Mensen kunnen ook meerdere poliepen in hun darm hebben. Veel mensen hebben deze zonder het te weten; poliepen geven vaak geen klachten. Sommige poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker.
Poliepen in de dikke darm geven vaak geen klachten, maar hoe groter ze zijn, hoe groter de kans is dat ze klachten geven of uitgroeien naar darmkanker. Klachten die voorkomen bij grotere poliepen zijn: Buikpijn. Vaker of minder vaak moeten poepen.
Poliepen in de dikke darm komen vrij vaak voor. Veel mensen hebben poliepen zonder het te weten omdat ze vaak geen klachten geven. Naar schatting heeft ongeveer 5-20 % van alle mensen boven de vijftig jaar last van poliepen. Verreweg de meeste poliepen zijn goedaardig en zullen ook altijd goedaardig blijven.
Darmpoliepen en darmkanker
Vooral oudere mensen hebben vaak een of meer darmpoliepen. Deze poliepen zijn meestal goedaardig, maar sommige ontwikkelen zich in de loop van jaren tot dikkedarmkanker. Poliepen in de dikke darm geven meestal geen klachten.
Erfelijke aanleg, voeding en leefstijl kunnen een rol spelen. De meeste poliepen in de darm zijn goedaardig. Soms groeit een poliep in 10 tot 15 jaar tijd uit tot een kwaadaardig gezwel (een darmtumor).
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Iedereen kan poliepen ontwikkelen. De kans neemt toe vanaf de leeftijd van 40- 50 jaar. Andere risicofactoren zijn een voorgeschiedenis van darmpoliepen, ontstekingsziekten van de darm en erfelijke aanleg (aanwezigheid van poliepen en/of darmkanker bij naaste familieleden verhoogt de kans).
Darmpoliepen zitten op het slijmvlies van de darm; meestal de dikke darm. In de dunne darm komen ze veel minder vaak voor. Omdat poliepen vaak geen klachten geven, hebben veel mensen poliepen zonder het te weten.
Meestal geven poliepen geen symptomen. Indien ze wel klachten geven kan het gaan om constipatie en/of diarree, bloedverlies langs de anus en bloed in de stoelgang.
Deze goedaardige gezwellen kunnen zowel zonder symptomen voorkomen , als een hele waaier van anale klachten veroorzaken, zoals:Zwelling. Bloedverlies. Pijn.
Alle Nederlandse mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Zij sturen hun ontlasting op, die nagekeken wordt op bloedsporen.
Over het algemeen kan het wel tot wel 5 jaar duren voordat darmkanker voor klachten zorgt en/of gaat ontwikkelen. Uit onderzoek wordt geadviseerd om elke 2 jaar een ontlastingstest te doen. Door een ontlastingstest te doen kunnen groeiende tumoren op tijd worden gevonden.
Bij darmkanker kunt u een of meerder van de volgende klachten hebben: Veranderingen in het ontlastingpatroon, bijvoorbeeld verstopping of afwisselend verstopping en diarree.Bloed of slijm bij de ontlasting.Vermoeidheid en duizeligheid.
Een poliep bestaat uit baarmoederslijmvliesweefsel. De omvang ervan: een fibroom kan zo groot worden als een meloen, terwijl een poliep nooit groter is dan enkele centimeters. Het resorptievermogen: een fibroom kan niet kleiner worden. Een poliep kan verdwijnen.
Een poliep is een gladde, bolvormige, meestal rode zwelling op de stemband. Meestal zit een poliep op één van de twee stembanden. Poliepen zijn de meest voorkomende stemband beschadiging, en komen het meest voor bij mannen tussen 30 en 50 jaar.
Mensen kunnen ook meerdere poliepen in hun darm hebben. Veel mensen hebben deze zonder het te weten; poliepen geven vaak geen klachten. Sommige poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker. Dit duurt ongeveer 15 jaar.
Van de patiënten met niet-uitgezaaide dikkedarmkanker ontwikkelt ongeveer één op de acht binnen drie jaar na behandeling voor niet-uitgezaaide kanker alsnog uitzaaiingen naar andere organen (zie tabel). Deze kans is groter bij patiënten met verder uitgebreide ziekte bij eerste diagnose.
Voor de aanwezigheid van divertikels in de darm is geen behandeling nodig. Klachten die eventueel ontstaan, gaan vaak vanzelf over. Het is wel belangrijk dat u uw ontlasting soepel houdt om de kans op een ontsteking te verkleinen.
Als er poliepen zijn gevonden, dan zijn deze meestal verwijderd. Ook kan de arts stukjes weefsel hebben weggehaald. De verwijderde poliepen en stukjes weefsel worden onderzocht in het laboratorium. U krijgt de uitslag van dat onderzoek na ongeveer een week.
Diverticulitis geeft vaak de volgende klachten: buikpijn en buikkrampen. De pijn kan direct hevig zijn of eerst wat zeurend en na een paar dagen hevig. De pijn zit vaak linksonder in de buik.
Er is indicatie voor een surveillance coloscopie na 3 jaar. Verricht coloscopie surveillance bij personen met één of meer hoog-risico serrated poliepen. Er is indicatie voor een surveillance coloscopie na 3 jaar.
De één voelt steken, de ander darmkrampen en weer een ander een opgeblazen gevoel of een dof, pijnlijk gevoel dat constant aanhoudt. Buikpijn kan af en toe voorkomen, maar langdurig aanhoudende (chronische) buikpijn zonder duidelijk aanwijsbare reden komt helaas ook veel voor.
De meest voorkomende klacht is buikpijn. De plaats van de pijn verschilt. Vaak zit de pijn onder in de buik of rond de navel, maar kan overal in de buik voorkomen. Zo kan de pijn ook uitstralen naar de rug of de zij.