Wie een vitaal orgaan zoals een hart of longen nodig heeft, kan alleen geholpen worden door een overleden persoon. Bij levende donatie ondergaat de donor een operatie. Medische risico's zijn daarbij onvermijdelijk.
Zonder goed werkende longen kunt u niet in leven blijven. Om de functie van de longen over te nemen kan een longtransplantatie uitgevoerd worden.
Dit betekent dat 85% van de patiënten 1 jaar na longtransplantatie nog leeft en dat 65% van de patiënten na 10 jaar nog leeft. In bepaalde patiënten kan een re-transplantatie, een 2elongtransplantatie, een onderdeel van de behandeling zijn als er opnieuw sprake is van longfalen na longtransplantatie.
Een longtransplantatie is een operatie waarbij een of twee longen vervangen worden door de longen van een donor. Dit is een zeer ingrijpende operatie. Alleen patiënten met een ernstige longaandoening met beperkte levensverwachting, waarvoor geen andere behandeling meer mogelijk is komen hiervoor in aanmerking.
Het belangrijkste probleem na een transplantatie is de kans op afstoting van de nieuwe long(en). Dit wordt ook wel 'rejectie' genoemd. U krijgt veel medicijnen om dit proces tegen te gaan. Deze medicijnen remmen echter ook de afweer van het lichaam tegen (soms ernstige) infecties.
Afstoting is een situatie waarbij een donororgaan door het lichaam van de acceptor wordt gezien als lichaamsvreemd. Het afweermechanisme van de acceptor wordt aangezet om dit vreemde lichaam met vreemde MHC-I-receptoren onschadelijk te maken (host versus graft-reactie).
Door een groot tekort aan orgaandonoren is de gemiddelde wachttijd lang en kan afhankelijk van uw bloedgroep en lichaamslengte variëren van enkele weken tot jaren. In deze periode kunnen opnieuw problemen ontstaan die een transplantatie tijdelijk, dan wel blijvend in de weg kunnen staan.
Prijs van organen op de zwarte markt:
Ook de lever komt in die buurt, en voor een stel gezonde longen moet je ongeveer 285.000 euro neertellen. Zelfs een gezond paar hoornvliezen kost 22.000 euro.
Wat gebeurt er als de longen niet goed (meer) functioneren? Bij beschadiging van de longen zullen klachten van benauwdheid, kortademigheid of hoesten optreden. Het kan ook zijn dat er wel een verminderde longfunctie is, maar dat deze (nog) geen klachten oplevert.
Herstel na een longtransplantatie
Je ligt aan de beademing, waardoor je niet zelfstandig kan eten en drinken. Medicijnen en voedingsstoffen worden via een infuus gegeven. Meestal blijf je drie tot zeven dagen op de intensive care.
Wanneer een longtransplantatie? Als je een longaandoening hebt die zich in het eindstadium bevindt en er geen andere behandeling meer mogelijk is, kom je in aanmerking voor een longtransplantatie. Een longtransplantatie wordt meestal uitgevoerd bij patiënten met longemfyseem (COPD), taaislijmziekte of longfibrose.
In de eerste weken na de transplantatie stopt gemiddeld ongeveer 10 procent van de donorlevers met werken. Daarna gaat het percentage werkende levers steeds langzamer omlaag. Na 5 jaar werkt gemiddeld nog 67 procent van de getransplanteerde levers.
Om in aanmerking te komen voor een levertransplantatie moet een patiënt voldoen aan de volgende voorwaarden: er is langer dan zes maanden geen alcohol- of drugsgebruik. er is sprake van een ernstige leverziekte, waarbij de lever zijn functies niet meer kan uitoefenen. er is geen andere behandeling mogelijk.
'Als je ergens een schaafwondje hebt, zorgen de groeifactoren ervoor dat er een korstje ontstaat en dat je huid op die plek weer dichtgroeit. Maar ook bij schade op andere plekken, zoals in de longen, zorgen de groeifactoren voor de groei van nieuw weefsel dat schade kan herstellen', vertelt Gosens.
Soorten organen en weefsels
Sommige organen en weefsels zijn geschikt voor transplantatie. Bij orgaandonatie gaat het om: hart, nieren, lever, longen, alvleesklier en darmen. Bij weefseldonatie zijn vooral geschikt: huid, botweefsel, oogweefsel, hartkleppen, bloedvaten en zenuwweefsel.
Uw lever is een belangrijk orgaan. Het zorgt voor afbraak van vetten, het regelt de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten en het maakt schadelijke stoffen onschadelijk. Zonder lever kunt u niet leven.
Lange tijd hoesten is vaak de eerste klacht bij longkanker. Andere klachten die u kunt krijgen: bloed ophoesten, moe zijn, geen zin in eten en afvallen als u dat niet wilt. Longkanker komt vaak door lang en veel roken. Soms ontstaat het bij mensen die nooit gerookt hebben.
Een gezonde manier van leven en de juiste behandeling kunnen invloed hebben op het verloop van de ziekte en hoe ernstig je klachten zijn. Hoe oud je kunt worden met COPD is daarom moeilijk te zeggen. COPD krijg je meestal na je veertigste jaar en vaak zelfs nog later.
Longverbetering. Heb je regelmatig last van ademhalingsproblemen als astma of bronchitis, dan kan citroenwater je helpen. Uiteraard verdwijnt het probleem niet door enkel dagelijks een glas citroenwater te drinken, maar kan het helpen de luchtwegen te bevorderen.
Ademhalingsoefeningen tijdens dagelijkse activiteiten kunnen heel nuttig zijn. Adem 2-20 seconden in, adem 10-20 seconden uit en bouw dit langzaam op. Al snel zul je zien dat je 45 seconden tot 2 minuten kunt uitademen als je genoeg oefent!
Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten. Om te voorkomen dat u gaat hoesten of kokhalzen, verdoven we uw keel. Dit doen we met behulp van een spray en een verdovingsvloeistof die we in uw keel druppelen.
Volgens Van Oort gebeurt het vaker dat mensen hun organen aanbieden. Bijvoorbeeld mensen die in geldnood zitten. Precieze cijfers zijn er niet. Meestal wordt er tussen de 50.000 en 80.000 euro voor gevraagd.
Een goede voeding, voldoende rust, regelmatig leven en werken aan uw conditie, verhogen samen de afweer tegen infecties. Evenals infecties zijn er weinig patiënten die na een longtransplantatie geen periode van afstoting doormaken.
Longtransplantatie cijfers
Binnen het Erasmus MC Transplantatie Instituut verrichten wij tussen de 30 en 40 longtransplantaties per jaar. We verwachten dat dit aantal de komende jaren verder zal toenemen. 80% van de patiënten op de wachtlijst ontvangt binnen 2 jaar een longtransplantatie.
Door het verlies van getransplanteerde organen, komen deze mensen opnieuw op de wachtlijst en draagt dit verder bij aan het orgaantekort. De afweeronderdrukkende medicijnen kunnen ernstige bijwerkingen hebben.