Een geopende fles wijn 1-3 dagen bewaren. Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren. Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren.
Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru's kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden. Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren, echte goede dessertwijnen wel tientallen jaren.
Een 20 jaar oude rode wijn zou binnen een week of twee na aankomst zijn evenwicht moeten hervinden , terwijl een 30 jaar oude wijn tot een maand nodig kan hebben. Voor een rode wijn die ouder is dan 40 jaar, is het een goed idee om de fles vier tot zes weken rustig te laten staan, of totdat de wijn helemaal helder is geworden.
Het meest bekende en beste gebied voor bewaarwijnen / oude wijnen is Bordeaux. Hier zijn de wijnen destijds ook gemaakt om te bewaren, bovendien hebben merlot en cabernet sauvignon, waar de wijnen vaak voornamelijk uit bestaan, een grote bewaarpotentie.
Een zoetere wijn zal daarom waarschijnlijk veel langer meegaan dan een wijn met minder suiker. Veel dessertwijnen, die veel meer suiker bevatten dan drogere varianten, kunnen tot wel 25 of zelfs 50 jaar meegaan . Enkele van de wijnen die het langst meegaan, zijn Sherry, Port, Tokay Aszu en Sauternes.
Tannines: Bij rode wijnen kunnen tannines helpen bepalen of de wijn nog goed is.Voelen ze ruw en onaangenaam, dan kan de wijn te oud zijn. Afdronk: Een goede wijn heeft een aangename, langdurige afdronk. Een korte, onaangename afdronk kan een indicatie zijn dat de wijn niet meer op zijn best is.
Dus een bijzonder kwetsbare of oude wijn (vooral een die 15 jaar of ouder is) moet slechts 30 minuten of zo voor het drinken worden gedecanteerd. Een jongere, krachtigere, vollere rode wijn - en ja, zelfs witte - kan een uur of langer voor het serveren worden gedecanteerd.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker. Nu u antwoord heeft op de vraag: wanneer is wijn over de datum, kunt u rekening houden met u volgende geopende fles.
Meestal bestaat het bezinksel in wijn uit tartraatkristallen ("wijndiamanten") of uit afgewerkte gist, ook wel droesem genoemd, wat beide natuurlijke bijproducten zijn. Geen van beide is schadelijk voor uw lichaam . Maar als u het bezinksel niet ziet voordat het op uw tong ligt, zou u wel eens kunnen kokhalzen van deze kleine, smerige verrassing.
Kwaliteitswijnen: Hogere kwaliteit witte wijnen met een schroefdop kunnen vaak langer bewaard worden. Afhankelijk van het type wijn, kun je rekenen op een houdbaarheid van 3 tot 5 jaar.
Dit jaartal geeft het jaar aan waarin de druiven zijn gegroeid en geoogst. Het is dus niet het jaar waarin de wijn op de markt is gekomen, maar het oogstjaar. Er zijn een paar uitzonderingen waarbij je op de fles geen jaartal zal vinden. Dit zijn de meeste champagnes, portwijnen en sherry's.
Als er nog wijn over is, dan is dat het geen reden om het weg te gooien. Als je de wijn goed afgesloten in de koelkast bewaart, kan hij nog steeds gebruikt worden duurt maximaal een week blijven. Het is belangrijk dat de wijn voorzien is van een kurk of een wijnstop luchtdicht af te sluiten.
Hoewel sommige wijnen ontworpen zijn om binnen een jaar gedronken te worden, en andere geproduceerd worden om tien jaar of langer bewaard te worden, is het goede nieuws dat de meeste wijnen van vandaag de dag het lekkerst zijn als ze binnen een paar jaar na de lancering worden gedronken . U hoeft zich dus geen zorgen te maken over de investering in een ultramoderne wijnkelder.
De fruitsmaken verdwijnen en maken uiteindelijk plaats voor geoxideerde aroma's als noten, karamel of koffie. Dat klinkt misschien lekker, maar de wijn is dan niet meer in balans. Hij mist frisheid en wordt onaangenaam. Je proeft vooral de zuren van de wijn en eventuele tannine ervaar je als stroever.
Stel je hebt in het verleden wijn gedronken, die bijvoorbeeld al langer dan 5 dagen geopend in de koelkast stond? Maak je dan geen zorgen! In principe kun je bedorven wijn vergelijken met de smaak van azijn. Dus naast de zure smaak zal het drinken ervan je verder geen kwaad doen.
Als u witte wijn opent en deze een muffe of bedorven geur heeft, of als de smaak verzuurd of geoxideerd is, dan is de wijn niet meer goed en kunt u deze beter weggooien.
Zware, langer houdbare wijnen uit 1960, zoals Barolo en Amarone, zijn nog steeds goed te drinken . Ze hebben nog steeds een goede structuur en een diepe kleur met een rijke intensiteit.
Hoe wijn verouderd “hoe ouder, hoe beter”
Er zijn slechts weinig wijnen die daadwerkelijk beter worden (slechts ongeveer 3% van de markt).Deze smaken zelfs helemaal niet lekker wanneer deze net gemaakt zijn. Voor deze speciale wijnen geldt dus inderdaad, hoe ouder, hoe beter.
Laat de fles 10 tot 15 minuten rechtop staan als deze minder dan 40 jaar oud is, en tot 30 minuten als deze ouder is. Giet de wijn voorzichtig in een karaf en stop met schenken als u ziet dat er bezinksel in de flessenhals komt.
Het drinken van bedorven wijn maakt je niet fysiek ziek , maar het is geen ervaring die iemand als smakelijk kan omschrijven. Gelukkig zijn er veel dingen die je met slechte wijn kunt doen, dus je hoeft niet per se de hele fles weg te gooien.
De "gevaren" zijn niet groter dan bij het drinken van alcohol die niet over de datum is, zolang het voor je gevoel nog lekker is. Als het niet meer lekker is, is het gewoon niet meer te drinken en dus eigenlijk "bedorven". Als je het dan toch zou drinken wordt je er hooguit misselijk van.
Rode wijn is ongeveer 3-5 jaar houdbaar na de oogstdatum, witte wijn is 2 jaar houdbaar na de oogstdatum en goede wijn mogelijk 10-20 jaar na de oogstdatum.