Bij The Jane ben je voor een vast menu van twaalf tot veertien gangen 265 euro per persoon kwijt. Als je er aangepaste wijnen bij kiest, zit je voor de full package al snel aan 450 euro per persoon. Ter vergelijking: bij untitled. heb je een lunchmenu van vier gangen voor 65 euro, een zesgangendiner kost je 99 euro.
Twee sterren: uitzonderlijke keuken. The Jane is uniek in de Benelux. Deze design foodtempel bevindt zich in een imposante kapel (het kruis brandt nog op de voorgevel!). De massieve kroonluchter en gebrandschilderde ramen zijn eyecatchers.
Twee MICHELIN sterren: uitzonderlijke keuken. Een omweg waard!
In de jaarlijkse lijst van The World's 50 Best Restaurants staat The Jane in 2017 op de 74ste plaats. In 2021 stapte Sergio Herman uit de zaak en werd Nick Bril de enige eigenaar.
De chef koks die sinds dit jaar een nieuwe Michelinster hebben. In het midden de bekendmakers van de Michelinsterren: de chef's van de drie sterrenrestaurants van Nederland: Jonnie Boer van de Librije en Jannis Bravet van Inter Scaldes.
Een koolstofster is een laat type ster, meestal een rode reus (soms een rode dwerg) met een atmosfeer die meer koolstof dan zuurstof bevat. Uit deze twee elementen wordt in de buitenste lagen van de sterren koolstofmonoxide gevormd waarin alle zuurstof zit die aanwezig is in de atmosfeer.
De Nederlander Bril opende zeven jaar geleden samen met Herman het high-end restaurant. Het restaurant bezit twee Michelinsterren. Herman sloot zijn driesterrerestaurant Oud Sluis in 2013. In 2010 opende Herman het (inmiddels) met twee Michelinsterren bekroonde Pure C.
Het restaurant is gehuisvest in de voormalige kapel van het Militair Hospitaal. Zowel de kapel als de volledige site werden na jaren leegstand volledig gerenoveerd. Piet Boon tekende voor de vormgeving van het restaurant en zorgde er samen met talloze artiesten en ambachtslieden voor dat The Jane een pareltje werd.
Kids - €6,99 voor de kinderen tot 12 jaar.Volwassen - €14,99. A volonté buffet met een overvloed aan vers afgebakken broodjes en smakelijke koffiekoeken, spek en kakelverse eitjes, zoet en zout beleg, fruitsalade, ontbijtgranen, yoghurt, verrines, fruitsap, koffie, bubbels en zoveel meer!
Voor de balinezen vindt de belangrijkste maaltijd in de ochtend plaats zo rond elf uur. Daarna wordt wat overblijft bewaard. Mochten zij dan opnieuw honger krijgen kunnen zij hiervan eten. Daarna kopen zij de hele dag door snacks zoals gebakken banaan, zoete cake, een rijstbal of bakso.
België behoudt drie driesterrenrestaurants: Hof van Cleve in Kruisem, Zilte in Antwerpen en Boury in Roeselare. Dat kondigde Michelin aan tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Michelinsterren, een van de meest prestigieuze onderscheidingen in de internationale culinaire wereld.
De historische bronnen bevestigen het bestaan van de vroege stad Antwerpen op het einde van de 9e eeuw, die als handelswijk of vicus wordt omschreven. Het is deze vroege stad die vermoedelijk rond 900 omwald wordt door middel van een halfcirkelvormige, aarden wal die aansloot op de Schelde.
Het Amsterdamse Ciel Bleu, eigenaar van twee Michelin-sterren, is het duurste restaurant van Nederland. Het eveneens Amsterdamse La Rive staat op de derde plaats. Bij Ciel Bleu moet men gemiddeld 160,05 euro voor een driegangenmenu betalen en bij La Rive 134,10 euro. Dat blijkt uit een onderzoek van Diningcity.nl.
Bij Blueness Antwerp kan je kiezen voor een menu van vier gangen (enkel tijdens de lunch) vanaf 95 euro of voor een menu van vijf gangen (zowel tijdens de lunch als het diner) vanaf 140 euro per persoon, exclusief drank.
Le Pristine is duur. Een hoofdgerecht kost gemiddeld 35 euro. En soms word je nodeloos op kosten gejaagd. Voor een voorgerecht rond hamachi-vis en artisjok betaal je 35 euro, omdat er een lepel kaviaar op ligt, al biedt die weinig meerwaarde.
Michelinster verloren in 2023
Pure C, Cadzand. Sabero, Roermond. Lastage, Amsterdam. Tilia, Etten-Leur.
Sabero in Roermond (gesloten)
Sabero van Sonja en Nico Boreas, ontving in 2018 (het jaar van opening) twee Michelinsterren. Eind maart 2023 sloot het restaurant zijn deuren.
Vanderveen, Bistro de la Mer en Coulisse mogen zich vanaf nu een sterrenrestaurant noemen. Restaurant Vinkeles kreeg er zelfs twee, dat was er eerst één. Later vanmiddag wordt bekend welke (Amsterdamse) restaurants hun ster(ren) hebben verloren, als de Michelingids uitkomt.
In 2023 ontvangt een restaurant twee sterren en zeventien restaurants de eerste felbegeerde nieuwe Michelinster. Net als afgelopen jaar behouden twee restaurants het maximale aantal van drie sterren, namelijk Restaurant De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.
Vijf met een of meerdere sterren bekroonde restaurants:
Cour du Nord (Nooitgedacht) Regionaal/Frans. Brienen aan de Maas (Well) Frans/Vis. Muller (Groningen) Frans. Avant Garde van Groeninge(Eindhoven) Frans.
In 2021 werd het Deense restaurant Noma van chef-kok René Redzepi nog uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld, in 2022 ging restaurant Geranium ervandoor met de titel. Toeval of niet, beide restaurants vind je in Kopenhagen. De uitreiking van 2023 vond plaats op dinsdag 20 juni, in de Spaanse stad Valencia.
Om één Michelinster te kunnen winnen, moet je restaurant 'een uitstekende keuken in zijn categorie' zijn. Twee sterren worden uitgereikt aan restaurants met 'een verfijnde keuken die een omweg waard is'.Voor drie sterren geldt het criterium 'een uitzonderlijke keuken die een reis waard is'.
Tokio, Japan
De Japanse stad mag zich sinds 2023 dan ook de stad met de meeste Michelinsterren ter wereld noemen.