Zeer verse vijgen kun je mét schil opeten. Als de vijgen iets minder vers zijn, kun je ze beter schillen. Snijd de vruchten dan in de lengte in kwarten. Pel de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Hoe kun je vijgen eten? Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden. Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken. Door dit te doen laat het vruchtvlees makkelijk los.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten. Door te variëren tussen verschillende soorten, krijg je van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen.
Is een vijgenboom giftig? De onrijpe vruchten en het blad kunnen voor honden, katten en paarden mild giftig zijn als ze opgegeten worden. De rijpe vruchten zijn onschadelijk, al werken ze wel laxerend, dus eet er niet teveel van. Vogels zijn verzot op de rijpe vijgen, dus laat er vooral ook een paar voor hen hangen.
Menselijke vergiftiging
Duivelsvijgen worden vaak door mensen gegeten, maar ze kunnen verschillende toxines bevatten . De hoeveelheid toxines in de vrucht varieert sterk, afhankelijk van de oorsprong van de vrucht en de omgevingsomstandigheden waaraan de vrucht wordt blootgesteld.
Vijgen moeten worden geplukt wanneer ze rijp zijn, wat meestal wordt aangegeven door een zachte consistentie en een zoete geur. Ze kunnen vers worden gegeten, gedroogd, gebruikt in recepten zoals salades en desserts, of zelfs worden ingemaakt voor langdurige bewaring.
Vijgen zijn goed voor de spijsvertering
Door regelmatig vijgen te eten, voorkomt u ook u ziek wordt. Juist omdat de ontlasting niet in de darmen blijft zitten, maar het op een natuurlijke wijze gestimuleerd wordt om naar buiten te komen, heeft u minder kans op infecties en ziektes.
Dus, hoeveel vijgen moet je per dag eten? Dat hangt ervan af of je last hebt van verstopping. "Als je vaak verstopt zit, kun je waarschijnlijk wel vier vijgen per dag eten. Als je redelijk regelmatig eet, kun je jezelf het beste beperken tot twee of drie verse of gedroogde vijgen per dag ," adviseert ze.
Doordat er zowel oplosbare als onoplosbare vezels in vijgen voorkomen, zijn vijgen gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft deze stofjes nodig, zodat je darmen gezond kunnen functioneren.
Van verse vijgen is de schil lekker zacht en dus goed te eten. Als vijgen wat ouder zijn is de schil ook harder. Dan is schillen wel zo prettig omdat het dan lastig te eten is en moeilijker te verteren. Maar schadelijk voor de gezondheid is de schil niet.
Vijgen zijn heerlijk om heel en rauw te eten, maar ze kunnen ook geroosterd worden zoals in dit makkelijke en onweerstaanbare recept voor Honing, Balsamico & Rozemarijn Geroosterde Vijgen. Gegrilde vijgen kunnen geurige hapjes opleveren als u thuis gasten ontvangt.
De mooiste vruchten om uit je eigen tuin te oogsten, zijn vijgen. Ze horen, meer nog dan andere vruchten, perfect rijp, vol zoet en zacht geplukt te worden. Omdat ze nauwelijks transport verdragen moeten ze dus meteen gegeten worden. Ideaal dus om zelf te kweken.
Rauwe vijgen doen het bijzonder goed bij kaas, vooral blauwaderkaas, en in een slaatje met gedroogde ham. Maar je kunt ze ook karamelliseren en gebruiken als topping op een dessert, of op een toastje met gedroogde ham, of als garnituur bij een kaasbordje.
Ze smaken het lekkerst als ze rechtstreeks van de boom worden gegeten , bij voorkeur nog warm van de zon. De hele vijg is eetbaar, van de dunne schil tot het rode of paarse vruchtvlees en de talloze kleine zaadjes, maar ze kunnen ook worden geschild als u dat wilt. Snijd altijd de steel eraf. Was de vijgen en dep ze voorzichtig droog om ze in hun geheel te serveren.
Was het zachtjes onder stromend water en duik er dan in! Als je wilt, kun je de vijgen schillen, maar dat lijkt veel werk voor weinig beloning, omdat de schil van een vijg al zo zacht en moorish is.
Zowel verse als gedroogde vijgen kunnen worden geweekt . Als u gedroogde vijgen gebruikt, hebben ze mogelijk een langere weektijd nodig vanwege hun dichte textuur. Doe ongeveer 3-4 vijgen in een glas water en laat ze een nacht weken. Dit proces maakt de vijgen zachter, waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn en hun smaak verbetert.
Vijgen zijn een goede toevoeging aan je dieet wanneer je graag wilt afvallen. Ze bevatten weinig calorieën en diverse vitamines en mineralen. Let op: Als je te veel vijgen eet, kan dat gewichtsverlies tegenwerken. Deze vruchten bevatten namelijk veel fructose (fruitsuiker).
Gedroogde vijgen zijn, net als de meeste gedroogde vruchten, ontzettend lekker. Het is echter belangrijk om er niet te veel in één keer van te eten, omdat ze maagklachten kunnen veroorzaken .
Probeer dan eens gedroogde vruchten zoals pruimen en vijgen. Ja, dat klinkt als iets wat je oma ook zou eten, maar ze zijn een prima middeltje voor problemen met de stoelgang. Gedroogde vruchten zijn rijk aan vezels en hebben een laxerende werking.
Ook verklein je het risico op hart- en vaatziekten als je ze regelmatig eet. Door het hogere aantal calorieën en suikers zijn gedroogde vijgen wel wat minder gezond dan verse. Het is dus belangrijk dat je ze met mate eet. Als je hierop let zijn ze een zeer gezonde toevoeging aan je dieet.
Vijgenbladeren zitten vol aroma's en hebben een grassige geur. Zo kun je je ze bijvoorbeeld roosteren in de oven met wat feta en knoflook of er siroop van maken. Maar de volle smaak van vijgenbladeren komt ook tot zijn recht in desserten, zoals in deze panna cotta met vijgenbladeren.
De vruchten van de mannelijke vijgenboom zijn weliswaar eetbaar, maar worden niet gegeten, vanwege die pollen en vanwege de symbiose met de vijgwesp. De mannelijke syconia bevatten behalve pollen in de regel ook vijgwespen, het enige insect dat zorgt voor de voortplanting van de boom. Geen smakelijk vooruitzicht.
Je kunt het allemaal eten, de schil en de binnenkant, maar niet de bovenkant van de steel . Er zit geen pit in. Neem gewoon een GROTE HAP. En als je eenmaal verliefd bent, gebruik dan deze lijst om creatief te worden met je nieuwe favoriete fruit.
Plant een jonge vijgenboom op een plek bij een beperkte ruimte. Hoe minder plaats de wortels krijgen, hoe meer vruchten de vijgenboom zal krijgen. In september of oktober zijn de vijgen rijp genoeg om geoogst te worden. Zijn de vijgen gelig of iets donkerder dan zijn ze rijp.