De meterkast (ook wel meterruimte genoemd) is een ruimte in uw woning met verschillende aansluitingen en meters voor elektriciteit, gas, water en media. Bij oudere meterkasten kan het zijn dat de gasmeter zich op een andere plek in de woning bevindt.
Je gasmeter kun je vinden in de meterkast.Als tweede kun je ook op je jaarafrekening zien welke gasaansluiting je hebt. Je energieleverancier vermeld dit vaak bij de netbeheerkosten. Als derde optie kun je dit navragen bij je netbeheerder, zij kunnen je dan vertellen welke gasmeter je in je woning hebt.
De hoofdgaskraan zit bij de gasmeter in de meterkast. Het kan een gele knop, een hendel of een draaiwiel zijn.
De gasmeter hangt meestal op kniehoogte in de meterkast. Je vindt hier vaak ook de elektriciteitsmeter en de warm-tapwater-meter.
Het meeste aardgas dat we in Nederland gebruiken, komt uit de kleine gasvelden in Nederland of komt via gaspijplijnen uit andere landen. Door de hoge prijs van gas zijn gasproducerende landen als Noorwegen al maximaal aan het produceren. Meer importeren uit die landen is nauwelijks mogelijk.
"Spanje heeft een een heel divers portfolio aan gasleveranciers", legt hij uit. "Er komt LNG uit de Verenigde Staten en het Midden-Oosten, en via pijpleidingen komt ook gas uit Noord-Afrika. Daarmee is het redelijk goed beschermd tegen geopolitieke ontwikkelingen zoals we die nu zien bij Rusland."
Het grootste gasveld ligt in Groningen
Het Groningenveld behoort tot de 10 grootste gasvelden ter wereld. Ook in de Noordzee liggen gasvelden. De groene gebieden op de kaart zijn de gasvelden. In het zuiden van Nederland liggen de meeste olievelden.
De inhoud van uw meterkast bestaat uit water-, gas- en elektriciteitsaansluitingen. Ook komt in de meterkast veelal de telefoonleiding binnen, evenals de glasvezelaansluiting, CAI (Centrale Antenne Inrichting) en eventuele stadverwarming.
Het verwijderen van uw aansluiting kunt u aanvragen op mijnaansluiting.nl. Uw netbeheerder voert vervolgens de opdracht uit. Sinds maart 2021 hoeft u voor de verwijdering van de gasaansluiting niks meer te betalen.
Het gemiddeld verbruik van stroom van 2 personen is 2.800 kWh per jaar. Dat is dus ongeveer 1000 kWh meer dan iemand die alleen woont. Woon je met twee personen in een tussenwoning, dan is je jaarverbruik gemiddeld 1.190 m³ aan gas.Voor een hoekwoning is 1.380 m³ gas verbruiken heel normaal.
Als je een gasleiding hebt geraakt, draai de aansluiting op de gasvoorziening dan zo snel mogelijk af. Deze vind je meestal in de meterkast. Zet vervolgens alle ramen open om de ruimte goed te ventileren.
Een gaskogelkraan wordt bediend met een draaiknop of hendel. Deze is meestal geel maar kan ook zwart zijn. Als de hendel of knop parallel aan de gasleiding loopt, staat de kogelkraan open. Staat de hendel dwars op de leiding, dan is het afsluitmechanisme actief en blokkeert de kogel het gas.
De gaskraan zit in je keuken bij je gasaansluiting. Draai de kraan haaks op de leiding. Dan zit hij dicht.
Aardgas is eigenlijk reukloos. In Nederland ruikt u bij een gaslek echter een zwavelachtige geur. Wat u eigenlijk ruikt is tetrahydrothiofeen, dit ruikt enigszins naar zwavel. Hierdoor kunnen mensen het gas gemakkelijk ruiken.
Het aardgas dat we in onze woningen gebruiken is eigenlijk geurloos. Toch is het belangrijk dat u een gaslek opmerkt, omdat er anders kans is op ontploffing. Daarom is er, voor de veiligheid, een typische, doordringende geur aan het aardgas toegevoegd. Zo ruikt u op tijd een gaslek of een openstaande gaskraan.
Gasverbruik in huis
In een gemiddelde woning is dat: – Verwarming: 75%– Warm water (douche en kranen): 25%– Koken: 5%
Elk huis waar lampen branden of de televisie aanstaat, heeft een elektriciteitsaansluiting. En iedere woning waar met gas wordt gekookt of verwarmd, heeft een gasaansluiting.
Uw woning zonder gas
De besparing komt gemiddeld uit op zo'n € 1.395,00. Daarnaast is een woning zonder gas natuurlijk hartstikke goed voor het milieu. Wanneer u besluit om van het gas af te gaan, dan gaat uw gasverbruik terug naar 0 m³ per jaar. Hoewel uw gasverbruik daalt, zal uw stroomverbruik juist wel stijgen.
Je gasaansluiting laten verwijderen kost niets en je bespaart 100 tot 200 euro per jaar. Duizenden mensen laten de gasaansluiting van hun woning verwijderen. Hiervoor betaal je sinds 2021 niets. De kosten worden betaald door de netbeheerder.
De reden achter deze eis is dat bij een mogelijke noodsituatie waarbij de brandweer moet uitrukken, zij abrupt en zonder belemmeringen in kunnen grijpen waar nodig is. Daarnaast heeft het plaatsen van een meterkast nabij de voordeur het voordeel dat aansluitingen eenvoudig onderhouden kunnen worden.
De hoofdschakelaar: kan alle groepen in de groepenkast in één keer in- en uitschakelen. Er is niet in alle meterkasten een hoofdschakelaar aanwezig. De aardlekschakelaar: schakelt automatisch uit bij lekstroom. In alle nieuwe groepenkasten is dit verplicht.
Ventilatie in de meterkast kan heel gemakkelijk worden aangelegd door een professional. Het afzuigrooster kan namelijk direct worden aangesloten op het huidige ventilatiekanaal. Door vochtige lucht van paraplu's en schoonmaakmateriaal direct af te zuigen kunnen in deze warme kast schimmels geen voedingsbodem vinden.
1. South Pars/North Dome. Het grootste gasveld ter wereld bestaat uit twee delen: de bubbel onder de Perzische golf is opgedeeld in een Qatarees en een Iraans deel. Tijdens de oorlog in Syrië werd al snel duidelijk dat de spanning tussen deze twee oliestaten te snijden is.
Aardgas zit ongeveer drie kilometer diep onder de grond. Daar kun je niet zomaar even naartoe graven. Hoe wordt het gas dan naar boven gehaald? In Nederland zorgt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) daarvoor.
Wereldwijde gasreserves
De huidige R/P ratio voor aardgas is 53 jaar (Wikipedia 2023w).