Eisen voor BENG. In Nederland leggen we vanaf 1 januari 2021 de energieprestatie voor bijna energieneutrale gebouwen vast aan de hand van 3 eisen: de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar. het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar.
Vanaf 1 januari 2021 moeten de vergunningaanvragen voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG).
In Nederland geldt voor woningbouw sinds 2006 een eis van 0,8. De EPC-berekening is opgenomen in het bouwbesluit, en sinds 1995 is het verplicht deze bij een bouwaanvraag in te dienen. Vanaf 2011 geldt de strengere norm van 0,6 voor woningen. Vanaf 2015 is de EPC-norm voor woningen veranderd naar 0,4.
De energieprestatie bij BENG wordt bepaald aan de hand van 3 individueel te behalen eisen: de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2. jr) het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.
jr. Het energielabel van nieuwbouw grondgebonden BENG woningen en BENG woongebouwen mag daarom uitsluitend A++++ of A+++ zijn. Let op: voor bestaande bouw gelden geen BENG-eisen.
De BENG-eisen houden rekening met het gebouwgebonden energieverbruik per m2. Er geldt een aparte eis voor de buitenkant van een gebouw, de zogenoemde schil, om de energiebehoefte te beperken. Dit noemen we BENG 1. Ook moet de energievraag van een gebouw zo veel mogelijk uit hernieuwbare energie bestaan: de BENG 3-eis.
Per 1 januari 2021 wordt de huidige Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) vervangen door Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG). De norm waarop BENG is gebaseerd is volledig vernieuwd en dus niet meer te vergelijken met de huidige EPC. De EPC norm is als sinds 1995 verplicht bij vergunningen van nieuwbouw.
Er zijn 31(!) zonnepanelen nodig om BENG 3 zodanig te verhogen dat deze voldoet aan de eisen. Dit soort aantallen zijn niet altijd wenselijk doordat het dakvlak te klein is of dat het in te grote mate het uiterlijk van het gebouw beïnvloedt.
BENG 1 is een indicator voor de hoeveelheid energie die nodig is voor verwarming en koeling. Bezonning, grootte en oriëntatie van ramen, kwaliteit van het glas, isolatie en luchtdichtheid zijn bepalende factoren. Ventilatie wordt buiten de berekening van BENG 1 gehouden.
Er wordt gesproken van een nul-op-de-meter-woning als uw huis aan deze eisen voldoet: De woning heeft een energieprestatiecertificaat van een gecertificeerde adviseur. Daaruit blijkt dat het saldo van het energieverbruik en de opgewekte energie uitkomt op nul of lager (uitgaande van een normaal gebruik).
Het belangrijkste verschil van BENG ten opzichte van EPC is de aparte eis aan de energiebehoefte van het gebouw zelf. Daardoor krijgt energiebesparing voorrang op energieopwekking, terwijl dit binnen de EPC uitwisselbaar is. Maar energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken.
Afhankelijk van het type warmtepomp is er een daling van 5-20 E-peil punten mogelijk.
Met een BENG berekening wordt de energieprestatie van een woning of een utiliteitsgebouw bepaald volgens de z.g. NTA8800. Deze BENG berekening is vanaf 1 januari 2021 verplicht bij de vergunningsaanvraag van nieuwbouw gebouwen (woningen en utiliteit).
Wat gaat een BENG berekening kosten? Woningen: Een eengezinswoning gaat tussen de € 350 en 450 euro kosten. Dit is afhankelijk van de complexiteit van de woning en of de beng berekening in combinatie gaat met andere diensten (Bouwbesluit, MPG en warmteverlies).
Vanaf 2020 zal elke nieuwbouwwoning een nul-op-de-meterwoning zijn. Eigenaren en bewoners van een dergelijke woning betalen dan niets of vrijwel niets meer voor hun energie.
Kies daarom voor een goede warmtepomp in combinatie met een mechanische ventilatie of een natuurlijke ventilatie met in ieder geval een CO2 sturing. Daarnaast is BENG 2 het beste te compenseren met zonnepanelen uit BENG 3. Ook helpen DoucheWTW's BENG 2 te verlagen met 3 a 4 kWh/m².
Stichting BCRG beheert kwaliteitsverklaringen met de energieprestatie van producten en systemen die voor de berekening van BENG 2 worden gebruikt.
een energiebehoefte BENG-1 van max. 55 + 30 * (2,4 - 1,5) = 55 + 30 * (0,9) = 82 kWh/m2 per jaar. Dit betekent een maximaal warmteverlies van 82 kWh/m2 per jaar. (Voor bijvoorbeeld een hsb-woning mag dat 82 + 5 = 87 kWh/m2 per jaar zijn.)
Het aantal zonnepanelen voor 10.000 kWh
Een zonnepaneel levert gemiddeld 332 kWh per jaar*. Voor 10.000 kWh heb je dus zo'n 32 zonnepanelen nodig die een heel jaar lang zonne-energie opwekken.
En omdat een zonnepaneel gemiddeld 300 kWh aan elektriciteit per jaar opbrengt, kun je vervolgens ook eenvoudig uitrekenen hoeveel panelen je nodig hebt. Deel het verbruik (2857) door het vermogen van een zonnepaneel (300). Dit betekent dat je gemiddeld 9 of 10 zonnepanelen nodig zult hebben voor je warmtepomp.
Wat kun je met een megawatt? Een megawatt vermogen kan ongeveer 1.000 huishoudens tegelijkertijd van elektriciteit voorzien. Een megawatt is een miljoen Watt. Heb je bijvoorbeeld een vaatwasser van 1.000 Watt en een wasmachine van 2.000 Watt in gebruik, dan verbruik je op dat moment 3.000 watt.
Heeft u vragen over de BENG-eisen? Vanaf 1 januari 2021 is BENG de wettelijke eis voor energieneutraal bouwen. BENG staat voor Bijna Energieneutraal Gebouw.
Dit is een indicator voor het primair fossiel energiegebruik. Dit is een optelsom van het primair energiegebruik voor verwarming, koeling, warmtapwater en ventilatoren. Bij utiliteitsbouw telt ook het primair energiegebruik voor verlichting en bevochtiging mee.
Als het primair fossiel energiegebruik nul is, is de woning dan nul op de meter? BENG rekent uitsluitend met het gebouwgebonden energiegebruik. Bij nul-op de-meter telt ook het huishoudelijk energiegebruik mee, zoals dat van de computer of koelkast. Je kunt deze dus niet zomaar vergelijken.