Ruimte achter de werkplek minimaal 1 meter. Echter een maat van 1,2 meter valt te adviseren. Bij het naast elkaar plaatsen van hoogte verstelbare bureaus, moet er een ruimte van 3 cm genomen worden. Dit om afknellen van vingers te voorkomen.
De verschillende afmetingen zijn vastgelegd in NEN 1824
4 vierkante meter voor iedere werkplek die gewoonlijk langer dan 2 uur per dag wordt gebruikt, inclusief kantoorwerkstoel en circulatieruimte op de werkplek.
Dus: een standaardwerkplek voor één persoon, die beschikt over een werktafel met flatscreen of laptop, schrijfvlak en een kast, moet een minimale oppervlakte van 7 m² hebben. Indien die persoon werkt met twee beeldschermen (twee flatscreens), komt hier 1 m² bij, waardoor in totaal 8 m² nodig is.
zorg voor een goed bureau in je thuiskantoor. Je bureau op je thuiswerkplek moet groot genoeg zijn om aan te werken. Zorg ervoor dat het bureaublad minimaal 120 cm breed en 80 cm diep is. Let er ook op dat je bureau niet te hoog of te laag is.
Volgens de NEN-norm is dus een minimum van 7 m² aan kantooroppervlakte per werknemer nodig. Deze norm geldt voor administratief werk en kantoren, maar is niet bindend. Het hangt ook van je medewerkers af hoeveel ruimte zij nodig hebben om prettig te werken.
De locatie van het bureau
Het is belangrijk dat u een plek kiest waar u zich goed kunt concentreren. Bovendien is het aan te raden om het bureau in de buurt van een raam te plaatsen. Op deze manier krijgt u veel natuurlijk licht binnen. Licht zorgt voor meer energie, waardoor u prettiger en harder kunt werken.
Wilt u dat iedereen kan zitten, reken dan 1,5 m2 per persoon. Als mensen ook deels aan statafels gaan staan, kunt u als richtlijn 1 m2 per persoon aanhouden. Het kan voorkomen dat u voor een bepaald feest of evenement een vergunning nodig heeft.
NEderlandse Norm
Een medewerker heeft minimaal 4m2 ruimte nodig. Dit is zonder meubilair gerekend. Stel: je wilt ook een kast plaatsen (1m2) en een bureau inclusief beeldscherm en schrijfvlak (2m2) dan moet je uitgaan van 7m2 kantoorruimte. Voor een vergaderruimte adviseert de NEN minimaal 2m2 per persoon.
Om te bepalen hoeveel vierkante meter kantoorruimte je nodig hebt, maak je een optelsom van de onderdelen die op een werkplek aanwezig zijn. Elk onderdeel van de werkplek correspondeert volgens de norm met een bepaalde hoeveelheid ruimte: 1 medewerker: 4 m2. 1 werkplek met een plat beeldscherm: 1 m2.
Om gezond en veilig te kunnen werken is voldoende (dag)licht nodig en gelden criteria voor temperatuur, ventilatie en geluid. Ook zijn er richtlijnen voor het aantal beschikbare vierkante meters per persoon, het daglicht, het meubilair en de werkapparatuur.
In ruimten waar langer dan 2 uur per dag gewerkt wordt is toetreding van daglicht verplicht. Het is vereist dat het gezamenlijke oppervlakte dat daglicht doorlaat in een werkruimte, ten minste 5% bedraagt van het vloeroppervlak van dat vertrek.
Een veilige werkomgeving draait niet alleen om de lichamelijke veiligheid, maar ook om psychische veiligheid. Daarnaast zijn er ook minder in het oog springende gevaren, die wel erg vervelend kunnen zijn. Denk hierbij aan stoffen, straling en besmetting.
De gemiddelde huurprijs per vierkante meter in Nederland is ongeveer 135 euro. De prijzen lopen echter sterk uiteen en variëren van slechts 30 euro per m² tot zo veel als 500 per m² per jaar.
Per persoon hebben grotere huishoudens gemiddeld echter juist minder ruimte. In Nederland is de gemiddelde woonruimte per persoon 65 m2 en in Amsterdam 49 m2. Een eenpersoonshuishouden in Amsterdam heeft gemiddeld 62 m2woonoppervlakte tot zijn beschikking, een eenpersoonshuishouden in Nederland 88 m2.
Er geldt een minimale afmeting van 2 m2 per persoon voor een vergaderruimte. Kleinere ruimtes zijn dan ook uitermate geschikt om in kleine gezelschappen te vergaderen of overleggen. Wanneer het gezelschap uit 10 personen bestaat, dan is uiteraard een grote vergaderruimte vereist.
Gastronomisch: 1,6 tot 1,8 vierkante meter per klant. Full-service: 1,1 tot 1,4 vierkante meter per klant.
Bij een grote bruiloft kent niet iedereen elkaar en heb je ook wat meer ruimte nodig. Bij een klein huisfeest waar iedereen elkaar goed kent is een knusse opstelling geen probleem. Volgens de NEN (certificeringsinstituut) verklaring mag je per vierkante meter vier mensen laten feesten.
0,5 vierkante meter per persoon uitgaan. Als de gasten op stoelen zitten, zoals bijvoorbeeld in een bioscoop heeft elke persoon gemiddeld 0,7 vierkante meter nodig. Gasten die zitten aan een lange tafel met banken nemen per persoon ongeveer 0,8 vierkante meter in.
Een partytent 4x8 is geschikt voor circa 36 personen zonder zitplaatsen en circa 23 personen met zitplaatsen. Een partytent van 4x8 is daarom ideaal om grote tuinfeesten en evenementen als communiefeesten te organiseren.
Een beeldschermwerkplek mag nooit met de rug naar het raam worden geplaatst vanwege het gevaar voor ernstige verblinding. Ook de frontale blik in de zon is suboptimaal voor de concentratie. Meestal worden bureaus daarom verticaal ten opzichte van het raam geplaatst.
Randvoorwaarden voor de ideale werkplek
Hoe de juiste akoestiek tot stand komt, is onderdeel van goed werkplekadvies. Licht: Medewerkers zijn gebaat bij voldoende en natuurlijk (dag)licht. Een werkplek met het juiste licht kan letterlijk een verschil van dag en nacht maken in de beleving van de werkomgeving.
Bij het inrichten van de thuiswerkplek is opbergruimte dan ook een belangrijk punt van aandacht. Orde scheppen creëer je met een ladeblok of een aanbouwkastje naast je bureau. Een aanbouwkastje is erg efficiënt omdat het meteen als verlenging van je werkblad dient waar je bijvoorbeeld je printer op kan plaatsen.
Artikel 3.19 van het Arbobesluit stelt eisen aan de afmeting van kantoorruimte. Voor het bepalen van het minimaal vereiste vloeroppervlak voor kantoorwerkzaamheden wordt uitgegaan van het aantal werkplekken, inclusief de looproutes in het vertrek voor medewerkers met een beeldschermopstelling.