Vers hout bevat 80% vocht en dat moet er eerst uitdrogen. Want nat hout geeft veel minder energie en warmte. Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout.
Hoelang het hout precies moet drogen hangt af van het vochtgehalte bij het begin, het soort hout, het weer en de stukgrootte. Gekliefd hout in standaardmaat droogt tot ongeveer 28% in één jaar en tot onder de 20% bij twee jaar drogen.
Ideaal is een open plek in je tuin zodat de wind langs alle kanten door het hout blaast. Plaats het hout liever niet tegen een muur tenzij het niet anders kan. Vermijd zeker de garage. Het hout blijft er nat en beschimmelt.
Nat hout wordt ook wel vers hout of groen hout genoemd. Ik vind nat hout een goede term. Vochtig hout kan ook. Het kan hout van een boom zijn dat 5 minuten geleden is omgezaagd, of 5 dagen, of 5 weken, of zelfs 5 maanden, zolang het nog niet helemaal droog is.
Als er te nat hout wordt gebruikt, is er risico op krimp. Dit komt doordat het vochtpercentage nog te hoog is in vergelijking met de omgeving. Tot het houtvochtgehalte in evenwicht is met de omgeving, kan het hout vervormen. Daarom is het belangrijk dat hout het juiste vochtgehalte heeft voor de genoemde toepassing.
Net gekapt hout bevat gemiddeld 60% vocht, maar dit hout is nog niet geschikt om mee te stoken. Om te genieten van mooi vlammenspel, zonder overmatige rookontwikkeling, dient het haardhout onder de 20% te liggen.Het liefst nog iets daaronder, tussen de 12% en 15%.
Brandhout bewaren
Lucht en zonlicht zijn nu juist twee dingen waardoor hout sneller droogt. Door het hout binnen te plaatsen, kan het drogen tot twee keer zo lang duren als wanneer je het buiten laat drogen.
Het brandhout mag een vochtigheidspercentage hebben tot maximaal 20 procent. Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer 50 procent. Na een jaar drogen daalt dit tot ongeveer 28 procent en na 2 tot 3 jaar drogen heeft het hout het geschikte vochtigheidspercentage van 20 procent of minder.
Vochtig hout schilderen
Toch moet je vochtig hout niet schilderen, het vocht zal zich een weg naar buiten banen waardoor de verf afbladdert. Probeer het hout zo droog mogelijk te maken, schuur het kaal en zet het in de grondverf.
U herkent droog hout aan scheuren en loszittende schors. Het stoken van nat hout zorgt voor onvolledige verbranding.Bovendien geeft nat hout veel minder warmte en leidt het stoken van nat hout eerder tot roetaanslag en schoorsteenbranden. Stook geen hout dat geverfd, gebeitst of geïmpregneerd is.
Het ideale brandhout heeft een vochtpercentage van ongeveer 15%. Droger dan dat wil je jouw haardhout niet hebben: het hout brandt dan namelijk te snel. Droog hout herken je aan loszittende schors en scheuren.
Deze branden namelijk snel en onregelmatig en er ontstaat veel roetvorming. Dennenhout, grenenhout en vurenhout kunnen slechts gebruikt worden om het vuur aan te maken. Deze houtsoorten zorgen namelijk snel voor vervuiling van de rookkanalen.
Een makkelijke manier om watervlekken uit hout te verwijderen, is met behulp van een strijkbout. Leg een oude handdoek of een oud T-shirt op het hout en strijk hier overheen. Gebruik een lage stand en behandel het oppervlak voorzichtig, met een speling van 10 tot 20 centimeter rondom de vlek.
Dennen en sparren zijn ook coniferen en die worden heel vaak voor kachelhout gebruikt. Gewoon een kwestie van op tijd de schoorsteen vegen. Hetgeen svoffel zegt is zeer belangrijk, klief uw hout en laat, afhankelijk van de dikte, minstens twee-drie jaar drogen, alleen droog hout kent een goed rendement.
In de eerste fase droogt het door de celwanden opgeslagen vocht volledig uit, waardoor het hout een vochtigheidsgraad overhoudt van 30 procent. In de tweede fase drogen zelfs de celwanden uit, en dat is precies het moment waarop uiterlijke verandering zichtbaar zijn.
De tweede en meest hedendaagse manier is die van het drogen in zogeheten ovens. Deze manier van drogen is aanzienlijker sneller dan door middel van lucht en zorgt ook voor meer zekerheid.
Vooral als geïmpregneerd hout in aanraking komt met (vochtige) grond is de levensduur beperkt tot ongeveer 2 jaar. En geïmpregneerd hout mag u nog steeds niet bij het groenafval gooien en ook niet verbranden.
Hout droogt het beste als het in contact komt met de buitenlucht. Wind en zon zijn namelijk de beste droogmechanismen. Als hout gekapt wordt heeft het een vochtigheidspercentage (afhankelijk van de houtsoort) van rond de 50 procent. Deze vochtigheid komt door de sapstromen die door de boom lopen.
Hout droogt ongeveer 1 cm per kant per jaar. Deze planken hebben zeker 1,5 jaar nodig om natuurlijk droog te worden. Natuurlijk gedroogd hout leent zich goed voor stoombuigen en minder goed om meubels te maken. Er kunnen wel meubels van worden gemaakt.
Onder het wateren van hout wordt verstaan het gedurende langere tijd, gewoonlijk negen maanden tot drie jaar, bewaren van vers gekapte, ongezaagde boomstammen in water, met als doel de verwerkbaarheid te verbeteren, de duurzaamheid van het hout te verhogen en het werken van hout na droging te verminderen.
Op eigen verantwoording is het technisch wel mogelijk de kachel de nacht door te laten branden. Voorwaarde is dat u een voldoende geïsoleerde schoorsteen heeft. U vult de kachel met voldoende hout en stookt hier goed vuur in door de zuurstofregelaar uit te trekken.
Haardblokken zijn ongeschikt.Ze zijn gemaakt van geperst papier of houtpulp.Papier en karton zijn vaak bedrukt, waardoor er bij verbranden schadelijke stoffen vrijkomen. Deze stoffen kunnen de haardkachel of de schoorsteen aantasten.