Terwijl de bladerdeegjes ontdooien kun je alvast beginnen met het invetten van de ovenschaal. Doe je dit niet, dan krijg je de quiche er niet gemakkelijk uit en blijft de helft in de schaal plakken. Vervolgens ga je de ovenschaal met het bladerdeeg bedekken. Bedek de bodem en de zijkant van de ovenschaal.
Voor de standaard quiche is een quichevorm met een doorsnede van zo'n 23 cm. het meest geschikt. Bij sommige quichevormen zit de bodem los en kan je de quiche dus makkelijk uit de vorm halen. Heb je geen quichevorm maar wil je toch een quiche maken dan kan je ook een springvorm van ongeveer dezelfde afmeting gebruiken.
Ja, dat kan. We zouden 'm wel ontvormen en gewoon op het rooster in de oven opwarmen, 15 à 20 minuten op 160°C. Zorg er wel voor dat de bodem van je quiche goed stevig is.
In een glazen ovenschaal kan je je baksel zowel in de vriezer als in de oven zetten, want deze kan temperaturen aan van wel -30 tot 400 °C! Dat de vorm in de vriezer kan, is bijvoorbeeld makkelijk bij het maken van een cheesecake of kwarktaart, omdat deze vaak even moeten opstijven.
Gebruik liever een diepe (5cm) springvorm bekleed met bakpapier. Dit zorgt ervoor dat je custard mooi glad blijft en verkleint de kans dat je quiche te gaar wordt. Bij de meeste quiche recepten moet je de oven voorverwarmen op 180 of 200 graden.
Hoewel een ovenschaal dezelfde functie kan vervullen als een reguliere bakvorm, moet je rekening houden met enkele verschillen. Een belangrijk aspect is dat de meeste ovenschalen vaak niet zijn ontworpen voor het gelijkmatig geleiden van warmte, wat invloed kan hebben op de baktijd en kwaliteit van je creaties.
Ze kunnen niet alleen worden gebruikt voor ovenschotels, maar kunnen ook dienen als koekenpan voor vlees en groenten . Ze zijn dus ideaal voor een keuken met beperkte ruimte.
Voor ovens met een rooster of bakplaat kan je eigenlijk alle vormen wel gebruiken. Beschik je over een oven met een draaiplateau (meestal in combinatie met een magnetron), dan zou een ronde vorm de voorkeur hebben. Een andere vorm kan ook, maar dan zal je ovenschaal altijd kleiner moeten zijn dan het draaiplateau.
Bakpapier is onmisbaar in de keuken van een thuisbakker. Het wordt voornamelijk gebruikt om te voorkomen dat voedsel aan bakvormen of een bakplaat blijft kleven tijdens het bakken. Bakpapier wordt gemaakt van gebleekt papier en heeft een coating die voorkomt dat voedsel aan het oppervlak blijft plakken.
Quichevorm porselein diameter 28 cm.
Bestrijk de bodem eerst met wat losgeklopt ei. Tijdens het bakken stolt het ei en voorkomt het dat vocht in de bodem trekt. Bestrooi de bodem eerst met wat paneermeel of panko. Dat neemt vocht uit je vulling op.
Beleg je voorgebakken deeg met je ingrediënten, en overgiet met het eiermengsel. Zorg dat je niet over de randen van de quiche gaat. Bestrooi met nog 50 gram geraspte kaas, en bak de quiche nog 20 à 25 minuten in een oven van 180 graden.
Met een springvorm kun je een diepe, indrukwekkende quiche maken en dankzij de verwijderbare zijkanten kun je je werk laten zien. Dit is de pan van chef-kok Thomas Keller. Als je minder vulling en een zeer nette quiche wilt, is de taartvorm iets voor jou. Dankzij de verwijderbare bodem kun je hem gemakkelijk uit de vorm halen.
Blind bakken bij een quiche is wel sterk aan te raden. De vulling van een quiche is vaak vochtig door de eieren en room.Zonder blind bakken kan de bodem zompig worden en niet goed gaar worden. Door de bodem vooraf blind te bakken, zorg je voor een stevige en krokante korst die de vulling goed kan dragen.
Een quichevorm is een ronde bakvorm met ribbels en een lage rand, ideaal voor quiches en hartige taarten. Deze vorm is perfect voor een gezellige lunch, high tea of op de borrelplank.
Ander glas dan verpakkingsglas - zoals theeglazen, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen - is niet geschikt voor de glasbak, maar hoort in de vuilnisbak bij het restafval. Theeglazen en ovenschalen zijn van hittebestendig glas gemaakt.
Dus als je in een benarde positie zit en glazen of keramische kookgerei nodig hebt voor recepten waarvoor bakpannen nodig zijn, verlaag dan de baktemperatuur met ongeveer 25ºF. Het is ook belangrijk om te weten dat sommige soorten glas, zoals Pyrex, gevoelig zijn voor thermische schokken, wat betekent dat snelle temperatuurveranderingen ervoor kunnen zorgen dat je bakgerei barst .
Soms staat dit op de verpakking, soms op het object zelf, soms kun je het beste online opzoeken wat verstandig is bij het betreffende materiaal. Symbolen: vaak staat onderop het bord of de schaal een symbool waaraan je kunt zien of het in de oven gebruikt mag worden.
Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden.
en ovenschotels met vis mogen wat lager van temperatuur (180°C), ovenschotels met vlees of kip beter wat hoger (200°C) zodat het vlees goed gaar wordt.
De 4 in 1 Pyrex® Glazen Ronde Casserole ontleent zijn sterkte aan het materiaal waar het voor is gemaakt: Pyrex® borosilicaatglas. Bestand tegen extreme temperaturen, van -40°C tot +350°C, kan dit glas direct vanuit de vriezer in de oven in alle veiligheid .
De Quichevorm heeft een losse bodem wat het uit de vorm halen van het gerecht makkelijker maakt. Ook heeft deze vorm een hoge rand zodat het gerecht lekker groot is en er dus veel personen van eten kunnen.
Ja, u kunt aluminiumfolie gebruiken in plaats van een bakplaat. Aluminiumfolie is een geweldig alternatief omdat de meeste bakplaten van aluminium zijn gemaakt. De eenvoudige reiniging is ook handig omdat u de folie niet hoeft te wassen.
Heb je geen taartvorm of bakblik bij de hand? Dan kan je een taart in principe ook bakken in een ovenschaal. Gebruik een glazen of stenen ovenschaal die breed en hoog genoeg is voor je taart.