Een orchidee spot je meestal in een bloempot. Maar de bloeiende kamerplant is ook geschikt om op water te zetten. Met een transparante vaas kun je niet alleen genieten van de mooie bloemen, maar ook het mooie wortelstelsel van de orchidee. Niet alle orchideeën zijn overigens geschikt voor hydroponie.
Wanneer je orchidee volop in bloei staat is het zelfs goed de kamerplant wekelijks van een dompelbad te voorzien. Zet de kluit voor zo'n 5 minuten in lauw water. Laat de orchidee na het dompelbad goed uitlekken, zodat er geen water op de bodem van de pot komt te liggen.
Als je een orchidee uit de plastic pot haalt en met aarde in een plantenpot zonder gaten zet, krijgen de wortels geen zuurstof meer. En aangezien orchideeën luchtwortels hebben, hebben ze zuurstof nodig om te overleven. Daarnaast kunnen de wortels gaan rotten als je ze te veel water geeft.
Orchidee verzorging. Orchideeën zijn bloeiende planten waarbij je, bij de juiste verzorging, lang van de bloemen kan genieten. Zet de Orchidee op een plek met veel indirect licht, zonder veel direct zonlicht. De plant verbruikt niet veel water.
Zet de orchidee niet in rechtstreeks zonlicht en op een plaats met een temperatuur tussen de 20 en 25°C. Dit geldt ook bij het water geven. Gebruik geen water dat te koud is. Zet de orchidee op de correcte plaats, verwijder de gele bladeren en verzorg de plant weer zoals normaal.
De bladeren van mijn orchidee hangen slap
De meest voorkomende oorzaak hiervan is het water geven. Kijk eerst naar de wortels. Zijn deze mooi groen, dan heeft jouw orchidee voldoende water. Geef nu niet meer water.
De meest voorkomende reden is volgens orchidee-kopen.nl waarschijnlijk onvoldoende water geven. Orchideeën zijn gevoelig voor te veel water en kunnen gaan rotten als er te veel vocht in het wortelsysteem zit.
Knip de uitgebloeide bloemstengel niet helemaal weg, maar laat drie ogen (= lichte verdikking) aan de stengel. Uit één of meer van deze ogen zullen nieuwe bloemstengels groeien. Na de tweede bloei doe je er goed aan de volledige bloemstengel weg te knippen en de orchidee te verpotten.
Het derde oog van een orchidee is eigenlijk een gewijzigd blad, het labellum, dat onderaan de bloem groeit. Het is meestal groter en kleurrijker dan de andere kroon- en kelkbladeren, en lijkt vaak recht in je ogen te staren.
Ook kamerplanten hebben er baat bij
Kamerplanten die hunkeren naar wat koffie zijn de aloë vera, pannekoekenplant, orchidee, venusvliegenvanger en de Aziatische lepelplant. Deze zijn wel nog wat gevoeliger voor de zuurgraad dan je tuinplanten.
Als een orchidee dood is, kun je dat als volgt zien: Alle bladeren zijn gevallen. Alle bladeren zijn geel verkleurd. De stengels zijn helemaal droog.
De luchtwortels komen goed van pas als de wortels van je orchidee aan het rotten zijn. Gezonde luchtwortels knip je dus beter niet af. Verrotte wortels daarentegen zijn bruin van kleur en voelen zacht aan. Deze mag je verwijderen voor je de gezonde luchtwortels terug in de grond stopt.
Voor de bewatering kun je het beste regenwater gebruiken. Omdat veel orchideeën aan bomen groeien, is dit water zeer geschikt om water te geven. Het vaak kalkhoudende kraanwater is niet geschikt om orchideeën water te geven.
Hoeveel water je de plant geeft is afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer geef je hem één keer in de 5 tot 7 dagen en in de winter één keer in de 10 dagen. Dat kan je doen door hem te vernevelen. De orchidee is in staat om zowel via de bloem, blad als wortel het vocht op te nemen.
Je orchidee komt niet meer in bloei: mogelijk heeft ze te weinig licht, een tekort aan voeding, of heb je ze al jaren niet meer verpot. Gele of bruine vlekken op de bovenste bladeren: je orchidee heeft een zonneslag. Verhuis ze naar een plek met veel licht maar uit de directe zon.
Om orchideeën opnieuw in bloei te krijgen is het meestal nodig om te snoeien. Na de bloei is het best om hiervoor de oude tak terug te knippen tot boven het derde oog. Hieruit zal een nieuwe scheut verschijnen.
Geef liefst vroeg op de dag water. Nog beter is het om de pot gedurende 5 tot 10 minuten in een emmer water onder te dompelen. Vervolgens kan uw orchidee gerust zeven dagen zonder water.
Als jouw orchidee ineens gele bladeren heeft, is dat een teken dat de plant niet optimaal gezond is. Zo kan het zijn dat de orchidee te veel zonlicht krijgt, in een te warme of koude temperatuur staat of te veel water krijgt.
De Orchidee is geen giftige plant, al wordt het niet aangeraden om een hap te nemen van de bladeren. Let dus wel een beetje op met kinderen en huisdieren. Het sap van de Orchidee kan wellicht voor wat huidirritatie zorgen, maar niets ernstigs. De Orchidee is een redelijk makkelijke plant om in huis te hebben.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Wanneer je de wortelstok hebt afgeknipt is het aan te raden wat kaneel op de wonden te deppen.Dit zorgt ervoor dat de wond beter heelt. Vervolgens zet je de kleine Orchidee in een pot met een mengsel van kokosvezels en boomschors en hij zal zich langzaam maar zeker verder ontwikkelen!
Orchideeën in bloei mag u verplaatsen zolang er geen grote temperatuur- of lichtverschillen zijn. Een orchidee in rust mag u ook verplaatsen (om de 3 maand) om de bloei te stimuleren. Verandering van temperatuur, licht, luchtvochtigheid of luchtbeweging ervaart uw plant als een nieuw seizoen.
Over het algemeen maken orchideeën peulen met stoffijn zaad zonder reservevoedsel. Ze kunnen dus 'zonder hulp' niet kiemen. ln de natuur gaan de zaden een symbiose aan met een specifieke schimmel die de zaadhuid afbreekt en de zaden de nodige voedingsstoffen verschaft.