In principe geldt echter het volgende: katten mogen onder bepaalde voorwaarden maximaal 48 uur zonder toezicht worden gelaten. We zeggen 'onder bepaalde voorwaarden', omdat het belangrijk is dat je kat te allen tijde toegang heeft tot zijn bronnen.
Over het algemeen kan gezegd worden dat katten ongeveer 4 tot 6 uur alleen thuis kunnen blijven. Dit is echter geen harde regel en het is belangrijk om naar je eigen kat te kijken. Begin bijvoorbeeld met kortere periodes van een uur of twee en bouw dit langzaam op naar langere periodes.
Ongeacht hoe onafhankelijk uw kat is, adviseren we u om uw kat niet voor meer dan twee of drie dagen alleen te laten zonder dagelijkse bezoeken van een vriend(in) of een professionele kattenoppas. Tegenwoordig zijn er veel verschillende opties om uw kat te verzorgen terwijl u weg bent.
Hoe lang je een kat alleen thuislaat, is natuurlijk afhankelijk van de kat zelf, wat hij gewend is en van bovengenoemde symptomen van verlatingsangst. Als jouw kat goed in zijn vel zit, en geen angstsymptomen laat zien, is een periode van 2 à 3 dagen het maximum om de kat alleen te laten.
Niets is minder waar. Katten hebben dagelijks uw aandacht nodig en hebben behoefte aan sociaal contact. Een kat die veel alleen is, vereenzaamt en heeft daar zijn verdere leven last van. Daarom adviseert Katimo om als u fulltime werkt 2 kittens of volwassen dieren te nemen.
Eerste 24-48 uur: Een gezonde, goed gevoede kat zou normaal gesproken geen problemen ondervinden in de eerste 24 tot 48 uur zonder eten. Het is gebruikelijk dat katten soms een maaltijd overslaan, vooral als ze zich gestrest of onwel voelen.
Uw kat vindt het leuk als u iedere dag even met hem speelt, hem knuffelt en zijn vacht verzorgt. Reken erop dat gemiddeld 2 tot 3 uur per dag aan uw kat wordt besteed moet worden.
Katten kunnen over het algemeen beter alleen thuis blijven dan honden. Toch laat je ze beter niet langer dan twee dagen alleen. Trek je er een weekend op uit, voorzie dan de volgende zaken: Verschillende waterbakjes (stoot je kat er eentje om, dan is ze alsnog verzekerd van drinkwater)
Als de kat van huis is...
Dan kun je je kat meestal met een gerust hart eventjes alleen thuis laten. Maar katten zijn vaak ondernemender dan je denkt. Ze houden er bijvoorbeeld van om grotere stukken in huis te rennen. Laat dus bij een paar kamers de deur open zodat hij de ruimte heeft.
Als je in eigen land op een vaste plek verblijft is het meenemen van je kat geen probleem, mits het toegestaan is op de plaats van bestemming. Bij een rondreis of stressvolle zakenreis is het verstandiger om je kat thuis te laten.
Als je op vakantie gaat, is drie weken alleen toch wel het maximum, zeker voor een kat die geen huisgenoten heeft. Voor sommige katten is dat zelfs al te lang. Misschien wil je bij langere afwezigheid liever iemand die in jouw huis kan komen logeren in plaats van een oppas in te huren.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Oudere katten kunnen meer zorg nodig hebben, vooral als ze gezondheidsproblemen hebben. Ze mogen niet langer dan 24 uur alleen gelaten worden. Om een goed beeld te geven van de leeftijd van een oude kat, kan je gebruik maken kattenleeftijd berekenen naar mensen leeftijd.
Eenzaamheid zie je eerder terug bij een binnenkat. Leeft je kat deels buiten dan kan zij zelf bepalen hoeveel tijd zij besteedt met soortgenoten. Ook kan ze op straat aandacht vragen van passanten als ze daar behoefte aan heeft. Een binnenkat kan zich zelfs eenzaam voelen als er andere katten in het huishouden zijn.
Hoor je constant haar klagelijk miauwen en onrustig zijn en houdt dat gedrag op zodra ze weer bij jou in de buurt is, dan zou dit verlatingsangst kúnnen zijn. Probeer er eerst achter te komen of ze niet gewoon om aandacht vraagt en wil spelen, om eten zeurt of naar buiten wil.
Hoe kun je zien dat jouw kat rouwt? Je zult merken dat je kat zijn maatje de hele tijd aan het zoeken is.Hij miauwt veel, hij slaapt meer dan normaal, wil niet meer spelen en soms wil hij zelfs niet meer eten. Als je kat slecht gaat eten is dat erg gevaarlijk.
Speels gedrag
Spelen is een goede indicatie van geluk. Je kat zal spelen met andere huisdieren en mensen die ze leuk vindt of vertrouwt. Van uitbundige sprintjes tot ware katten-worstelgevechten tot rustig met een pootje ergens tegenaan petsen, al deze speelse dingen zijn tekenen van een gelukkige kat.
Als je jouw kat 's nachts alleen moet laten, moet je een oppas voor hem of haar hebben. Het is in de meeste landen niet toegestaan om je kat te lang alleen te laten. Het best is om de kat minimaal twee keer per dag te verzorgen.
Voor het eerst naar buiten na een verhuizing
Bij sommige katten zal dat sneller gaan dan bij andere, kijk daarom goed naar je eigen kat. Voor een echte buitenkat kunnen die zes weken binnenshuis te lang zijn, voor een onzekere kat is een paar maanden binnen een beter idee.
Lange reizen
Als je een autorit van minder dan 6 uur maakt, zal jouw kat het prima vinden in de reismand. Als je daarentegen langer reist, moet je jouw kat af en toe naar buiten laten om water te drinken en de kattenbak te gebruiken.
U kunt het kitten ook 's nachts opsluiten in de bench (zorg wel dat er altijd water beschikbaar is) waar het veilig verder kan wennen aan de andere bewoners die vrij loslopen in de kamer.
Keuzes en deuren die dichtgaan
Een deur die ineens dicht is, is een gruwel voor een kat. Zijn territorium wordt verkleind en hij heeft geen mogelijkheden meer om zijn vaste inspectieronde te lopen. Maak je die deur open omdat de kat zo nadrukkelijk ervoor zit te miauwen, dan wil hij er vaak niet eens doorheen lopen.
Een kat miauwt bijvoorbeeld om aandacht te krijgen van zijn baasje, maar ook uit verveling of angst. Daarnaast kan er ook een medische oorzaak zijn voor het vele miauwen, zoals dementie of een ziekte. Een kat gaat door een ziekte veel miauwen omdat hij of zij zich niet goed voelt.
Miauwen als gevolg van stress
Als je onlangs bent verhuisd, een nieuw gezinslid hebt gekregen of als er een andere belangrijke verandering in huis heeft plaatsgevonden kan een kat gestrest zijn. Ook onweer en vuurwerk kan voor stress zorgen. Probeer een kat gerust te stellen wanneer je merkt dat hij stress ervaart.