Gerimpelde paprika's zijn nog prima te eten, maar wel minder vers of ouder. Het is niet belangrijk of de stengel er goed uitziet, want die eet je toch niet op. Puntpaprika's zijn eveneens goed verkrijgbaar. Het is gebruikelijk dat ze zacht aanvoelen; dat komt door het dunne vruchtvlees.
Slappe of rimpelige groenten en fruit
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten.
Hoe weet ik of een paprika niet goed meer is? De paprika gaat dan schimmelen of heeft rotte plekken Dit bederf herken je door te kijken, ruiken of proeven. Paprika's hebben witte zaadlijsten en die zijn minder lekker. Je kunt het zaad en de bijbehorende zaadlijsten op verschillende manieren eenvoudig verwijderen.
Vruchtgroenten, zoals zoete puntpaprika, bewaar je niet in de koelkast. Vruchtgroenten willen namelijk nog even doorrijpen. Een te koude temperatuur verstoort dit proces. Goed bewaard blijft zoete puntpaprika tot een week goed.
Plastic verpakkingen lijken misschien overbodig, maar ze hebben een functie: door het plastic blijft de groente langer vers. Gezien het soms heel lang duurt voordat (vooral bij seizoensgroente) het na de oogst op je bord komt te liggen, kunnen plastic verpakkingen goed van pas komen.
Bewaar een restje aangesneden paprika in de koelkast, goed afgedekt in een bewaardoosje. Blancheer paprika kort voor invriezen.
Vergeleken met gewonen paprika heeft puntpaprika een dunnere schil waardoor hij makkelijker te verteren is. Ze zijn bijzonder geschikt als snack en een van de populairste barbecuegroentes. Door het grillen komt de karakteristieke zoete smaak nog meer naar boven.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Wie dagelijks een halve paprika eet, krijgt ruim de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van vitamine C binnen. De rode bevat zelfs 2 keer zoveel vitamine C als de groene variant.
De puntpaprika is verkrijgbaar in de kleuren rood, oranje, geel, groen, bruin en wit. De puntpaprika heeft een bijzonder zoete smaak. Nog een kenmerk van de puntpaprika: deze groente heeft een wat dunnere huid in vergelijking met een gewone paprika.
Komkommers en andere vruchtgroenten, zoals tomaat en paprika, bewaar je het beste in de kelder, berging, of op een koele plaats in de keuken. Daar blijven ze langer goed dan in de koelkast.
Maak de paprika schoon en snijdt de paprika in reepjes of blokjes. Vervolgens kun je de paprika's invriezen. De paprika's hoeven voor het invriezen niet geblancheerd te worden.
Hoewel nachtschades veel voedingsstoffen bevatten, zijn er ook mensen die geen nachtschades eten. Dit komt doordat nachtschades ongezond voor je zouden zijn. Dat nachtschades ongezond zouden zijn, zou komen door een stofje dat in de plantenfamilie te vinden is. Dat stofje heet alkaloïde.
Paprika bevat veel vezels. Dit is goed voor de darmen. Er zitten heel veel antioxidanten in paprika.
Rode paprika kun je uiteraard overal in verwerken. Maar wil je echt profiteren van vooral de vitamine C, eet ze dan alleen rauw. Verhitting vermindert de vitamine C aanzienlijk en dat is echt zonde. Ook grillen en stomen vermindert dus de hoeveelheden vitamine C aanzienlijk.
Ben je gevoelig voor nachtschade, dan kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel en winderigheid na het eten van aardappels, pepers of paprika. Geldt dit voor jou, dan kun je deze groenten het beste uit je eetpatroon laten.
De zoete puntpaprika kun je als gezonde snack uit de losse hand eten. Je kunt er ook je salade de perfecte frisheid, meer bite en een heerlijke zoete sappige smaak mee geven. Omdat de zoete puntpaprika lekker zoet is, vinden kids 'm ook erg lekker om tussendoor als snackje te eten.
Kapje eraf
Om de zaadjes uit de paprika te halen snijd je eerst het 'kapje' eraf. Ga verder met het schoonmaken van de paprika door rondom met het mes de witte zaadlijsten los te maken. Het is wat wrikken om alles los te maken, maar daarna schud je de paprika in een keer leeg.
Hoewel alle paprika's gezond zijn, is er wel een verschil in voedingswaarde. Een groene paprika wordt als eerste geoogst en bevat de 'minste' voedingstoffen. De rode, die als laatste aan de beurt is bij het oogsten, bevat meer vitamines en mineralen dan zijn groene, gele en oranje soortgenoten.
PaprikaGroenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel: dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine - een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.
Een aangesneden paprika moet je echter wel in de koelkast. In een afgesloten bakje of in de folie. De paprika blijft dan nog ca. 3 dagen goed.
Dus ook zoete paprika of puntpaprika kan op dezelfde manier worden ingevroren, en ook pepers. Ook gerechten met daarin paprika kunnen worden ingevroren, maar er is wel één uitzondering, en dat gegrilde paprika. Zou je deze invriezen blijft er na het ontdooien een hoop paprikaslijm met stukjes over.
Zo zou het de smaak en textuur van de zoete aantasten. Kun je gegrilde paprika invriezen? Je kunt gegrilde paprika beter niet invriezen.