Voor kans op wortels, plaats je een tak van minimaal 10 cm in de grond. Wortelstek: een wortel van de plant opdelen in verschillende stukken. Deze kun je vervolgens verpotten in aarde.
Lang niet alle bomen en struiken laten zich stekken, maar bij sommige soorten gaat het vrij eenvoudig. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kornoelje, wilg, populier, jasmijn, vlinderstruik en voor liguster. soorten als liguster en kornoelje mag het ook iets dunner zijn).
Sommige stekjes wortelen binnen enkele weken, maar andere kunnen daar maanden over doen. Zolang je stekje er nog gezond uit ziet, en niet verdroogd of verlept is, dan is het druk bezig wortels te ontwikkelen.
Je kan een plant ook heel goed stekken. Snij of knip een takje van een plant. Dit kunnen kamerplanten zijn maar ook kruiden zoals lavendel, tijm of rozemarijn. Zet ze in een glazen pot zodat je kunt zien of er wortels gaan groeien.
Die groeihormonen laten je stekje groeien. Sommige mensen zweren echt bij het gebruik van stekpoeder en zijn er heilig van overtuigd dat dit je stek flink laat groeien. Er zijn ook mensen wat minder enthousiast en hebben ervaren dat de poeder hun stekjes juist aantast of er zelfs voor zorgt dat de stekjes doodgaan.
Zelf enten
Maak een schuine snede in een zijtak. Neem de één jaar oude tak en plaats deze met een zelfde schuine snede tegen de zijtak. Bevestig de twee takken met tape of entwas aan elkaar. Voor extra bescherming en verwarming van de jonge enten kun je er glazen kokers overheen plaatsen.
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
De meeste bomen zijn ook vanuit zaad op te kweken. De boom kan dan eerst in een pot gezaaid worden, of direct in de volle grond. Fruit- en notenbomen zul je voor een goede opbrengst vaker water en meststoffen moeten geven dan andere bomen.
Beuken zijn met (bijna) geen mogelijkheid te stekken.
Wanneer kun je een Magnolia stekken? De beste tijd om een Magnolia te stekken is in de vroege zomer. De mooiste takken om mee te stekken zijn namelijk van de jonge groei. Deze takken zijn in het begin van de zomer lang genoeg om te gebruiken voor het vermeerderen.
Neem een stengel waar nog geen bloemknop aan zit en knip deze af op ongeveer vijftien centimeter. Verwijder de onderste bladeren van het stekje, laat ongeveer een derde van het blad zitten. Steek de stengel in stekpoeder en zet hem in een potje met stekgrond. Druk de grond rond het stekje goed aan.
Zorg ervoor dat je stek niet te groot is en te veel bladeren heeft. Een deel van de energie van de plant gaat naar het maken van nieuwe wortels. Wanneer je stekje er alles aan moet doen om z'n bladeren in stand te houden, gaat dat ook de wortelgroei tegen.
Daarnaast kunt u ook de berk stekken, al is het wel vrij moeilijk om een boom te stekken. Neem hiervoor kleine, dunne maar volgroeide scheuten en knip hier stekjes vanaf. Doop ze in wat stekpoeder en steek ze in de grond om te bewortelen. Geef na het planten veel water en houdt daarna de stekjes vochtig.
Helemaal ideaal is een beschutte omgeving, zoals een kas. In deze periode is het belangrijk dat de stekjes steeds voldoende water krijgen. De stekgrond waarin ze staan, moet altijd vochtig zijn. Drie keer per week water geven is hierbij een goede vuistregel.
Pokon Zaai- en Stekgrond - Welkoop.
Enten van bomen en planten alleen bij familie
Het is belangrijk dat de geënte delen van dezelfde familie zijn. Denk bijvoorbeeld aan de sering (Syringa) geënt op de liguster (Ligustrum vulgare 'Atrovirens') of de appel (Malus domestica 'Jonathan') op de meidoorn (Crataegus monogyna).
Tijdstip enten: Enten is een kwestie van timing. In de beroepskwekerij doet het tijdstip er niet zo toe omdat de materialen dan gekoeld bewaard worden; als amateur ent je met de meeste kans van slagen, wanneer de onderstammen tot leven beginnen te komen (de knoppen beginnen te zwellen). Dat is meestal rond eind maart.
Waar bij enten een takje wordt geplaatst wordt bij oculeren slechts een enkele knop (oog) geplaatst. Een ent en oculatie kan alleen maar slagen als de cambiumlaag van de onderstam en van de ent elkaar op één of meerdere plaatsen raken.
Zaai- en stekgrond zelf maken
En het moet niet teveel voeding bevatten, omdat je zaailingen dan al snel doorschieten. Het basisrecept om je eigen zaaigrond te maken: gebruik 3 delen bladaarde of potgrond en meng het met 1 deel grof zand. Metselzand, brekerzand of rivierzand zijn prima, je koopt het bij de bouwmarkt.
Het stekken van planten met stekpoeder is niet echt nodig
Stekpoeder kopen is dus niet echt noodzakelijk.
Wanneer u kaneel licht over grond verspreidt, gaat het schimmels en paddenstoelen in de bovenlaag tegen. Ook tegen schimmels op potgrond en planten zelf kan kaneelpoeder gebruikt worden. Gebruik er in de tuin echter niet teveel van, want als kaneel te diep in de bodem komt, kan het ook nuttige bodemschimmels doden.