop, of met een elektrische schok. Vervolgens snijdt de slachter de kieuwbogen door en legt hij de vis in ijswater.
Er kleven effectief enkele risico's aan het eten van vis in het algemeen en zalm in het bijzonder. Zo is vis een belangrijke bron van kwik, dioxines en PCB's. Door milieuverontreiniging kunnen er schadelijke stoffen voorkomen in vis. Het gaat vooral om zware metalen (kwik), dioxines, PCB's en pesticiden.
Kweekvis is evengoed lekker, maar de structuur van het visvlees is anders als de vissen onder andere omstandigheden leven dan wanneer ze in het wild zouden zwemmen. Afhankelijk van het voer en de leefruimte heeft kweekvis net als wilde vis een smakelijk en gezond (omega 3-)vetgehalte plus een stevige vleesstructuur.
Etherische kruidnagelolie wordt vaak gebruikt voor de euthanasie van vissen. De etherische kruidnagelolie zal eerst de vis verdoven en kort hierna zal de vis pijnloos inslapen. Niets is zo vervelend als een ernstig zieke vis, een handje te helpen naar de eeuwige zwemvelden.
Reacties. Een grote goudvis kan in elk geval zo'n 12 uur overleven als hij koel en uit de zon ligt. Gisteravond zagen we namelijk een reiger op het dak van de buren met een grote oranje staart nog uit zijn snavel. Hij had er nogal moeite mee het beest doorgeslikt te krijgen.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis gelden geen beperkende adviezen.
In juli 2019 was er al meer illegale vis in beslag genomen dan in het hele jaar 2018, het blijkt dus dat steeds meer vissers denken hun vakantie te kunnen betalen door het verkopen vd vis en daarmee zich niet aan de regels hielden van 2019, maximaal 20kg visfilet per persoon.
Het beste antwoord
voor veel dieren geldt dat als ze minder actief worden dat een veeg teken is. is ook wel logisch dat een groepsvis zich onveilig en ongelukkig voelt alleen. door de stress zal ook de weerstand verminderen, en wordt je vis vatbaarder voor ziektes.
Asiel voor vissen
In het geval je stopt met het aquarium wil je natuurlijk wel dat je vissen op een goede plek terecht komen. Je kunt dan je vissen weggeven aan iemand die je kent van jouw aquariumvereniging (NL of BE), op Marktplaats aanbieden aan andere aquariumhouders of ze naar het asiel brengen!
Zolang mag de vis in de zak blijven
Afhankelijk van het aantal vissen maar ook hoe groot de zak is kan de vis 1 tot 6 uur in de transportzak blijven. Moet je langere afstanden reizen kies dan zeker voor een grote transportzak en doe je maximaal twee vissen in.
Het laten inslapen van je vissen met kruidnagelolie wordt als diervriendelijk beschouwd, omdat de vis buiten bewustzijn raakt voordat hij sterft. Hij voelt dus geen pijn tijdens het sterven.
Zo hebben vissen net als zoogdieren een hersengedeelte dat het ruimtelijk geheugen mogelijk maakt. Ze kunnen bijvoorbeeld in korte tijd de weg leren te vinden in een doolhof. En ze herinneren zich die route maanden later nog steeds.
De enige goede reden om een vis te doden, is wanneer de vis ernstig lijdt en niet meer te redden is door eventueel medicijnen en/of goede zorgen. Ongeneeslijke zieke, misvormde en/of verzwakte vissen kunnen zo snel en pijnloos mogelijk uit hun lijden worden verlost.
Mocht je graag je hengel uitgooien, dan hebben we slecht nieuws voor je: vissen hebben gevoel. Tenminste: ze ervaren vooral stress, blijkt uit onderzoek. Dankzij het ontbreken van belangrijke hersencellen en de kleine omvang van hun schedel, worden vissen vaak gezien als domme, gevoelloze diertjes.
Vissen voldoen dus aan die eerste stap van bewustzijn. Ze verzamelen informatie om geïnformeerde beslissingen te maken over, bijvoorbeeld, te zwemmen routes, of met welke soortgenoot wel en niet de strijd aan te gaan. Om vissen als sentiënt - wezens met gevoel - te erkennen, moeten ze emoties kunnen ervaren.
Veelal komen dode vissen pas dagen na overlijden bovendrijven.
Goed nieuws voor vissen wereldwijd! Ook zij kunnen dronken worden. Onderzoek toont aan dat vissen gevoelig zijn aan lage pH waarden. Wanneer deze onder de acht vallen, beginnen vissen zich vreemd te gedragen.
Een goudvis trainen kan echt, je moet er alleen de tijd voor nemen. Het leuke aan de training is dat je een betere band met deze vis krijgt. Dit laat zien dat goudvissen helemaal niet 'wat dom rondjes zwemmen'.
Er kan weinig decoratie in, waardoor je vis al snel is uitgekeken. De kans is groot dat hij zich zo gaat vervelen dat hij niet eens meer zin heeft om rond te zwemmen en stil in de kom blijft zweven.
Verse vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Reacties. Sportvissers wordt ontraden zelf gevangen zoetwatervissen mee naar huis te nemen en op te eten. Deze vis kan namelijk verontreinigd zijn met stoffen als zware metalen, PCB's en dioxinen. Dit geldt vooral voor zoetwatervissen als paling en snoekbaars.