In zijn jeugd groeit de Nordmann twee keer zo langzaam als andere kerstbomen, wat zich vertaalt in de verkoopprijs. Na twee jaar in de kwekerij is het zaadje gegroeid tot een stekje van tien centimeter hoog.Dan wordt het stekje in de kwekerij verplant om weer twee jaar te groeien.
Kerstboom stekken zoals de conica hebben nagenoeg alle dezelfde eigenschappen. Om plantgoed voor kerstbomen te kweken is stekken een minder goede methode omdat stekken een vele malen hoger uitvalpercentage heeft dan gezaaide kerstbomen.
Teelt van kerstbomen
De teelt van de kerstbomen duurt 7 tot 11 jaar (nordmann, fraseri), afhankelijk van het soort kerstboom. Dat is zeker niet alleen planten en er vervolgens niet meer naar kijken. Door het jaar heen komt de kerstboomkweker terug bij de boom. De boom wordt gesnoeid en eventueel bemest.
Lang niet alle bomen en struiken laten zich stekken, maar bij sommige soorten gaat het vrij eenvoudig. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kornoelje, wilg, populier, jasmijn, vlinderstruik en voor liguster. soorten als liguster en kornoelje mag het ook iets dunner zijn).
De nordmann groeit veel langzamer,deze boompjes zijn na 3 jaar ongeveer 15 cm groot. Na het uitplanten groeien deze bomen ongeveer 25 cm per jaar. Een Nordmann van 2 meter is dus ongeveer 10 á 11 jaar oud!
Standplaats Abies Nordmanniana
De Nordmann-spar staat graag in de zon in vruchtbare en vochtige grond. Zorg dat de wortels niet langdurig uitdrogen want daar kan de boom niet tegen.
Kies een sterke, jonge tak van ongeveer 10 tot 20 cm. Zorg dat je een tak hebt met bladeren en eventueel knoppen, maar zonder bloem. Snij of knip deze tak vlak onder een blad af. Haal de onderste bladeren eraf maar laat minimaal twee 'bladparen' zitten.
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
Sommige stekjes wortelen binnen enkele weken, maar andere kunnen daar maanden over doen. Zolang je stekje er nog gezond uit ziet, en niet verdroogd of verlept is, dan is het druk bezig wortels te ontwikkelen.
Een goede plaats voor een kerstboom is een plaatsje dicht bij het raam, maar niet in volle zon. Ook niet dicht bij een kachel of verwarming.
Het bruin worden en voortijdig afvallen van naalden van Pinus-soorten wordt dennenschot genoemd (In het Engels wordt dat 'Needle-cast' genoemd) en wordt veroorzaakt door een schimmel: Lophodermium.
In Nederland is het groeiseizoen, in vergelijking tot de noordelijke landen, lekker lang. Daardoor groeien de sparren snel. In vijf of zes jaar heb je een flinke kerstboom van bijna 3 meter hoog. Maar het moet ook weer niet té snel gaan want dan krijg je lelijk gevormde, dunne bomen met weinig zijtakken.
Alleen bomen met een stevige kluit die nog helemaal intact is, kunnen na de kerst in de volle grond doorgroeien. Koop daarom als je wilt herplanten een kerstboom in pot. Die heeft de meeste overlevingskans, omdat het wortelstelsel behouden blijft en dus minder kans loopt op uitdroging.
Heb je een boom met kluit gekocht, dan kun je hem na de kerst in de tuin zetten. Als je er goed voor zorgt, kun je hem volgend jaar weer gebruiken. Zet de boom met een pot in de grond zodat de wortels compact blijven, dan kun je hem volgend jaar makkelijk uitgraven en weer binnen zetten.
Plant de boom pas in de tuin als de ergste vorstperiode voorbij is. De kerstboom voelt zich het beste in een ruim gat in de grond, gevuld met goede tuingrond zónder mest. Ook als de boom in de tuin staat moet je de boom goed blijven verzorgen.
Het gebruiken van stekpoeder op je stekjes is niet echt nodig. In sommige gevallen kan het zeker helpen, maar zonder kan je ook goed gewortelde gezonde stekken kweken.
Die groeihormonen laten je stekje groeien. Sommige mensen zweren echt bij het gebruik van stekpoeder en zijn er heilig van overtuigd dat dit je stek flink laat groeien. Er zijn ook mensen wat minder enthousiast en hebben ervaren dat de poeder hun stekjes juist aantast of er zelfs voor zorgt dat de stekjes doodgaan.
Zo doe je het
Snij de jonge uitlopers met een scherp mes of snoeischaar van de moederplant af. Prik met een potlood een gaatje in een pot met potgrond en steek de stek erin. Duw het gaatje dicht. De jonge wortels kunnen zelf nog niet genoeg water opnemen.
Haal de onderste bladeren van je stekjes af voordat je ze in het water zet, anders gaan ze rotten. Eventueel kun je het uiteinde van je stekje van tevoren in stekpoeder dopen om hem te beschermen tegen bacteriën. Zorg dat je meerdere stekjes tegelijk maakt.
Als de boom binnen staat, krijgt hij best dagelijks een halve tot één liter water. Heb je een kerstboom zonder kluit gekocht? Ook die moet je water geven. Zet hem in een standaard met waterreservoir.
Wanneer je een naaldboom op stok hebt gekocht dien je regelmatig te snoeien om de vorm van de boom te behouden. Een naaldboom kun je het beste snoeien rond half juni. Vaak wordt hierbij gezegd dat je een naaldboom snoeien kunt na de langste dag van het jaar, die jaarlijks plaatsvindt rond 21 juni.
Een kerstboom kan ook prima tegen vorst, sterker nog; hoe kouder, hoe beter! Omdat de boom dan minder snel uitdroogt.