Iedereen in Namibië (en daarbuiten) is welkom om een olifant te kopen. Er zijn wel strenge criteria aan verbonden. Zo moet je bijvoorbeeld een terrein met een sterk hek hebben waar de dieren zullen verblijven. Buitenlandse kopers moeten aantonen dat de lokale autoriteiten de import van olifanten zullen toestaan.
Een giraf moet minimaal 1250 euro opbrengen en voor de grootste Afrikaanse olifant in Europa moet minstens 2000 euro worden neergeteld. Dat hebben beide dierenparken donderdag laten weten. De kopers krijgen de dieren echter niet mee naar huis, maar adopteren de beesten.
"In Nederland mag je technisch gezien een olifant in je huiskamer hebben." Dat zei Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten bij RTV Utrecht. Ze had het hierover in verband met een gevonden leeuwenwelpje bij Westbroek.
Nog maar 400.000 olifanten in Afrika en 50.000 in Azië in het wild.
Beschermen, uitbreiden en verbinden leefgebieden
Om te zorgen dat olifanten voldoende ruimte hebben om te trekken en voedsel te vinden werken we aan grote aaneengesloten beschermde gebieden zoals in Zuidelijk Afrika waar de grootste aantallen olifanten van Afrika leven.
Steun op een leuke manier het werk van WWF; adopteer symbolisch een olifant! Met jouw aankoop beschermen we de olifant en zijn leefomgeving. Waarom is het nodig een olifant te adopteren? Olifanten worden in Afrika en Azië vaak gestroopt voor hun ivoren slagtanden.
Toch is het de laatste jaren normaal geworden om olifant te eten in Afrika. Doordat het dier in de meeste gevallen wordt gedood door de mens, doorgaans stropers, blijft het vlees over. Dit wordt uitgedeeld aan de bevolking uit een dorp in de buurt. Maar ook bij premiers is olifantenvlees dus populair.
Meerbepaald dezelfde plekken die bij ons oplichten als wij een puppy of kitten zien voorbijtrippelen. Conclusie: de gevoelens die olifanten ervaren wanneer ze naar ons kijken, zijn sterk vergelijkbaar met wat wij voelen bij het zien van een babydiertje.. Dat is ook de reden dat mens en olifant zo goed overeenkomen.
Olifanten zijn herbivoren, of te wel planteneters. Ze eten gras, bladeren, struiken en fruit. Om genoeg voedsel binnen te krijgen, moeten de olifanten zo'n 160 kilo voedsel per dag eten! Naast het eten van voedsel moet een olifant ook heel veel drinken.
Een volwassen olifant kan er onder meer mee drinken. Hij zuigt er water mee op en spuit dat vervolgens in zijn bek. Hij zuigt het dus nooit helemaal door zijn slurf naar binnen. Een volgroeide olifant kan vier tot acht liter water in zijn slurf opslaan.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
Verwacht om minimaal 1000 euro te betalen voor je aap. Een baby doodshoofdaapje kan wel 8000 euro kosten. Oudere apen zijn wat goedkoper, maar moeilijker in de omgang.
Het moet afgelopen zijn met het houden van allerlei exotische zoogdieren als huis- of hobbydier. Het kabinet heeft een lijst gepubliceerd met dertig dieren die nog wel gehouden mogen worden. Vanaf 1 januari 2024 wordt het dan verboden om bijvoorbeeld een serval, stokstaartje of luiaard in huis te nemen.
Het prijskaartje voor een mannetjesleeuw start vanaf 18.000 (ook in het dierenrijk heerst seksisme) en kan oplopen tot 81.000 euro als het om een groot dier met lange zwarte manen gaat. De klant kan zijn doelwit op voorhand aan de hand van foto's uitkiezen.
Stichting Leeuw geeft elke maand per leeuw duizend euro uit aan vlees. Een leeuw krijgt ongeveer vijf kilo per dag. Diergaarde Blijdorp laat weten dat het tussen de 50.000 tot 60.000 euro per dag kan kosten om het hele park draaiende te houden.
Ze eten gras, bladeren, struiken en soms vruchten en boomschors. Per dag eet een Afrikaanse olifant ongeveer 200 kilo voedsel, een Aziatische olifant eet minder, zo'n 150 kilo per dag. Olifanten in dierentuinen krijgen vaak meer groenten en fruit (wat voedzamer is) en daardoor eten ze wat minder.
De intelligentie bij olifanten wordt gezien als een van de hoogste onder de dieren. Met een massa van 5 kg zijn de hersenen van olifanten groter dan die van elk ander landdier.
Herten en olifanten rusten graag staand, maar kunnen zelfs staand slapen. Ze kunnen de spieren in de benen blokkeren zodat ze niet omvallen. Alleen is dit een fase van lichte slaap. De diepe slaap en de slaapperiode die wij kennen als REM-slaap komen ook bij zoogdieren voor.
Olifanten kunnen dus inderdaad ruiken met hun slurf, dingen pakken, wegrollen, aftasten, drinken. Eigenlijk alles wat wij met onze neus en handen doen.
“Olifanten vormen sterke familiegroepen met een immens geheugen. Ze huilen als ze iets wordt aangedaan, zowel fysiek als emotioneel.” Dankzij 2.500 onderzoeksverslagen kon de conclusie worden getrokken dat dieren ook gevoel hebben, maar voornamelijk als gebruiksobject van de mens worden behandeld.
Rond zijn dertigste is een olifant volgroeid en is het dier eindelijk op gewicht. Een vrouwelijke olifant heet - raar maar waar- koe (of vaars) , een mannetje stier (of bul). Een pasgeboren olifant is een kalf.
Bij de geboorte kan een babyolifant, kalf genaamd, al 90 kilo wegen. Een kalf is behoorlijk behaard, heeft nog maar een korte slurf, en is erg afhankelijk van zijn moeder en tantes in de kudde. Het kalf gebruikt zijn mond om de melk van zijn moeder te drinken. Ze groeien gemiddeld 1 kilo per dag in hun eerste jaar!
Het is roze van kleur. De zoete smaak waar de drank over beschikt laat men al gauw denken aan kauwgom. Dit maakt het een ideale likeur om als shot te serveren, maar zal ook goed tot zijn recht komen in een cocktail of in een mixdrank.
Het slachten van honden en katten is bij ons bij wet verboden, het eten niet. Vee mag enkel in een erkend slachthuis geslacht worden. We vinden al snel dat troetel- en huisdieren waarmee veel mensen een emotioneel band hebben niet mogen gegeten worden (cavia, goudvis, paard, zelfs konijn..).
Leguanen smaken naar kip
Leeft in het wild op de Antillen. Op Curaçao maken de inwoners soep van deze dieren. Ze schijnen naar kip te smaken.