Ja hoor, maar dan moet je wel een keukenkastje opofferen, er zeker van zijn dat je stroomtoevoer voldoende wattage aankan én zorgen dat de magnetron de warmte kwijt kan.
Kan je een vrijstaande oven inbouwen? Nee, een vrijstaande oven is zo gebouwd dat deze in een open omgeving moet staan. In sommige keukens zijn wel kasten aanwezig waar zo een vrijstaande oven in past.
Onze elektrische ovens zijn zodanig ontworpen dat ze op een schap of werkblad neergezet moeten worden. Rondom moet ruimte vrij blijven voor de circulatie van lucht en ze mogen niet in een gesloten keukenkastje worden neergezet.
Een inbouw magnetron kan niet zomaar in een kast worden geplaatst, en een vrijstaande magnetrons is niet geschikt om in te bouwen. Een magnetron heeft namelijk voldoende ruimte nodig om te kunnen ventileren. Denk bij de aanschaf van een magnetron na over waar je hem neerzet.
De standaard nisdiepte is veelal zo'n 55 centimeter. Vergeet overigens niet ook rekening te houden met de ventilatie. Voor een goede ventilatie, kun je het beste 2 cm vrije ruimte achter een traditionele oven en 4,5 cm achter een compacte oven aanhouden.
In principe wel, maar je loopt tegen een paar problemen aan. Je moet een ruimte hebben om de magnetron te plaatsen en er moet een stopcontact in de buurt daarachter zijn voor de aansluiting. Waarschijnlijk heb je geen loze ruimte, dus moet je een deurtje er uit halen.
Bij een fornuis met een enkele oven en een gas kookvlak (dus geen elektra!) aan de bovenzijde, is de aansluitwaarde onder de 3,6 kW. U kunt dit fornuis gewoon op een normaal stopcontact aansluiten.
Het Nederlands Normalisatie Instituut heeft bepaald dat apparaten die meer dan 2000 Watt verbruiken op een aparte groep moeten worden aangesloten. Uitzondering hierop zijn elektrische apparaten die minder dan tien minuten in gebruik zijn.
Reacties. Doordat de oven ingebouwd is heeft men veel meer problemen met de koeling. Daardoor zijn er componenten gebruikt die een hogere temperatuur aankunnen. Dit zijn meestal componenten met militaire specificaties en die zin natuurlijk duurder.
Of je oven een aparte groep nodig heeft, hangt af van z'n vermogen. Ligt dat hoog, voorzie je best een apart kring. Ligt dat eerder laag, dan kan hij eventueel op een gecombineerde groep. Alles hangt dus af van het vermogen, uitgedrukt in Watt.
Een oven / magnetron heeft als doel warmte binnen te houden. Een model dat geschikt is voor inbouw is ook zo ontworpen om de buitentemperatuur te beperken of warmte naar voren af te voeren. En zelfs die warmte die langs de achterkant / rooster van een koelkast stroomt is voor een koelkast geen probleem.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Bijna alle moderne ovens hebben een ventilator om voldoende luchtcirculatie te bewerkstelligen. De lucht wordt via een spleet aan de bovenzijde uitgeblazen. Zorg er wel voor voldoende aanvoer via de plint.
De standaard nisdiepte van een inbouwoven is 55 cm, maar ook de diepte kan per model nog een beetje variëren. De diepte van de nis kun je meten met een rolmaat, van achterin de kast tot aan de voorkant.
Een standaard inbouwoven is 60 cm breed en 60 cm hoog. Bij een compacte inbouwoven is de hoogte 45 cm. De nis zal altijd iets smaller zijn zodat hij mooi wordt afgedekt door de oven.
De duurste keuken ter wereld is sinds vorige week te koop voor 1 miljoen euro. De designparel, Equinox One genaamd, is ontworpen door Maarten van den Hoogen van Hoog Design en het bedrijf Culimaat uit Berlicum.
Keukenprijzen verschillen sterk, maar zonder apparatuur kun je al snel +/- 7.000 euro minder kwijt zijn. Een op maat gemaakte keuken is daarom al verkrijgbaar vanaf 13.000 euro en kleine standaard keukenblokken zelfs al vanFaf 500 euro. Een keuken zonder apparatuur kopen, lijkt daarom zeer aantrekkelijk.
Grote apparaten met een hoog vermogen moeten echt allebei een aparte groep hebben. Het vermogen van de apparaten is te hoog om een groep te delen. Als je een vaatwasser samen met de oven op dezelfde groep aansluit is dat dus in strijd met de installatie normen.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut welke de NEN voorschrijft moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken en of “natte groepen” zijn dienen op een aparte groep worden aangesloten. Een uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
Neen een verlengsnoer is daarvoor niet geschikt, maak liever een deugdelijk stopcontact op de juiste plaats.
Oven Voeding oven: monofase: zekering 20A, kabel 2,5 mm². Voorzie een ingebouwd stopcontact, bij voorkeur in de kast naast de oven, op een hoogte tussen 30 cm en 80 cm van de vloer.
Vaak moet er een perilex stopcontact worden gemaakt. Deze is geschikt voor krachtstroom. Voor een vakman een relatief eenvoudig klus om een dergelijke aansluiting te maken. Bekijk hier de kosten voor een oven installeren.